Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj
+
63 70
-

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
M mafouta
+7 / 11

Dzięki. Teraz rozumiem, dlaczego w niektórych przepisach było napisane "mąka koniecznie nie bielona". Nie dawało się zrozumieć bez tego małego kluczyka. Swoją drogą ta Ameryka to jednak badziew.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar PIStozwis
+2 / 2

@mafouta A byłeś tam kiedyś?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M mafouta
0 / 2

@PIStozwis W odróżnieniu od ciebie tak.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P pejter
+3 / 3

A środek do przetwarzania mąki to co to jest? Kupiłem chleb, który miał go w składzie i był bardziej biały jak chleb 500, mimo że w składzie miał mąka 750

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
Y yankers
+5 / 5

@pejter "środek do przetwarzania mąki" lub inaczej "polepszacz" to kilka możliwych opcji. Jeśli był bardziej biały to prawdopodobnie dostałeś chleb zawierający mieszankę kwasu askorbinowego z mleczanem wapnia bądź mocznikiem.
Bo jest jeszcze opcja samego mleczanu wapnia, fosforanu wapnia, siarczanu wapnia, tlenku wapnia, L-cysteiny (pozyskiwanej z włosów), winianu stearylu, siarczanu amonu czy mocznika.
Tyle ciekawych rzeczy kryje się pod tą nazwą.

Niestety jeśli nie jest to emulgator to nie muszą go wymieniać z nazwy :/

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 3 marca 2023 o 14:45

avatar Ashera01
+6 / 6

Po co wybielać mąkę?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
K kedev
+2 / 2

@Ashera01 a po co w składzie masła karoten? Ludzie kupują oczami. blade masło czy szara mąka gorzej się sprzedają.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
Z konto usunięte
+1 / 1

@kedev Generalnie chodzi o poprawienie parametrów skrobii i absorbcji przez nią wody. Wybielenie to skutek uboczny. Karoten w maśle ma zapobiec przedwczesnemu jełczeniu. Takich produktów jak mąka czy masło nie kupuje się oczami, chyba że ma się paskudny nawyk zaglądania pod opakowanie, lub kupuje się od rolnika na wagę, ale tam nie masz co liczyć na dodatki i poprawki.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
Q qbalo86
+1 / 1

@Ashera01 bo to rasiści =)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
G gonzor73
0 / 4

A czy zawiera mielone robaki?
TAK zawiera, nie da się bowiem doskonale oczyścić ziarna...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A amwit
0 / 0

Kiedyś czytałem, że w erze wiktoriańskiej do ciemnej mąki dodawano gipsu lub kredy (a czasem innych świństw), żeby chleb był bielszy (lepiej się sprzedawał).
Trochę zabawne było to, że każdy kolejny producent końcowego produktu dodawał coś od siebie: więc trochę młynarz, żeby piekarz kupił bielszą mąkę, trochę piekarz, żeby klient kupił bielszy chleb.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem