Wytwórcy soków pomarańczowych robią je ze specjalnych, wcześniej przygotowanych kompozytów smakowych, dzięki czemu sok z każdej butelki lub kartonika smakuje identycznie i na smak nie wpływa ani pora roku, ani dostawca owoców. Wyciśnięty sok z pomarańczy poddawany jest procesowi pozbawiania tlenu, dzięki czemu można go przechowywać ponad rok, jednak całkowicie traci on smak i kolor. Dzięki dodawanym mieszaninom odzyskuje jedno i drugie
E621 to glutaminian sodu, czyli sól sodowa kwasu glutaminowego. Związek ten powoduje, że bardziej intensywnie odczuwamy smak i zapach potrawy. Nie musi ci zaszkodzić, jednak producenci wielu potraw nie przyznają się, że ich produkty zawierają E621. Zamiast tego wymieniają na opakowaniach „wyciąg z drożdży" lub "hydrolizowane białko”, czyli sposób, w jaki E621 się uzyskuje.
Importowane (i drogie) oliwy z oliwek "z pierwszego tłoczenia" w rzeczywistości często składają się z nieporównanie tańszego materiału siewnego i olejów orzechowych.
Po dostarczeniu do mleczarni, mleko zlewane jest do ogromnych wirówek, które później rozbijają je na poszczególne składniki (tłuszcz, białko i inne ciała stałe i płynne). Składniki te zlewane są do osobnych wielkich kadzi. A następnie ponownie łączone w nieoryginalnych, ale "odpowiedniejszych" proporcjach, aby stworzyć idealnie jednolitą całość, o niskiej zawartości tłuszczu i odtłuszczonego mleka.
Koszenila - E120 jest naturalnym czerwonym barwnikiem otrzymywanym z mszyc. Barwnik pozyskiwany jest zarówno z robaczych odwłoków jak i składanych przez nie jaj. Żywe owady zabija się zanurzając w wodzie, a następnie suszy. Alternatywnym sposobem jest poddanie mszyc działaniu słońca, pary wodnej albo cieplarki o podwyższonej temperaturze. W ten sposób można uzyskać różne odcienie barwnika, co umożliwia dywersyfikację produktów. Powyżej opisany barwnik, którego nie należy mylić z tzw. czerwienią koszenilową - E124, występuje w niezliczonej ilości produktów spożywczych. Są to przede wszystkim jogurty, dżemy, galaretki, napoje i wiele innych produktów, których barwa przypomina kolor karminowy.
Podczas procesu przemysłowej produkcji boczku nie ma on żadnego kontaktu z prawdziwym dymem.
Celuloza wyprodukowana z zepsutych włókien roślinnych (i drewna) jest częstym dodatkiem do żywności. Ponieważ jest to produkt naturalny, nawet żywność pakowana, oznakowana jako ekologiczna często zawiera celulozę. Czyli trociny.
W taczce i za pomocą łopaty.
Czyli śmietany tam nie ma. Oto składniki wymienione na etykiecie śmietanki Coffee-Mate Original: - Woda - Stały syrop kukurydziany - Częściowo utwardzony olej sojowy i/lub bawełniany - Kazeinian sodu (hura, pochodna mleka!) – mniej niż 2% - Fosfat Dipotasowy - Mono-i diglicerydy - Glinokrzemian sodu - Sztuczny aromat - Karagen (wspomniany wcześniej wyciąg z wodorostów) A jeżeli potrzebujesz dodatkowego powodu, żeby przestać dodawać ją do kawy, zobacz jaką konsystencję ma owa "śmietanka" na obrazku poniżej:
"Wypełniacze zbożowe” to bułka tarta, płatki owsiane a także mąka, bo kto by nie chciał płatków owsianych w hot dogu? Akurat płatki są jednak najzdrowsze, bo oprócz wypełniaczy w hot dogach możemy znaleźć aromaty, barwniki i środki konserwujące, Wszystko to elegancko zmiksowane z "częściami zwierzęcymi”.
Niektóre firmy do barwienia jogurtów wykorzystują sok z buraków.
Odpowiedz...że niby dresy z BMW, są częścią jogurtów?
A jeszcze inne dodaja mieso do kielbasy.
I co, to dobrze, czy źle?
Raczej większość firm produkujących jogurt o smaku jagodowym. (czarna porzeczka + aromat)
Swoją drogą, ciekawe, jakie byłyby ceny niektórych produktów, gdyby składały się one naprawdę z tego, czego należałoby się w nich spodziewać. --- W walce o klienta firmy starają się mieć konkurencyjne ceny. Jednak dla uzyskania takich cen stosują wszelkie środki, które pozwolą im obniżyć koszty produkcji. W efekcie otrzymujemy w miarę tanie produkty, które jednak swoim składem coraz bardziej oddalają się od tego, z czego powinny być wykonane. --- Jednym z najbardziej wymownych sygnałów wskazujących na badziewny skład żywności jest dla mnie to, że moja psina nie chce jeść szynki (kiedyś chciałem jej dać kawałek). Jeżeli pies nie chce jeść "mięsa", to czy tam na pewno jest jakieś mięso?
Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 2 June 2014 2014 10:46
OdpowiedzSam robie soki, lody, zupy(nie uzywam kostek rosolowych), kupuje tylko najwyzszej jakosci oliwe ze sprawdzonych zrodel, nie pije mleka, nie jem jogurtow, nie lubie boczku, kupuje ser w calosci, sam robie hamburgery, smietanki nie uzywam i nie jem parowek. Co teraz?
OdpowiedzUmrzesz zdrowszy..? ;]
Watpie ale przynajmniej dobrze zjem :) Nienawidze gotowego syfu ze sklepu i nie rozumiem jak ludzie moga to jesc. Przeciez to bez smaku.
Sam robisz hamburgery z kupionej mieszanki mięsa, gdzie mięska w mięsie jest 20% - gratulacje, jesz zdrowo :) Chyba, że sam hodujesz krówkę, poisz ją wodą filtrowaną 7 razy, karmisz paszą własnej roboty, sam ją zabijasz i przetwarzasz na mięsko - wtedy rozumiem ideę zdrowych hamburgerów
Kto normalny kupuje gotowe mielone mieso? Kupujesz normalne kawalki wolowiny iu mielisz. Mieso kupuje "bio".
Wszystko co ma jakis kolor, a nie jest szarobura masa ma dodawany kolor (zreszta szarobury tez jest kolorem). Sprawdzcie sobie jaki "piekny" kolor maja wlasne przeciery i soki. Np sok pomidorowy. Jesli sie go wyciska na zimno ma mnostwo witamin, ale jest bladorozowy. Jesli go dobrze wygotujemy ze skorkami, to bedzie bardziej czerwony, ale bez witamin. Zeby nie wiem jak dlugo go gotowac, to i tak koloru, ktory ma przecier ze sklepu nie uzyskamy.
OdpowiedzDodaj papryki kashmiri lub zmielonych ziaren achiote :) To tradycyjne metody uzyskiwania ladnego czerwonego koloru :)
Tym niemniej im dłuższa obróbka termiczna pomidorów, tym więcej zawierają likopenu - silnego antyutleniacza. Jest to chyba jedyny produkt, któremu przetwarzanie nie szkodzi, a wręcz przeciwnie - nabiera wartości.
U nas się w domu nie przelewało i jak czegoś nie chciałam jeść mama mówiła mi zawsze tak:
- Nie wybrzydzaj, bo mogą nadejść takie czasy, że i na bułkę tartą cię stać nie będzie.
Więc nie wybrzydzam tylko jem bo mogę. A latać i kupować bio nie będę bo jest drogie jak cholera.
Ciekawe jak byście chcieli mieć np. mleko tylko od jednej krowy.Nawet sami rolnicy dzisiaj takiej możliwości często nie mają.
OdpowiedzA) Soki pomarańczowe z Europy są poddawane procesowi pozbawienia wody. Gotuje się je w wysokich temperaturach, az te zrobią się gęste, bo wtedy łatwiej je transportować. Stad też fraza "sok z naturalnego koncentratu". Dlatego tez patrzy się na etykietę aby sprawdzić pochodzenie takiego soku
OdpowiedzB) oliwy z oliwek są ustawowo chronione przez unie i maja znaki jakościowe i regionalne. Jeżeli chcesz mieć oliwę z oliwek to patrzysz na certyfikaty i etykietę. Jak rozlewnia jest w Chinach to nie bierzesz produktu. Proste. To samo tyczy się balsamico
C) jeżeli celuloza nie jest wspomniana w liście składników danego produktu, a takowa się znajdzie to istnieją organizacje i krajowe i unijne do których się człowiek zwraca.
D) pancerzyki żuków tak bardzo przeszkadzają w jogurcie? Radzie się dowiedzieć co sprawia, ze wasze owoce i warzywa w markecie tak ładne błyszczą. Ta sama substancja, która odpowiada za dobry dźwięk na płytach winylowych.
Gdyby nie nasze wymagania i rosnącą populacja może mielibyśmy i normalne produkty spożywcze, jednak to tylko my pozwalamy na masowe produkcje i wszystko co jest z nimi związane.
Co z tego, że łopatą w taczce? Jak łyżką w misce to dobrze, a jak trochę większe to już źle?
OdpowiedzMalowany boczek? Zdrowe unijne jedzenie ...
OdpowiedzLogika naszej Unki: pomalujmy mięso jakąś farbą, wstrzyknijmy chemię, ponieważ jest to dużo zdrowsze niż tradycyjne wędzenie. I przy okazji upadnie kilkadziesiąt polskich firm.
I właśnie przez takie obrazki ludzie sobie obrzydzają coś co bardzo lubili...
OdpowiedzWszędzie oszukują!
OdpowiedzJa tam się nie dziwie, że robale są w jedzeniu. Insekty są tak bardzo powszechnymi organizmami, iż rządy i sanepidy na całym świecie zostały ZMUSZONE by wprowadzać do standardów jakości ilości minimalne. Np. Bochenek chleba może zawierać kilka larw, baton czekolady może zawierać jaja, Sałaty, warzywa i owoce mogą mieć co najmniej tyle i tyle owadów w środku. Jadłeś larwy, glizdy i mszyce całe swoje życie czytelniku i jakoś ci to nie szkodziło.
Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 2 June 2014 2014 19:19
OdpowiedzKwas karminowy, koszenila, karmina (E120) – organiczny związek chemiczny, naturalny ciemnoczerwony barwnik pozyskiwany z wysuszonych, zmielonych owadów, zwanych czerwcami kaktusowymi (Dactylopius coccus) jak podaje wikipedia
OdpowiedzWszyscy umrzemy!
OdpowiedzKolejne Kopiuj-Wklej z innego miejsca, bez weryfikacji informacji. Sporo w tym głupot, ale liczy się szum i krzyki jak to źle jest.
Odpowiedz1.Dlatego lepsze sa nektary od sokow,soki sa wymieszane z woda(rozcieczone).2.Zadna nowosc,w przyprawach typu kucharek tez tego sie uzywa.Glutaminian sodu ma to do siebie,ze latwo uzaleznia,mozna zauwazyc jak niektorzy dodaja np:przyprawy do kurczaka jako posypka do kanapki z maslem.Dodatek ten ma swoj smak,mi smakuje.
Odpowiedz5.Raczej ciezko bylo by sie bawic,napelniac karton mlekiem od 1 krowy,albo starczy na uzupelnienie 2-3 kartonow,albo trzeba wylewac to co zostalo.Wiec logiczne ze wszystko zlewaja do 1 zbiornika.
6.Wszystko fajnie,tyle ze wiekszosc producentow uzywa syntetykow lub soku z burakow,sa duzo tansze niz barwnik z mszyc.
7.W duzych firmach moze tak robia.Masarnie z dobra opinia robia to w naturlany sposob,ich produkty sa drozsze i lepsze w smaku,chociaz niektore z roku na rok sa coraz gorsze.Najlepiej jadac swojskie wyroby,czy tez kupowane w sklepach w ktorych jest tylko prawdziwe mieso,bez zadnej chemi.
10.Oczywiscie ze nie ma tam smietany,jako ze smietane produkuje sie ze smietanki i jest to polprodukt.
Czy to jest legalne sprzedawac produkt opisany jako olej z importowanych oliwek, a naprawde jest to olej z zupelnie innej rosliny? To chyba kwalifikuje sie jako falszywa reklama i wprowadzanie w blad.
Odpowiedza parówki to nie parówki; )
OdpowiedzSmacznego :)
Odpowiedzszczeze to czlowiek jest gorszy od swini,
Odpowiedzbo ona gowna nie ruszy a nam jak sie dobrze przyprawi i ladnie poda
to nawet wylizemy talerz
wiecie na przykład, że w specjalnych chłodniach, już trzymają karpie na święta ? Pasuje wam, że bułeczki z hipermarketów, leżą po półtorej roku w ogromnych chłodniach zanim piecyk w markecie je upiecze ?!!!
Odpowiedzteż mi nowość
Odpowiedzdziękuję za super artykuł :) niech coraz więcej osób uświadomi sobie co wkłada do ust. ! :)
OdpowiedzPro-po glutaminianu sodu pracuje w zakładzie zajmującym się produkcją dodatków do żywności i produkt ten jest żeczywiście ZASTĘPOWANY ekstraktami sojowymi i wyciągami z drożdży zatem zanim ktoś sie wypowie niech dobrze sprawdzi informacje i zasięgnie języka pisząc bzdury. Pozdrawiam
OdpowiedzBoshe na co narzekacie?? Nie chcecie jeść takiego "świństwa", to jazda do rzeźnika. Kupcie sobie świniaka, a nie pędzicie do hipermarketów. Chcecie śmietankę? To sobie zróbcie. To wolny kraj i wasz wybór. Ciekawe tylko co zrobicie jak się okaże, że te wasze super zdrowe i naturalne warzywka były nawożone gów nem?
Odpowiedz