Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj
+
18 20
-

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
A antyfrajer
0 / 0

Są jeszcze wina z owoców a i sam zacier też przecież może być z owoców wiec kumulacja.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar kondon
+1 / 1

@antyfrajer Zacier nie może być z owoców. Nastaw już tak.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A antyfrajer
0 / 0

@kondon No w zasadzie masz rację, ale nawet w Wikipedii jest napisane
https://pl.wikipedia.org/wiki/Zacier
cytuję: "Zacier w gorzelnictwie
Zacier do celów gorzelniczych przygotowuje się z ziemniaków, zbóż lub owoców..."
Czyli są i owoce są podane jako składnik zacieru.
Ja się bimbrownictwem nie zajmuję wiec nawet określenie "nastaw" nawet nie znałem.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 25 lipca 2022 o 14:42

avatar kondon
0 / 0

@antyfrajer Nie wiem, czy to są oficjalne nazwy, ale rozróżnienie tego ma dużo sensu.
Zacier powstaje w wyniku zacierania, czyli rozbijania długich łańcuchów cukrów na krótsze, które mogą zjeść drożdże. Robi się to poprzez dodanie enzymów w podwyższonej temperaturze lub słodu, który te enzymy też zawiera. W owocach nie za bardzo są te długie, więc i tego się nie robi.
Za to w zbożach jest to konieczne, bo zawierają głównie skrobię, która dla drożdży jest niejadalna.
https://wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna

Odpowiedz Komentuj obrazkiem