To masa cukrową zwijana/składana z wielu części tak by powstał ładny kształt (w przekroju). Po zastygnięciu są porcjowane i sprzedawane pojedynczo lub na wagę.
Hmmm.... Moze byc cukierek ale moze byc tez mydlo. W UK sprzedaja takie mydelka I mozna sobie ukroic Ile sie chce. Rozne ksztalty i rozmiary, od malenkich po naprawde duze. Nie wydaje mi sie aby byl to karmelek, zbyt latwo sie kroi. Karmelki sa z reguly twarde. Byc moze fudge (nie wiem jak sie to mowi po Polsku). Ciezko ocenic.
@yankers karmelki nie sa twarde na etapie wyrabiania, ale tak sie ich nie przecina, przynajmniej ja nigdy nie widzialam aby tak je przecinano. Uzywa sie nozyczek gdy sa poltwarde (dlatego otrzymuja charakterystyczny ksztalt wydluzonych koncow) lub rodzaju szpachelki gdy sa juz twarde, lub sa odrazu formowane z form. Pozatym na tym clipie wydaje sie ze konsystencja produkty jest zblizona do mydla lub fudge, nie wyglada mi to na poltwardy karmel poniewaz karmel ze swoich wlasciwosci fizycznych w mniejszym lub wiekszym stopniu sie ciagnie. Fudge moze byc krojony w ten sposob, mydlo tez. Karmelki raczej nie. Oczywiste ze moge sie mylic, ale tak zwane "twarde karmelki" na zadnym etapie wyrabiania nie beda posiadaly takich wlasciwosci fizycznych. Tutaj ewidentnie noz przechodzi jak przez poltwarde maslo. Prosze sprawdzic "fudge" w Google. Pomimo ze zazwczaj sa formowane jako "blacha" a pozniej rozcinane na male kwadraciki, to sa osoby ktore moga uzyc specjalnych form oraz techniki aby stworzyc taki oto efekt. Mydlo jak najbardziej moze tak wygladac, widzialam wiele roznych pieknych wzorow I to nawet duzo bardziej skomplikowanych niz ten.
@yankers Dla sprostowania: Jesli nawet masz na mysli miekkie Polskie karmelki to one dalej beda sie odrobine ciagnac podczas krojenia a na clipie bardziej przypomina to fudge. Sa bardzo podobne do miekkich karmelkow ale to nie to samo.
To jest na 100% glina polimerowa (polymer clay) - niejadalna ;p robia z tego kolczyki wisiorki, male figurki itp. lepi sie jak modelina a jak sie ja wypiecze w piekarniku to twardnieje
@Patrioshka interesujace... Wydaje mi sie ze taka mozliwosc tez istnieje. Na to nie wpadlam;) Zadziwiajace jest ile roznych materialow/produktow przychodzi do glowy roznym ludziom gdy patrza na ten clip. Pozdrawiam
Z tego co widzę to chyba cukierki
To masa cukrową zwijana/składana z wielu części tak by powstał ładny kształt (w przekroju). Po zastygnięciu są porcjowane i sprzedawane pojedynczo lub na wagę.
Cukierek karmelkowy. Taki wygląd to rękodzieło - dlatego i smakuje i wygląda nieziemsko ;)
Cukierek, to jest cukierek
Hmmm.... Moze byc cukierek ale moze byc tez mydlo. W UK sprzedaja takie mydelka I mozna sobie ukroic Ile sie chce. Rozne ksztalty i rozmiary, od malenkich po naprawde duze. Nie wydaje mi sie aby byl to karmelek, zbyt latwo sie kroi. Karmelki sa z reguly twarde. Byc moze fudge (nie wiem jak sie to mowi po Polsku). Ciezko ocenic.
@WalnietaAutystyczka88 Powiedz mi, czy "karmelki" są twarde już na etapie wyrabiania?
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 16 września 2022 o 14:51
@yankers karmelki nie sa twarde na etapie wyrabiania, ale tak sie ich nie przecina, przynajmniej ja nigdy nie widzialam aby tak je przecinano. Uzywa sie nozyczek gdy sa poltwarde (dlatego otrzymuja charakterystyczny ksztalt wydluzonych koncow) lub rodzaju szpachelki gdy sa juz twarde, lub sa odrazu formowane z form. Pozatym na tym clipie wydaje sie ze konsystencja produkty jest zblizona do mydla lub fudge, nie wyglada mi to na poltwardy karmel poniewaz karmel ze swoich wlasciwosci fizycznych w mniejszym lub wiekszym stopniu sie ciagnie. Fudge moze byc krojony w ten sposob, mydlo tez. Karmelki raczej nie. Oczywiste ze moge sie mylic, ale tak zwane "twarde karmelki" na zadnym etapie wyrabiania nie beda posiadaly takich wlasciwosci fizycznych. Tutaj ewidentnie noz przechodzi jak przez poltwarde maslo. Prosze sprawdzic "fudge" w Google. Pomimo ze zazwczaj sa formowane jako "blacha" a pozniej rozcinane na male kwadraciki, to sa osoby ktore moga uzyc specjalnych form oraz techniki aby stworzyc taki oto efekt. Mydlo jak najbardziej moze tak wygladac, widzialam wiele roznych pieknych wzorow I to nawet duzo bardziej skomplikowanych niz ten.
@yankers Dla sprostowania: Jesli nawet masz na mysli miekkie Polskie karmelki to one dalej beda sie odrobine ciagnac podczas krojenia a na clipie bardziej przypomina to fudge. Sa bardzo podobne do miekkich karmelkow ale to nie to samo.
To jest na 100% glina polimerowa (polymer clay) - niejadalna ;p robia z tego kolczyki wisiorki, male figurki itp. lepi sie jak modelina a jak sie ja wypiecze w piekarniku to twardnieje
@Patrioshka interesujace... Wydaje mi sie ze taka mozliwosc tez istnieje. Na to nie wpadlam;) Zadziwiajace jest ile roznych materialow/produktow przychodzi do glowy roznym ludziom gdy patrza na ten clip. Pozdrawiam