Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
A Anonim_Gall
+20 / 20

Zasada jest prosta: kuchenka mikrofalowa podgrzewa wodę - nie ma sensu wkładać tam żywności ubogiej w wodę albo takiej, w której woda jest szczelnie zamknięta (np. jajko czy awokado).

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 20 maja 2023 o 20:02

M Marcin2019Master
+3 / 3

@Anonim_Gall dodam jeszcze że powstają wyładowania elektryczne po włożeniu metalu, stąd też taki efekt z słuchawkami

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P PitBull9010
-2 / 2

@Marcin2019Master
nie, po prostu mikrofala stopiła plastik...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M Marcin2019Master
+5 / 5

@PitBull9010 plastik w mikrofali tak łatwo się nie topi, oczywiście zależy od rodzaju, ale sporo plastikowych opakowań, czy chociażby specjalne osłony żeby nie zachlapać mikrofali są wykonane z plastiku. Jednak kiedy plastik dotyka rozgrzanego metalu, to co innego

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P Pasqdnik82
0 / 0

@PitBull9010 to skąd gotowe dania, do podgrzania w mikrofali? ot takie byle co jakiś ryż a w drugiej przegródce mięso w sosie z warzywami... i jest to plastikowe i podgrzewanie przez 3-4 minuty i uwaga..... plastik się nie topi :D

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P PitBull9010
0 / 0

@Marcin2019Master
sam sobie odpowiedziałeś: ROGRZANY METAL...

@Pasqdnik82
BO SĄ RÓŻNE RODzAJE PLASTIKU, jedne bardziej, inne mniej odporne na działanie temperatur I CIŚNIENIA (tak, ciśnienie te może rozerwać, stopić lub zmiażdżyć opakowanie)...
i taki np. plastik PP (miski, pudełka jednorazowe, "folie" spożywcze się stopią, gdy plastik PSHI już niekoniecznie, jest nieco trwalszy... (ALE NIE MA PLASTIKU, KTÓREGO WGL NIE DA SIĘ STOPIĆ, WIĘKSZOŚĆ SPALA SIĘ PRZY TEMP 720 STOPNI...)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 2 razy. Ostatnia modyfikacja: 22 maja 2023 o 12:30

avatar RomekC
0 / 0

"...inne mniej odporne na działanie temperatur I CIŚNIENIA (tak, ciśnienie..."
Nie bardzo rozumiem. Jakie masz ciśnienie w mikrofali, @PitBull9010?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P PitBull9010
0 / 0

@RomekC
nie w mikrofali, a w zamkniętyc produktach, pod wpływem fal elektromagnetycznych (które wywołują drgania materii) wzrasta ciśnienie zawartości pudełek, skorup, skórek, itp., itd., a co za tym idzie rośnie też objętość, stąd w niektórych przypadkach spektakularne (i czasami niebezpieczne) wybuchy żywności xD

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar RomekC
0 / 0

To ja wiem, @PitBull9010. Zmyliło mnie "ciśnienie te może rozerwać, stopić...".

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
K karlin1
+2 / 2

Wiem co się wydarzyło na ostatniej fotce. Ktoś zbyt długo podgrzewał płatki owsiane lub musli.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A alienapacz
0 / 0

zasada jest prosta i podstawowa, trzeba myśleć jak się coś robi i się pilnuje i sprawdza jak się robi jedzenie

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P PitBull9010
+1 / 1

w wielu prypadkach problemem nie było to, co zostało "podgrzane", a sposób i pojemnik były niewłaściwe...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
T tomac
-2 / 4

Taka ciekawostka: Jajko w mikrofalówce może eksplodować nawet mimo usunięcia skorupki. Czasami robię jajko z mikrofali (do kubka nalewam 100ml wody, wbijam surowe jajko i nastawiam na minutę na pełną moc). Wychodzi tak zwane jajko w koszulce. Jednak już dwa razy mi się zdarzyło, że jajko eksplodowało. Nie wiem, od czego zależy ewentualna eksplozja, ale wygląda na to, że przyczyną eksplozji nie jest skorupka. Gdzieś czytałem, że wybucha żółtko, jeśli nie jest rozbełtane. Ale nie znalazłem wytłumaczenia, dlaczego żółtko czasami wybucha.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Eaunanisme
0 / 0

@tomac Ostatnio w kontekście podgrzewania jajek czytałem, że problematyczne może być generalne podgrzewanie płynów w kuchenkach mikrofalowych (np. czystej wody, czy ostygłej kawy lub herbaty). Problemem jest to, że może dojść do wrzenia płynu bez widocznych zwykle bąbelków. Wówczas np. zamieszanie taką cieczą powodu gwałtowne odparowanie i eksplozję. Tak że trzeba uważać.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem