Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj
+
624 642
-

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
avatar melblue
+9 / 13

Dla mnie ważniejsze, by patelnia była czysta wewnątrz...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar taki_tam_tam
+15 / 17

@choopin Przeczytaj do końca...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Mod_Tech_Edge
+9 / 11

Używanie jednocześnie octu i sody oczyszczonej jest bez sensu, gdyż obie substancje neutralizują się wzajemnie. Ocet do nieorganicznych zanieczyszczeń, soda i inne zasady do organicznych. Ale demotywator ciekawy.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 23 maja 2021 o 20:19

7 konto usunięte
-1 / 3

Ocet świetnie usuwa kamień i nautralizuje zapachy. Soda dotychczas do niczego mi się nie przydała prócz pieczenia.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Mod_Tech_Edge
+1 / 3

@7th_Heaven Masz sporo racji. Soda czyli wodorowęglan sodu ma słabą zasadowość, więc do usuwania tłuszczy i innych organicznych brudów lepiej użyć czegoś mocniejszego np; WĘGLAN sodu lub wodorotlenek sodu zawartego m.in. w granulkach do odtykania zlewów lub środkiem do czyszczenia piekarników.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
T taria
+2 / 8

@Mod_Tech_Edge
Peewnie, doradzaj ludziom czyszczenie aluminiowych naczyń (a większość patelni ma górną część z aluminium) za pomocą kreta :D

Dla niewtajemniczonych: aluminium i wodorotlenek sodu reagują dość intensywnie, z wydzieleniem palnego wodoru. Mieszaniny piorunującej w ten sposób się nie zrobi, ale wszystkie miejsca, gdzie teflon, emalia lub farba trochę odlazły zostaną pięknie wygryzione :)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar melblue
-1 / 7

@7th_Heaven Kiedyś ktoś mnie obdarował super wypasionymi butami. Wysoko w górach bez transportu, daleko do... wszystkiego. Buty odporne na wilgoć ... z zewnątrz - zimowe, z futrem wewnątrz. Strasznie śmierdziały te buty. Jedno opakowanie sody oczyszczonej wsypane do środka na noc, wytrzepane na dzień - idealnie rozwiązało problem. Polecam.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Melotte
-2 / 4

@7th_Heaven Jeśli jest powierzchnia, z której ocet spływa, a chcemy żeby na niej zadziałał, trzeba wymieszać ocet właśnie z sodą do odpowiedniej gęstości (w miseczce - należy odczekać, aż skończy się pienić) i nałożenie na miejsce do czyszczenia szpachelką. I oczywiście należy po upływie odpowiedniego czasu ową pacię zdjąć i umyć. Ja tak czyszczę np. fugi na ścianach.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
T Tibr
-2 / 2

@taria co jest napisane na opakowaniu ale kto by tam traciła czas na czytanie ostrzeżeń na etykietach ;)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
7 konto usunięte
-1 / 3

@bartoszewiczkrzysztof dziękuję, cenna rada. Kwiatów coprawda nie znoszę ale w ogródku warzywnym być może wypróbuję

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ZONTAR
0 / 0

@7th_Heaven Ja używałem sody do mycia lodówki. W sumie nie jest też głupie przy myciu mikrofalówki, chociaż z lenistwa używałem octu, który odparowywałem w niej. To samo z piekarnikiem, rozgrzać, odparować i większość brudu złazi. No a zapachy się wywietrzy. Później z lenistwa zmieniłem to gotowe pianki do czyszczenia, mniej z tym zabawy i pachnie lepiej.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
7 konto usunięte
0 / 0

@Zontar mi w piekarniku na dnie został ślad po stojącej tam patelni, która właśnie z wierzchu miała zapieczony tłuszcz i gaz z kuchenki gazowej. Próbowałam czyszczenia parowego (mam taką funkcję w piekarniku), próbowałam zalewać na noc octem oraz czyścić pastą z sody. Nie mam żadnych środków do piekarnika bo nigdy dotąd nie miałam potrzeby ich używać (myję piekarnik po każdym użyciu i bardzo dbam o to by nic w nim nie kapało i nie przyskało). Polecasz coś?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ZONTAR
0 / 0

@7th_Heaven Z takim mocno zapieczonym tłuszczem jest ciężko. Nigdy nie udało mi się doczyścić do stanu pierwotnego i głowy nie dam, czy moja metoda się sprawdza. Po prostu na dnie piekarnika mam rozsypaną sól i przypalony tłuszcz razem z tą solą schodzi. Można też wymieszać sól z boraksem (tetraboran sodu), ale ja bym boraksu już nie zostawiał w piekarniku do pieczenia. Taka mieszanka (może być z dodatkiem sody oczyszczonej) może być dobra do czyszczenia, ale nie do zostawiania na wysokie temperatury. Ja samą sól po prostu mam na dnie cały czas i z czasem robi się ciemniejsza, a tłuszcz powoli schodzi.
Mimo to polecam folię aluminiową na dno. Dużo łatwiej wymienić folię niż bawić się z czyszczeniem. Tego roztworu soli kuchennej i boraksu muszę spróbować na patelniach, bo nijak spodu nie mogę domyć. Może być też dobre do doczyszczenia drzwiczek czy ścianek piekarnika.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
7 konto usunięte
0 / 0

@ZONTAR moje drzwiczki i ścianki lśnią jak psu jajca, dno też było bez zarzutu do czasu postawienia tam tej starej patelni. Do głowy by mi nie przyszło ze to się odparzy od niej i przywrze do dna.... Sól na dnie piekarnika to dobra opcja bo pochłania zapach, gdy jakieś resztki na jego dnie się przypalają.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Melotte
0 / 4

Trzeba dokładnie czyścić po każdym użyciu i problem nie istnieje. A śmieci produkujemy stanowczo za dużo, by wyrzucać coś, co jest jeszcze dobre zamiast dbać o dobry stan tegoż.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
7 konto usunięte
-1 / 5

@Melotte z doświadczenia wiem że odpowiednio długo używana na kuchence gazowej patelnia zawsze zajdzie spieczonym tłuszczem, nawet jeśli się ją po każdym użyciu myje. Taki zapieczony tłuszcz w połączeniu z osadami z gazu strasznie ciężko zmyć. Tak samo jak filtry tłuszczowe w okapie nad gazówką - o matko co ja z nimi nie robiłam dla zachowania czystości. Niestety wyglądały jak obrzygane w dość krótkim czasie. Dlatego dziś mam indukcję i pierdziele gaz.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
C choopin
-2 / 2

no czyli nie musiałem czytać;D

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
D DAREKJP
-2 / 2

Wystarczy regularnie czyścić Sin Luxem i garnki będą zawsze wyglądały jak nowe…

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar panmarian83
+3 / 3

Tak się najczęściej kończy stosowanie genialnych lifehack' ów z internetu.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem