Brakuje info gdzie jajka były przechowywane ( w jakiej temp) bo to ważne np z lodówki jajko bedzie dłużej sie gotować aby być na twardo niz takie co jest w temp. Pokojowej :)
1. jako wkładane do wrzątku czy do zimnej wody i czas liczony od zagotowania?
2, jajko z lodówki czy w temp. pokojowej?
3. jaki rozmiar jajka?
4. u mnie jajko, tu 6-minutowe, rozmiar L gotuje się 7 minut, a w dodatku w różnych miejscach, gdzie mieszkałam za każdym razem musiałam na nowo ustalać czas gotowania.
Do d... taki przepis.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
3 razy.
Ostatnia modyfikacja:
23 listopada 2021 o 9:55
@BecouseLife, jak będziesz gospodynią z ponad 30-letnim stażem, bo będziesz wiedział, że nieważne jest źródło przepisu, tylko zdolność oceny czy ma on sens czy nie. Schabowe lepsze niż teściowej nauczyłam się robić nie od mamy, a od stolarza, który w pracy przyszedł do naszego pokoju coś zreperować.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
24 listopada 2021 o 17:06
Pomocne to nie jest wcale.
Jak już było pisane, jest wiele zmiennych.
Jajko wyjęte z lodówki gotuje się dłużej niż w temperaturze pokojowej - to raz.
Dwa - nie podano, czy czas liczony jest od włożenia do wody, czy od zagotowania, ale:
- dwie minuty od włożenia do wody to za mało, by jajko się ścięło (woda nie zdąży osiągnąć odpowiedniej temperatury)
-jajko gotowane 15 minut uzyska szarozieloną, nieapetyczną obwódkę (nadal będzie jadalne, ale ciężej strawne).
I kolejny czynnik to zależy jaka woda.
Im bardziej twarda tym czas gotowania się wydłuża,
U mnie jest bardzo miękka woda i jajka gotuje 1/3 krócej niz w Polsce. To też oczywiście zależy od innych czynników które są podane w innych komentarach.
Zależy również od ciśnienia atmosferycznego. Tylko przy barometrze na poziomie ok. 1013 hPa woda wrze w temp. ok 100 stopni C. Proszę zauważyć, że np. wysoko w górach takie jajko musi się gotować dłużej.
Brakuje info gdzie jajka były przechowywane ( w jakiej temp) bo to ważne np z lodówki jajko bedzie dłużej sie gotować aby być na twardo niz takie co jest w temp. Pokojowej :)
Zupełna racja. To samo bym napisał.
@Jarek3366 Plus to, czy czas mierzony od wrzucenia jajka do wrzątku, czy od momentu zagotowania wody z jajkami w środku.
@Jarek3366 dochodzi jeszcze rozmiarówka, M ma sporo mniejszą objętość niż XL.
1. jako wkładane do wrzątku czy do zimnej wody i czas liczony od zagotowania?
2, jajko z lodówki czy w temp. pokojowej?
3. jaki rozmiar jajka?
4. u mnie jajko, tu 6-minutowe, rozmiar L gotuje się 7 minut, a w dodatku w różnych miejscach, gdzie mieszkałam za każdym razem musiałam na nowo ustalać czas gotowania.
Do d... taki przepis.
Zmodyfikowano 3 razy. Ostatnia modyfikacja: 23 listopada 2021 o 9:55
@Laviol No jak ty chcesz brać przepisy z demotów, to pogratulowac fantazji.
@BecouseLife, jak będziesz gospodynią z ponad 30-letnim stażem, bo będziesz wiedział, że nieważne jest źródło przepisu, tylko zdolność oceny czy ma on sens czy nie. Schabowe lepsze niż teściowej nauczyłam się robić nie od mamy, a od stolarza, który w pracy przyszedł do naszego pokoju coś zreperować.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 24 listopada 2021 o 17:06
@Laviol Tak, mnie lepienia pierogów nauczył astronauta, akurat przelatywał nad domem.
@BecouseLife, ojeju, jakiś Ty dowcipny, ale wyszło żałośnie. Chyba mało wiesz o świecie skoro negujesz istnienie dobrze gotujących mężczyzn.
Pomocne to nie jest wcale.
Jak już było pisane, jest wiele zmiennych.
Jajko wyjęte z lodówki gotuje się dłużej niż w temperaturze pokojowej - to raz.
Dwa - nie podano, czy czas liczony jest od włożenia do wody, czy od zagotowania, ale:
- dwie minuty od włożenia do wody to za mało, by jajko się ścięło (woda nie zdąży osiągnąć odpowiedniej temperatury)
-jajko gotowane 15 minut uzyska szarozieloną, nieapetyczną obwódkę (nadal będzie jadalne, ale ciężej strawne).
I kolejny czynnik to zależy jaka woda.
Im bardziej twarda tym czas gotowania się wydłuża,
U mnie jest bardzo miękka woda i jajka gotuje 1/3 krócej niz w Polsce. To też oczywiście zależy od innych czynników które są podane w innych komentarach.
I też kwestia grubości i jakości skorupki co związane jest z karmieniem kur.
Tak rzetelne dane to chyba z TVP! Zarówno prawdziwe jak i pomocne, zupełnie jak dane na temat coronki.
Zależy również od ciśnienia atmosferycznego. Tylko przy barometrze na poziomie ok. 1013 hPa woda wrze w temp. ok 100 stopni C. Proszę zauważyć, że np. wysoko w górach takie jajko musi się gotować dłużej.
Dodam też, że są jajka różnej wielkości. Te duże trzeba gotować dłużej.
Standardowo ten stan z ostatniego obrazka jest już po 10 minutach.
Do dużej części komentujacych...
Czy wy naprawdę jesteście takimi debilami??
Nie wiemy jeszcze co matką. czy się prawidłowo odżywiała... Zapewne też ma to wpływ na długość gotowania..
A gdzie zielone żółtko xd?