Sądząc po democie i komentarzach można łatwo wywnioskować że dla niektórych obsługa tak zaawansowanego technologicznie sprzętu jak kuchenka mikrofalowa to nie lada problem. Cóż... Jak może mało z was zauważyło większość mikrofalówek ma opcję GRILL. Gdy opcja ta jest włączona to z mikrofalówki robi się PIEKARNIK. Za podnoszenie temperatury odpowiedzialna jest grzałka a nie mikrofale! Efekt takiego działania: tależ gorący, zupa zimna!
jak by kto nie wiedział mikrofalówki posiadają 2 sposoby ogrzewania: normalne spirale grzewcze oraz magnetron spirale są urzywane nie tylko przy opcji grill poczytajcie jakąś specyfikacje to wszystkiego sie dowiecie. tak więc źle ustawiona grzeje bardziej naczynie niz jedzenie
Mikrofalówka działa dobrze, ale zależy która. Moja grzeje jedzenie jak jej się zechce. Raz ogrzeje jak trzeba, raz ogrzeje tylko talerz, a czasami to w ogóle strzeli focha i nic nie grzeje, a moc zawsze jest na maksa. Moja mikrofalówka ssie ;\ Ale i tak nie wyobrażam sobie bez niej życia xDD
A no i jest stara, to może też być powód, ale napewno nie ma jakiś niestworzonych opcji. Tylko ustawienie mocy i czasu
Zmodyfikowano
1 raz
Ostatnia modyfikacja: 27 September 2010 2010 20:33
Moze macie zepsuta mikrolale , bo talerz nie powinien miec tu duzego udzialu jako izolator . Fale ciepla rozchodza sie w calym powietrzu a nie tylko od strony talerza , jak w przypadklu kuchanki gazowej i garnka.
Czasami jest po prostu tak, że 'brzegi' zupy nagrzewaja sie szybko oddajac cieplo do scianek talerza - stad goracy talerz, a temperatura w "centrum" zupy jest jeszcze dosc niska. Szczegolnie mozna to zauwazyc przy podgrzewaniu zupy wyjetej z lodowki.
Ma rację! U mnie po 80s podgrzewania zupy w mikrofalówce 800W w "staromodnym" talerzu, talerz miał 42*C, a zupa 29*C. Widać też było wyładowania elektryczne tańczące po zdobieniach. Ze zwykłym szklanym talerzem nie było żadnych problemów.
Tego, że te zdobienia są metalowe dowiedziałem się właśnie z mikrofalówki. A wsadzanie do mikrofali czegoś z wodnistym środkiem, a twardą skorupą (jajo, butelka, melon,puszki itp.) stanowi zagrożenie życia/zdrowia, a przynajmniej zniszczenia mikrofalówki.
Jajko = tydzień szorowania mikrofali. Butelka z szampanem = mały granat. Co do zdobień - starodawne emalie były produkowane na bazie ołowiu i kadmu. Do tej pory w co lepszych pigmentach metalicznych czy tuszach można znaleźć miedź, cynę, żelazo itp. Najdroższe (i najlepsze) pigmenty są na bazie złota, srebra. Ale za to w mikrofali spokojnie możesz używać wszystkich plastików jeśli tylko nie są termoplastami :)
To chyba mylisz dziecko mikrofalowke z piekarnikiem. Mikrofale wprawiaja w ruch czasteczki wody (ogrzewaja ja) a nie talerza. Jesli talerz jest goracy to tylko od zupy mogl sie nagrzac!
kolejny beznadziejny demot na głównej admin chyba niema mikrofalówki ;D bo tależ zawsze będzie zimny a jedzenie gorące tylko trzeba ustawić odpowiednia moc i czas
Widze tylko jedną teoretyczną opcję: wkładasz zimny tależ z zimną zupą. Mikrofale podgrzewają błyskawicznie wodę, a ta oddaje ciepło talerzowi i sama się wychładza
Jezu co za idioci. Trzeba być mądrym, żeby grzać zupe na talerzu. Każde dziecko wie, że najpierw trzeba obrócić mikrofalówke "drzwiczkami" do góry i zupe wlać do środka ową ciecz ;/ Za Twojągłupote dostajesz WIELKIEGO MINUSA!
fajnie że jesz zupę w talerzu ja preferuje miski ale w końcu każdy ma swoje dziwactwa
@Thash talerz ogrzewa się od zupywięc nie musi być zrobiony z białka
Zmodyfikowano
1 raz
Ostatnia modyfikacja: 27 September 2010 2010 21:39
W niektórych regionach Polski stosuje się takie nazewnictwo. Jest talerz płaski i jest talerz głęboki. Tak samo jedni wychodzą "na dwór" a drudzy "na pole". Jedni jedzą ziemniaki, drudzy kartofle a jeszcze inni pyry. I nie ma w tym niczego dziwnego.
Widać że większość nie zna zasady działania mikrofal. Nie penetrują one wody tylko są "pochłaniane" przez zewnętrzną warstwę. Powinni tego uczyć na fizyce w szkole.
Zainwestuj w talerze z duraleksu i będzie po kłopocie. Jeżeli talerz się nagrzewa, to znaczy że nie nadaje się do mikrofali, prawdopodobnie posiada cząsteczki metalu, np. w farbie na ozdobach fajansu.
to prawda nieraz sie zdazy ze talerz goracy a jedzenie letnie ale to tylko dlatego zeby podgrzewac w mikrofalowce trzeba miec specjalne naczynia :) inaczej wiecej prondu idzie i szybciej sie psuje.
Nie wiem, czy już tutaj ktoś to napisał, bo nie chce mi się czytać komentarzy, aczkolwiek gdybyś włożył sam talerz do mikrofalówki to w ogóle by się nie nagrzał. Powód tego jest prosty, mikrofale poruszają cząsteczkami H2O, tym samym te, wydzielają energię cieplną. Z tego wniosek, że zupa nagrzewa się dużo bardziej, ponieważ jak by na to nie patrzeć, na pewno zawiera więcej H2O niż talerz. Tym samym temperatura naczynia, w którym gotujesz zupę nie zwiększa się za pośrednictwem oddziaływania mikrofal, a jedynie udziela mu się ciepło wydzielane przez drgające cząsteczki H2O (które zawiera zupa a nie talerz). Jaki z tego wniosek? A taki, że mało prawdopodobne jest, by pod wpływem fal z kuchenki mikrofalowej talerz nagrzał się, a zupa pozostała zimna.
a ja mam takie ceramiczne naczynia, całe czarne, które się nagrzewają jak cholera a potrawa chłodna i żeby mieć ją ciepłą trzeba podgrzewać 2x tyle czasu co w innych naczyniach. Nie znam do końca zasady działania mikrofali, ale też widze co się dzieje, jak sobie podgrzewam ziemniaki na różnych talerzach. I nie piszcie głupot o grilu, bo wiem jak używać kuchenki.
Zmodyfikowano
1 raz
Ostatnia modyfikacja: 29 September 2010 2010 16:19
Talerz – okrągłe naczynie, na ogół mniej (talerze płytkie) lub bardziej (talerze głębokie) wgłębione, służące do podawania potraw. Talerze są wykonywane z różnych materiałów, najczęściej z ceramiki (porcelana, fajans), metalu, szkła, współcześnie także z plastiku. Ja jem zupy z talerza i w restauracji, też podają mi talerze do zupy.
Zmodyfikowano
2 razy
Ostatnia modyfikacja: 30 September 2010 2010 13:06
chyba nie wiesz jak działa mikrofalówka :)
Odpowiedzpo komentarzach widzę że większość nie wie jak działa mikrofalówka :)
to coś kiepska ta Twoja mikrofalówka ;p
To by oznaczało, że talerz zrobiony jest z białka lub innych substancji zawierających w sobie wodę :)
Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 27 September 2010 2010 17:28
Co to w ogóle ma byc? :D Ale idiotyczny demot. minio15 - absolutna racja.
BYŁO NA GŁÓWNEJ TYLKO ŻE Z KUBKIEM.
PAMIĘTAM: GORĄCY KUBEK, ZUPA ZIMNA
Sądząc po democie i komentarzach można łatwo wywnioskować że dla niektórych obsługa tak zaawansowanego technologicznie sprzętu jak kuchenka mikrofalowa to nie lada problem. Cóż... Jak może mało z was zauważyło większość mikrofalówek ma opcję GRILL. Gdy opcja ta jest włączona to z mikrofalówki robi się PIEKARNIK. Za podnoszenie temperatury odpowiedzialna jest grzałka a nie mikrofale! Efekt takiego działania: tależ gorący, zupa zimna!
wylacz grilla wlacz mikrofalowke :P
dokładnie. Czas zmienić mikrofale albo talerze
CzłowiekFretka - to białko nie zawiera wg Ciebie wody? Wszystko co pod wpływem ciepła ulega spalaniu zawiera wodę ...
od kiedy się je zupę w talerzu? ja myślałem, że się je w misce.
Bo autorze demota zapomniałeś przestawić z rozmrażania na grzanie!
jak by kto nie wiedział mikrofalówki posiadają 2 sposoby ogrzewania: normalne spirale grzewcze oraz magnetron spirale są urzywane nie tylko przy opcji grill poczytajcie jakąś specyfikacje to wszystkiego sie dowiecie. tak więc źle ustawiona grzeje bardziej naczynie niz jedzenie
trzeba poczekać aż się zupa od talerza nagrzeje
Mikrofalówka działa dobrze, ale zależy która. Moja grzeje jedzenie jak jej się zechce. Raz ogrzeje jak trzeba, raz ogrzeje tylko talerz, a czasami to w ogóle strzeli focha i nic nie grzeje, a moc zawsze jest na maksa. Moja mikrofalówka ssie ;\ Ale i tak nie wyobrażam sobie bez niej życia xDD
A no i jest stara, to może też być powód, ale napewno nie ma jakiś niestworzonych opcji. Tylko ustawienie mocy i czasu
Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 27 September 2010 2010 20:33
demot:Mikrofalówka upie***lona:Ale stół czysty!
Moze macie zepsuta mikrolale , bo talerz nie powinien miec tu duzego udzialu jako izolator . Fale ciepla rozchodza sie w calym powietrzu a nie tylko od strony talerza , jak w przypadklu kuchanki gazowej i garnka.
Czasami jest po prostu tak, że 'brzegi' zupy nagrzewaja sie szybko oddajac cieplo do scianek talerza - stad goracy talerz, a temperatura w "centrum" zupy jest jeszcze dosc niska. Szczegolnie mozna to zauwazyc przy podgrzewaniu zupy wyjetej z lodowki.
Złego talerza używasz!
OdpowiedzMa rację! U mnie po 80s podgrzewania zupy w mikrofalówce 800W w "staromodnym" talerzu, talerz miał 42*C, a zupa 29*C. Widać też było wyładowania elektryczne tańczące po zdobieniach. Ze zwykłym szklanym talerzem nie było żadnych problemów.
Kto wsadza metal do mikrofalówek... Ugotuj jeszcze sobie jajka i butelkę z szampanem w mikrofali ;]
Tego, że te zdobienia są metalowe dowiedziałem się właśnie z mikrofalówki. A wsadzanie do mikrofali czegoś z wodnistym środkiem, a twardą skorupą (jajo, butelka, melon,puszki itp.) stanowi zagrożenie życia/zdrowia, a przynajmniej zniszczenia mikrofalówki.
Jajko = tydzień szorowania mikrofali. Butelka z szampanem = mały granat. Co do zdobień - starodawne emalie były produkowane na bazie ołowiu i kadmu. Do tej pory w co lepszych pigmentach metalicznych czy tuszach można znaleźć miedź, cynę, żelazo itp. Najdroższe (i najlepsze) pigmenty są na bazie złota, srebra. Ale za to w mikrofali spokojnie możesz używać wszystkich plastików jeśli tylko nie są termoplastami :)
...i wkładamy jeszcze raz..
Odpowiedznie ma znaczenia jakiego talerza użyję byle nie plastikowego i metalowego to zupa i tak się nie zagrzeje mam tak z rosołem i pomidorowa:D
OdpowiedzJak się kupuje jakiegoś dziada kalwaryjskiego z bazaru to takie są skutki -.-
Odpowiedzdlatego lepiej podgrzewać zupę w czajniku
OdpowiedzJa tam samą zupę podgrzewam - bez talerza...
no jak jestes ciota i nie umiesz uzywac to proste ze tak
OdpowiedzI znowu sami najmądrzejsi, tym razem spece od gastronomii :D Ja wkładam z powrotem i nastawiam na drugie tyle :)
Odpowiedzzależy na jaki czas nastawisz, i czy potrawa jest np z lodówki, czy nie, itd ;)
OdpowiedzDokładnmie :D
Odpowiedza to nie ejst tak, ze talerz nagrzewa sie od potrawy? czyli jak jest goracy to sila rzeczy potrawa tez musi byc
Odpowiedznie wiem, u mnie tak jest ;]
a u mnie się normalnie nagrzewa :p chociaż talerz też jest gorący ;]
OdpowiedzJadasz zupę na talerzu? Nie łatwiej w miseczce? :D
Odpowiedzsą też tzw. talerze głębokie
Zainwestuj w lepszą mikrofalówkę.
Odpowiedzno.
OdpowiedzA swoją drogą jaką Ty masz mikrofalę, jeśli podgrzewa tylko talerz?
Odpowiedzspróbuj wlac zupe zamin podgrzejesz talerz
Odpowiedzhaha, zgadzam się :D
to znaczy że mikrofala sie zepsuła
Odpowiedzzwykły talerz, nawet kurde porcelanowy to zupa w środku i co ? miska gorąca - wyciagam rękawicą xD a zupa zimna, letnia ;// Demot + :DD
OdpowiedzTo chyba mylisz dziecko mikrofalowke z piekarnikiem. Mikrofale wprawiaja w ruch czasteczki wody (ogrzewaja ja) a nie talerza. Jesli talerz jest goracy to tylko od zupy mogl sie nagrzac!
Nie bądź taki oszczędny. Raz na dziesięć lat kup nową mikrofalówkę.
Odpowiedzkolejny beznadziejny demot na głównej admin chyba niema mikrofalówki ;D bo tależ zawsze będzie zimny a jedzenie gorące tylko trzeba ustawić odpowiednia moc i czas
OdpowiedzWidze tylko jedną teoretyczną opcję: wkładasz zimny tależ z zimną zupą. Mikrofale podgrzewają błyskawicznie wodę, a ta oddaje ciepło talerzowi i sama się wychładza
OdpowiedzA ja widzę drugą teoretyczna możliwość. Pokrętło jest ustawione na opcji "grill" zamiast "mikrofala"..
no takie opcje pomijam. równie dobrze można by powiedzieć że pomylił się i wstawił do piekarnika
Może się nie znam, ale chyba telewizor Ci się zepsuł :/:/.
OdpowiedzA w ogóle to po co trzymasz go w mikrofalówce???
Ja jem zupe w misce, nie na talerzu :)
OdpowiedzKolejny "demot" o tym, że woda jest mokra a niebo niebieskie.
Odpowiedzu mnie jest na odwrót :D
Odpowiedzi wkur**wienie nieziemskie;d
OdpowiedzJezu co za idioci. Trzeba być mądrym, żeby grzać zupe na talerzu. Każde dziecko wie, że najpierw trzeba obrócić mikrofalówke "drzwiczkami" do góry i zupe wlać do środka ową ciecz ;/ Za Twojągłupote dostajesz WIELKIEGO MINUSA!
OdpowiedzSkoro masz takie nieprzepuszczalne talerze to może zainwestuj w normalne, plastikowe, przezroczyste pojemniki. Wtedy będzie na odwrót ^^
Odpowiedzhehe... dobry demot :)
Odpowiedzczęsto tak mam talerz taki nagrzany a zupa nie do końca ciepła :P
Jesz zupę na talerzu?
OdpowiedzJa proponuję jeszcze "TRUE" przybić - w końcu to takie życiowe i prawdziwe. A demotywuje tak samo jak kuchenka pierze kalesony.
Odpowiedzwidzę, że większość zna się na kuchenkach mikrofalowych - polecam w takim razie używać metalowych naczyń - efekty przerosną oczekiwania
OdpowiedzJeżeli dobrych naczyń używasz to to jest nie możliwe: mikrofale rozgrzewają cząsteczki wody.
Odpowiedztalerz z wody ? o Cie ch*j .
Odpowiedzod kiedy talerz w mikrofali robi się gorący?
OdpowiedzZwykle od czasu, gdy jego zawartość robi się gorąca. No chyba, że ktoś ma drewniane talerze, bo drewno jest złym przewodnikiem ciepła.
o kuźwa nie wiedziałem że na demotach siedzi tylu inżynierów i fizyków
Odpowiedzfajnie że jesz zupę w talerzu ja preferuje miski ale w końcu każdy ma swoje dziwactwa
@Thash talerz ogrzewa się od zupywięc nie musi być zrobiony z białka
Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 27 September 2010 2010 21:39
OdpowiedzW niektórych regionach Polski stosuje się takie nazewnictwo. Jest talerz płaski i jest talerz głęboki. Tak samo jedni wychodzą "na dwór" a drudzy "na pole". Jedni jedzą ziemniaki, drudzy kartofle a jeszcze inni pyry. I nie ma w tym niczego dziwnego.
Brawo Walther w końcu ktoś wyjaśnił tym ignorantom zasady nazewnictwa.
Akurat jest odwrotnie - od zupy nagrzewa się talerz. Także minus
OdpowiedzOde mnie +. Często tak mam!
Odpowiedzwidzę, że nie tylko mnie to denerwuje ;]
OdpowiedzTeż tak mam, że miska ciepła, a mleko zimne :D
OdpowiedzWidać że większość nie zna zasady działania mikrofal. Nie penetrują one wody tylko są "pochłaniane" przez zewnętrzną warstwę. Powinni tego uczyć na fizyce w szkole.
OdpowiedzTo podgrzewaj zupę na kuchence, będziesz miał zimny talerz i gorącą zupę
Odpowiedz+ za dobre haiku :D
OdpowiedzZainwestuj w talerze z duraleksu i będzie po kłopocie. Jeżeli talerz się nagrzewa, to znaczy że nie nadaje się do mikrofali, prawdopodobnie posiada cząsteczki metalu, np. w farbie na ozdobach fajansu.
Odpowiedzto prawda nieraz sie zdazy ze talerz goracy a jedzenie letnie ale to tylko dlatego zeby podgrzewac w mikrofalowce trzeba miec specjalne naczynia :) inaczej wiecej prondu idzie i szybciej sie psuje.
Odpowiedzod kiedy to się zupe w talerzu je ?
OdpowiedzNie wiem, czy już tutaj ktoś to napisał, bo nie chce mi się czytać komentarzy, aczkolwiek gdybyś włożył sam talerz do mikrofalówki to w ogóle by się nie nagrzał. Powód tego jest prosty, mikrofale poruszają cząsteczkami H2O, tym samym te, wydzielają energię cieplną. Z tego wniosek, że zupa nagrzewa się dużo bardziej, ponieważ jak by na to nie patrzeć, na pewno zawiera więcej H2O niż talerz. Tym samym temperatura naczynia, w którym gotujesz zupę nie zwiększa się za pośrednictwem oddziaływania mikrofal, a jedynie udziela mu się ciepło wydzielane przez drgające cząsteczki H2O (które zawiera zupa a nie talerz). Jaki z tego wniosek? A taki, że mało prawdopodobne jest, by pod wpływem fal z kuchenki mikrofalowej talerz nagrzał się, a zupa pozostała zimna.
Odpowiedzchyba u ciebie w domu.
Odpowiedza ja mam takie ceramiczne naczynia, całe czarne, które się nagrzewają jak cholera a potrawa chłodna i żeby mieć ją ciepłą trzeba podgrzewać 2x tyle czasu co w innych naczyniach. Nie znam do końca zasady działania mikrofali, ale też widze co się dzieje, jak sobie podgrzewam ziemniaki na różnych talerzach. I nie piszcie głupot o grilu, bo wiem jak używać kuchenki.
Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 29 September 2010 2010 16:19
OdpowiedzOd kiedy grzeje albo je się zupę w talerzu? ...
OdpowiedzTalerz – okrągłe naczynie, na ogół mniej (talerze płytkie) lub bardziej (talerze głębokie) wgłębione, służące do podawania potraw. Talerze są wykonywane z różnych materiałów, najczęściej z ceramiki (porcelana, fajans), metalu, szkła, współcześnie także z plastiku. Ja jem zupy z talerza i w restauracji, też podają mi talerze do zupy.
Zmodyfikowano 2 razy Ostatnia modyfikacja: 30 September 2010 2010 13:06
Odpowiedzhttp://demotywatory.pl/136852/Zarcie-zimne A moje poszło do archiwum ...
OdpowiedzTo się ciesz, że to nie Ciebie objechali.
Ja praktycznie zawsze mam talerz gorący a zupę "miejscami ciepłą".
OdpowiedzNiestety.
mam to samo
ciekawe bo talerz sie tak nie nagrzewa...
Odpowiedzkto normalny wlewa zupę do talerza? O_o
Odpowiedz