@logray
Koszenila to konkretny związek chemiczny ekstrahowany z tych "robali". Oczyszczony. Świerszcze dostaniesz mielone w całości, razem z ich gównem, bakteriami, pasożytami, grzybicą i toksynami. Smacznego.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
14 lutego 2023 o 14:34
@MalaZlaCzarownica
Masz może linka do opisu? Z tego co wiem to oni te robale na koszenilę to w całości mielą razem z tymi kupami, bakteriami, itp. A co dalej to nigdzie nie czytałem.
Tak czy inaczej imho lepiej czytać skład i o ile się da unikać i koszenili i innych wynalazków typu tłuszcz palmowy czy mączka drzewa świętojanskiego. One nie są dla naszego dobra dodawane, tylko po to aby producent mniej wydał przy ich produkcji. Jak zaczną wzbogacać jogurty świerszczami to też ich nie planuję jeść.
@logray
"Z wysuszonych sproszkowanych owadów kwas karminowy ekstrahowany jest za pomocą ekstrakcji ciało stałe – ciecz przy użyciu gorącej wody. Ekstrakt odparowuje się do uzyskania suchej masy, która stanowi gotowy barwnik. Handlowo dostępny barwnik E120 występuje w połączeniu z kationami amonu, wapnia, sodu i potasu, pojedynczo lub w kombinacjach."
-> Więc co najmniej musi to być filtrowane aby usunąć osady resztek stałych i poddawane działaniu wysokiej temperatury co sterylizuje całość.
Słowem kluczem jest tutaj "oczyszczone".. Jelito, jak słusznie zauważył autor, jest z gówna oczyszczone i odpowiednie przygotowane. Robaki najpierw na gównie siedziały, potem je zjadły, a na koniec zostały w całości przerobione na jakieś bezglutenowe babeczki czy inne nie nadające się do jedzenia badziewie.
nie- bo jak nie chce jeść flaków swini- to po prostu widzei mówię nie. a niestety świerszcz będą dodatkiem i będę musiała czytać wszystkie składy.
@balard I w dalszym ciągu możesz NIE kupić tych produktów ze świerszczy. Nikt ci nie każe ich kupować.
@balard
Od dawna trzeba czytać skład. Ot taka koszenila co by daleko nie szukać to też robale.
@logray
Koszenila to konkretny związek chemiczny ekstrahowany z tych "robali". Oczyszczony. Świerszcze dostaniesz mielone w całości, razem z ich gównem, bakteriami, pasożytami, grzybicą i toksynami. Smacznego.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 14 lutego 2023 o 14:34
@MalaZlaCzarownica
Masz może linka do opisu? Z tego co wiem to oni te robale na koszenilę to w całości mielą razem z tymi kupami, bakteriami, itp. A co dalej to nigdzie nie czytałem.
Tak czy inaczej imho lepiej czytać skład i o ile się da unikać i koszenili i innych wynalazków typu tłuszcz palmowy czy mączka drzewa świętojanskiego. One nie są dla naszego dobra dodawane, tylko po to aby producent mniej wydał przy ich produkcji. Jak zaczną wzbogacać jogurty świerszczami to też ich nie planuję jeść.
@balard podstawowym bledem jest kupowanie przetworzonej zywnosci.
@logray
"Z wysuszonych sproszkowanych owadów kwas karminowy ekstrahowany jest za pomocą ekstrakcji ciało stałe – ciecz przy użyciu gorącej wody. Ekstrakt odparowuje się do uzyskania suchej masy, która stanowi gotowy barwnik. Handlowo dostępny barwnik E120 występuje w połączeniu z kationami amonu, wapnia, sodu i potasu, pojedynczo lub w kombinacjach."
-> Więc co najmniej musi to być filtrowane aby usunąć osady resztek stałych i poddawane działaniu wysokiej temperatury co sterylizuje całość.
@MalaZlaCzarownica
Dzięki.
Nie lubisz kaszanki? Jest pyszna.
Nie łam się, Japończycy już wymyslili mięso z odchodów, więc wkrótce będziesz mógł reklamować na demotywatorach "zeroemisyjne perpetuum mobile".
wieprzowinę się bada przed przetworzeniem. Robaki się bada?
@Czarny_motyl pewnie tak jak nietoperze w chinach :)
@Czarny_motyl Bada się. Co do sztuki.
@Czarny_motyl Oczywiście że się bada - każda żywność dopuszczona w EU jest badana przed EFSA
Jedno i drugie tak samo obrzydliwe. Nie tknę ani tego ani tego.
A co z weganami też będą to jeść w ciastach i pieczywie?
Nikt ci nie każe jeść kaszanki, natomiast robale będziesz wcinał ku chwale eurokołchozu
A psy i koty też tak chętnie będziecie jeść? Przecież to mięsko jak każde.
Boogie się robaków w chlebie bo nie widzieliście nigdy świeżo skoszonego zboża. Ono buzuje wręcz od owadów, które zostały schwytane przez kombajn.
@koppo
A widziałeś kiedyś kombajn produkujący mąkę? Eugeniuszu
Lepsze polskie gówno w polu niż fiołki w Neapolu
boogie=boicie
Słowem kluczem jest tutaj "oczyszczone".. Jelito, jak słusznie zauważył autor, jest z gówna oczyszczone i odpowiednie przygotowane. Robaki najpierw na gównie siedziały, potem je zjadły, a na koniec zostały w całości przerobione na jakieś bezglutenowe babeczki czy inne nie nadające się do jedzenia badziewie.
Ale kaszankę to ty szanuj.
Tu nie chodzi o to że robaki można sprzedawać, ale że prawdopodobnie można je będzie dodawać do produktów bez informowania o tym.
@mwa "prawdopodobnie" w którym to kraju Europy nie ma obowiązku podawania składu produktów?
żeby rakotwórcze składniki w jedzeniu ludziom tak przeszkadzały jak te robaki :)
Przeczytajcie do końca - każde piwo zawiera owady!!
https://zywienie.medonet.pl/zdrowe-odzywianie/maka-ze-swierszczy-zaniepokoila-krzysztofa-bosaka-jest-sie-czego-bac-wyjasniamy/lpt8ehq