Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
avatar IwanBardzoGrozny
+21 / 37

Restauracja jest dla klienta, nie dla kelnera. Jeśli mi wygodnie to tak robię. Mogę zamówić wcześniej, poprosić o rachunek innego kelnera niż mnie obsługiwał, odłożyć talerze na bok aby mi nie przeszkadzały (nie robię tego żeby ułatwić, zbieranie kelnerowi).

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar kibic777
+9 / 9

@IwanBardzoGrozny dokłądnie. też proszę innego kelnera np. o rachunek, gdy "mój" mnie olewa.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
V VanMell
-3 / 5

W drogiej knajpie kelner nigdy nie zamknie nienswojego rachunku. Kiedy pozycje do rachunku może dobonwac, barman (tzw loty),.somelier, szef sali, wszystko musi być sprawdzone przez osobę prowadząca rachunek żeby potem przy inwentaryzacji nie płacić np za butelkę wina za 300zl. Restauracja jest dla gościa, Ale obowiązują zasady dobrego wychowania i zwykłej przyzwoitości. Jeśli się nienumiesz zachować i chcesz być panem świata polecam hotdogi w żabce.
Robię to od czternastu lat i nie przypominam sobie problemów z gośćmi w restauracjach o wysokimcstandardzie

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar IwanBardzoGrozny
+1 / 1

@VanMell
nie wiem w jak "drogiej" restauracji pracujesz, ale nie jest to istotne - każda restauracja jest dla gościa nie dla wygody kelnera, barmana czy kierownika sali. Jeśli nie ma "mojego kelnera" to proszę o rachunek innego, to czy on tą informacje przekaże "mojemu", kierownikowi czy sam sprawę rozwiąże zupełnie mnie nie zajmuje tak jak nie zajmują mnie inne sprawy wewnętrznej logistyki w restauracji.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
V VanMell
0 / 0

No i tlumacz tu ludziom. Jak Cie operuja to operuje Cie lekarz, zszywa cie asystent, opatrunek zaklada pielęgniarka. Chcesz na odwrót?
Co do drogiej restauracji. Wyobraź sobie że stolik zamówił ostrygi i szampana np. Tatingera na start (okolo 600zl) 4 x steka z poledwicy Kobe po 800 zl za sztuke plus do tego supertoscana (tako rodzaj wina) do głównego dania gdzie ceny statruja od 1000zl. Do cygara panowie zamawiają po kolejce bardzo trandy teraz Dictador Two Masters (300zl za 40ml)I ktoś nie wiedział ze za rachunek placi gosc w niebieskoej koszuli i chce fakture bo jest to wazne spotkanie biznesowe a on jest gospodarzem. Jest ruch. Pada chaslo "rachunek" a oni sa w WC. I rachunek zwykly fiskalny dostaje gosc w Rozowej koszuli. Jest w.....iony faktury juz nie wystawisz a na rachunku okolo 5000. Co wtedy?
To nie pizza margerita. Ktos musi za to gdzies zaplacic. Dlatego wlasnie kelnerzy nie zamykaja sobie rachunkow.
Kurtyna

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar konradstru
+20 / 32

Czyli kolejna rada w stylu: "Co powinieneś robić drogi kliencie abym się nie narobił i zarobił."

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M MIKKOP
+8 / 14

Ok są to ogólnie przyjęte zasady dobrych manier. Ale nie mierzmy wszystkich lokali jedną miarą. Są miejsca, gdzie nawet kelner nie zna tych reguł.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
L konto usunięte
+17 / 25

to nie są rzadne regułyto jakiś stek bzdur ludzie aż oczy krwawią od czytania tego

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
K KimSan
+13 / 15

@LubieWinoKazde
Popieram. W żadnym normalnym lokalu nie ma takich głupich zasad.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
L konto usunięte
+3 / 7

@KimSan
Nie mam pojęcia dlaczego tworzą takie galerie ?
Pewnie siedzą w innych lokalach typy McDonald...nie wiem naprawdę ;)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar GDK666
+10 / 12

co za stek bzdur

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
Z Zeter
+6 / 6

Ale pierd*lenie

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A anna84k
-1 / 7

Bylam swego czasu kelnerka i spotkalam sie z roznymi klientami. Od wysoko-pierdzacych, majacych sie za pepek swiata zawsze wiadomo czego sie spodziewac. W koncu klient nasz pan, a to ze jest idiota to juz jego problem.
Ale mysle, ze najgorsi sa tacy, ktorzy chca na sile pomagac (ustawiac szklanki na tacy) i rzucajace sucharami gaduly.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
K Kunegunda30
-2 / 4

O mój Boże kto to komentuje ? Chyba dzieci w wieku 13-16 lat które nie były nigdy w restauracji na poziomie. Tak takich zasad nie przestrzega i to jest chyba oczywiste . W sumie zastanowić się nad tym dłużej to gdy przyjechałam do Polski i poszłam do restauracji czekałam na kelnerka i poprosiłam stolik dla dwóch osób kazał nam usiąść gdzie chcemy

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
K Kunegunda30
+1 / 3

Takich zasad się przestrzega i to jest oczywiste.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
R konto usunięte
-1 / 3

O przepraszam bardzo, będę zamawiał kiedy tylko mi się podoba. Jeżeli to jest nie teges to sugerowałbym stworzenie regulaminu zabraniającego zamawianie od razu. Jeżeli znam menu danej restauracji i wiem co chcę jeść to czemu mam czekać dłużej niż jest to konieczne ? Ew jako kelner wpierw zbierz zamówienia od plebsu który nie wie co chce zeżreć i później podejdź do mojego stolika - wtedy unikniesz "niekomfortowej" sytuacji.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Shenlong13
0 / 0

Tak sobie tutaj czytam i czytam. Dawno mnie nie było, trzeba nadrobić. Ale jakbym nie czytał, ni jedni ni drudzy bardziej sensowni się nie robią. Czy to ja źle czytam? Może trzeba wspak, albo do którąś literę?
Ludzi tylu, a każdy coraz to zabawniejsze pomysły ma. Ci którzy pracują w branży inne, a ci którzy nie pracowali i zgadują, inne.
Te rady wyżej wbrew pozorom mają trochę sensu- patrz, jak coś ci spadnie i się potrzaska, to właśnie lepiej nie pomagać, bo jak ci się krzywda stanie to kogo obarczą winą? Albo jak kelner przynosi posiłek, jak go przyniósł tak go położy i bez twojej pomocy. Od tego jest.
Kelner dostarcza usługę. Usługa ma to do siebie, że ma zarówno kelnera jak i gościa gdzieś. Ma trzymać pewien unormowany poziom, bo każdemu nie dogodzisz. Oczywiście, lepsze lokale podnoszą owy poziom, w celu zapewnienia sobie większej ilości gości. Logiczne. Ale też w takich lokalach zasady jak te wyżej są przestrzegane dość mocno. Nie wszystkie, zgoda. Ale wiele. I mówimy o restauracjach gdzie, między innymi, jest choćby dress code. Taki Pizza Hut i KFC to też jest technicznie restauracja, a, nie oszukujmy się że tak nie jest, większość odwiedzających traktuje to jak budkę z hot-dogami czy jakikolwiek inny fast food. Zatem restauracja restauracji nie równa. Demot jest o tych z wyższym poziomem, przynajmniej tak się wydaje, zaś komentarze - cóż, właśnie o tych fast foodach. Ale kto wie, mogę pisać głupoty. W końcu, jak wspomniałem na początku - mogę źle czytać, prawda?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 20 grudnia 2019 o 4:30

S Silhje
0 / 0

@anna84k z takim nastawieniem to dobrze, że nie jesteś już kelnerką!

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A anna84k
0 / 0

@Silhje No nie byla to praca moich marzen :)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
J janciowolf1
0 / 0

Qurwa co za głupoty ....

Odpowiedz Komentuj obrazkiem