Od jakiegoś czasu zastanawiam mnie jakie procesy chemiczne, fizyczne, biologiczne czy jakie inne zachodzą wewnątrz tego walka pod wpływem temperatury. Przecież taki wałek nawet w najbardziej ruchliwym miejscu to się kręci kilka dni...
@konradstru Zdecydowanie nie kręci się kilka dni, do tego masz kilka różnych rozmiarów takiego wałka więc w mniej ruchliwych miejscach zamawiają mniejsze.
@konradstru taki wałek to około 50kg mięsa i w ruchliwych miejscach schodzi w jeden dzień. Są też mniejsze 15kg i 25kg i w mniejszych knajpach biorą takie.
@konradstru Ta, a potem sie dziwią że każdego ostra biegunka bierze bo sosik ostry "czoskowy", bez ostrego sosu i tak po kebabie lecę na kibel często i to 3 dni aż. Więc z tym żarciem coś nie tak, to lepiej do biedronki po ludzku schabowe kupić i w domu zrobić se, cena ta sama.
@rafalinformatyk Taaa. Świeżutki schabowy z Biedry myty trzeci raz płynem do naczyń... Smacznego. Widziałam filmik z takiego odświeżenia nagrany przez kuzynkę, która tam pracowała. A po kebsie jakoś nigdy mnie nie przeczyściło więc nie pisz, że KAŻDEGO ostra biegunka bierze. Może chodzisz po byle jakich lokalach i potem sr@sz dalej niż widzisz ;)
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
19 lutego 2020 o 14:24
@maksiking9 tanio to też u nich pojęcie względne. Niektóre produkty wydają się tanie, ale ich waga jest mniejsza niż w innych sklepach więc na jedno wychodzi. O jakości szkoda gadać.
@Ania_87 to wszyscy do byle czego chodzą w tkaim razie, bo nawet w memach sie chwalą straczką po kebsach... @maksiking9 biedronka zła jedynie w memach a każdy jednak chodzi, gdzie wg ciebie jakośc jest dobra? Napewno szbaksie markety co? Oprocz biedronki to mam netto pod nosem wiec w netto czesciej robie zakupy hehe
@rafalinformatyk "każdego", "wszyscy"? Ty wszechobecny duch święty jesteś, że tak stwierdzasz? Ja nie chodzę do biedronki i nie miewam sraczki po kebsie więc nie pisz, że wszyscy.
Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Dlatego karkówka (przerośnięta tłuszczem) z grilla jest ok, schabik (chudziutki) już nie. A schabowe najlepsze z mięsa z kością, rozbitą obuchem rzeźnickiego toporka.
A gdzie jeszcze robią taki prawdziwy kebab? U nas tylko przemysłowe "kule kebabowe" robione z mielonego zlepionego jakimś lepiszczem roślinnym, pełne chemii i nie wiadomo czego. Strach to brać do ust.
Hmmm faktycznie połowa społeczeństwa nie wie co to tak naprawdę kebab i jak jest to robione itd
Od jakiegoś czasu zastanawiam mnie jakie procesy chemiczne, fizyczne, biologiczne czy jakie inne zachodzą wewnątrz tego walka pod wpływem temperatury. Przecież taki wałek nawet w najbardziej ruchliwym miejscu to się kręci kilka dni...
@konradstru Zdecydowanie nie kręci się kilka dni, do tego masz kilka różnych rozmiarów takiego wałka więc w mniej ruchliwych miejscach zamawiają mniejsze.
@kibishi chcesz powiedzieć, że taki wałek jaki by nie był schodzi w jeden dzień?
@konradstru taki wałek to około 50kg mięsa i w ruchliwych miejscach schodzi w jeden dzień. Są też mniejsze 15kg i 25kg i w mniejszych knajpach biorą takie.
Pięknie to brzmi ale nie bardzo mi się chce w to wierzyć. Za dużo w życiu widziałem...
@konradstru Ta, a potem sie dziwią że każdego ostra biegunka bierze bo sosik ostry "czoskowy", bez ostrego sosu i tak po kebabie lecę na kibel często i to 3 dni aż. Więc z tym żarciem coś nie tak, to lepiej do biedronki po ludzku schabowe kupić i w domu zrobić se, cena ta sama.
@rafalinformatyk Taaa. Świeżutki schabowy z Biedry myty trzeci raz płynem do naczyń... Smacznego. Widziałam filmik z takiego odświeżenia nagrany przez kuzynkę, która tam pracowała. A po kebsie jakoś nigdy mnie nie przeczyściło więc nie pisz, że KAŻDEGO ostra biegunka bierze. Może chodzisz po byle jakich lokalach i potem sr@sz dalej niż widzisz ;)
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 19 lutego 2020 o 14:24
@maksiking9 tanio to też u nich pojęcie względne. Niektóre produkty wydają się tanie, ale ich waga jest mniejsza niż w innych sklepach więc na jedno wychodzi. O jakości szkoda gadać.
@Ania_87 to wszyscy do byle czego chodzą w tkaim razie, bo nawet w memach sie chwalą straczką po kebsach... @maksiking9 biedronka zła jedynie w memach a każdy jednak chodzi, gdzie wg ciebie jakośc jest dobra? Napewno szbaksie markety co? Oprocz biedronki to mam netto pod nosem wiec w netto czesciej robie zakupy hehe
@rafalinformatyk "każdego", "wszyscy"? Ty wszechobecny duch święty jesteś, że tak stwierdzasz? Ja nie chodzę do biedronki i nie miewam sraczki po kebsie więc nie pisz, że wszyscy.
Jak widzę te warstwy tłuszczu i łoju, to aż mnie rzuca. Dajcie tam chudej wieprzowinki, to będzie mniam mniam.
Tłuszcz jest nośnikiem smaku. Dlatego karkówka (przerośnięta tłuszczem) z grilla jest ok, schabik (chudziutki) już nie. A schabowe najlepsze z mięsa z kością, rozbitą obuchem rzeźnickiego toporka.
To to jednak jest z mięsa robione! Co za ulga.
@Zemrzyk https://youtu.be/qiycm9ogqpM
@Zemrzyk W tej konkretnej knajpie gdzie to sobie na miejscu przygotowują i owszem
A gdzie jeszcze robią taki prawdziwy kebab? U nas tylko przemysłowe "kule kebabowe" robione z mielonego zlepionego jakimś lepiszczem roślinnym, pełne chemii i nie wiadomo czego. Strach to brać do ust.
eee tam, bułka ze sterta warzyw i tylko odrobina mięska.
wydaję mnie się czy te nasze polskie kebaby z takiego mięsa nie są robione
Ojaaaa, prawdziwe platy miesa, a nie to, co w wiekszosci bud sprzedaja (sprasowana mielonka).
wolę drobiowy :)