Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj
+
35 43
-

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
avatar OP2000
+4 / 4

Różnica między dżemem a konfiturą polega głównie na zawartości owoców i ich formie. Oto główne różnice:

Zawartość owoców:

Dżem: Zazwyczaj jest wykonany z puree lub pokrojonych owoców, do których dodaje się cukier i sok z cytryny. Charakteryzuje się gęstą konsystencją i równomiernie rozłożonymi kawałkami owoców.
Konfitura: Może zawierać większe kawałki owoców lub całe owoce. Konfitura ma bardziej pulchną konsystencję niż dżem, a ilość cukru może być podobna.
Konsystencja:

Dżem: Jest gęstszy, ponieważ owocowe kawałki są mniejsze i bardziej rozdrobnione.
Konfitura: Ma bardziej pulchną konsystencję z większymi kawałkami owoców.
Sok z cytryny:

Dżem: Czasem dodaje się sok z cytryny, aby dostarczyć naturalnej kwasowości i pomóc w utrzymaniu koloru owoców.
Konfitura: Również może zawierać sok z cytryny, ale ilość i wpływ na smak mogą się różnić.
Przetwarzanie termiczne:

Dżem: Często jest gotowany dość długo, co pomaga w utrzymaniu gęstej konsystencji.
Konfitura: Może być gotowana krócej, co pozwala na zachowanie większych kawałków owoców.
W praktyce terminologia może się różnić w różnych regionach i kulturach, a niektóre produkty oznaczane jako dżem w jednym miejscu mogą być uznawane za konfiturę gdzie indziej i odwrotnie. Istnieje również termin "marmolada", który odnosi się do dżemu z dodatkiem skórki owoców cytrusowych.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar AleksandraCz
+1 / 1

@OP2000 dzięki za wyczerpującą odpowiedź :)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Laviol
+1 / 1

@AleksandraCz, dżem gotuje się długo, żeby odparować wodę i zagęścić, natomiast konfiturę gotuje się krócej licząc w godzinach, ale dłużej licząc w dniach. Chodzi o to, że konfiturę gotuje się trochę i wyłącza podgrzewania. I tak następnego dnia i następnego. Chodzi o to, żeby cukier wszedł w owoce i wtedy stają się szkliste. Druga różnica to taka, że przy dżemie wrzuca się owoce i cukier do gara i gotuje. Można najpierw zasypać owoce cukrem i poczekać, aż puszczą sok i wtedy gotować. Przy konfiturach najpierw gotujemy syrop, a potem wrzucamy owoce, bo nie chcemy, żeby się rozgotowały. Stąd też gotowanie na raty.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A Anonim_Gall
+2 / 2

A ja zawsze myślałem, że dżem się żeluje, a konfitury gotuje czy jak niektórzy mówią smaży... całe życie w błędzie :D

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Laviol
+1 / 1

@Anonim_Gall, żelfixy to dość nowy wynalazek. Dzem i konfiturę robi/ło się z cukru i owoców, ale w innych proporcjach i inną techniką.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem