Demotywatory.pl

Menu Szukaj
+
531 686
-

Zobacz także:


~star244
+30 / 48

Macie zapłon jak stary diesel przy -35*C. Cukier "wanilinowy" przeważa na półkach sklepów od dobrych paru lat. Więc tylko pokazujecie jakie z was matoły, które nie patrzą, co kupują. Zwłaszcza, że różnica między "waniliowy" a "wanilinowy" jest według mnie wystarczająco zauważalna. Co innego, gdyby był np. "waniljowy" napisany jakąś beznadziejną czcionką - wtedy można by się jeszcze pomylić.

Azon
+16 / 20

Od kiedy pamiętam był zawsze wanilinowy. Tyle, że nie wytwarza się go w podany wyżej sposób.

~ziomek123124123131
+1 / 1

cukier wanilinowy zawsze sie nazywał wanilinowy xD wtym senk :D

~Winilinowy
+16 / 30

Serio? Ja to wiedziałem od dobrych paru lat, pewnie większość o tym wie. Nie wiem kim trzeba być żeby tego nie wiedzieć.

~taka_prawda
-1 / 9

@Winilinowy jak to kim? - nieudacznikiem co je tylko u "mamusi", a sam potrafi co najwyżej "zupkę błyskawiczną" zagotować...

aguero90
+2 / 8

@~taka_prawda Czuję że jesteś jednym z nich i tylko udajesz że wiedziałeś o tym wcześniej, opluwając tych którzy nie wiedzieli, podnosząc tym samym swoją niską samoocenę...

Albiorix
+38 / 40

Jest to powszechnie znany fakt który wszyscy mamy gdzieś.

Odpowiedz
W wacht
+7 / 9

Nie wiem co w tym złego. Część węgla którą spożywamy też była kiedyś w kupie a część to nawet nie wiemy gdzie wcześniej była. Może była w dupie nawet i 10x.

Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 10 February 2015 2015 17:35

Albiorix
+9 / 9

Nic złego, dlatego właśnie nikt się tym nie przejmuje.

D daclaw
-5 / 17

A zwracaliście kiedyś uwagę na skład śmietany, maślanki, jogurtu lub kefiru? W większości nie ma ani grama śmietany, maślanki, jogurtu ani kefiru. Wszędzie zagęszczone, dosłodzone mleko z różnymi innymi świństwami. Trudno mi zrozumieć, że opłaca się podrabiać nawet tak banalne rzeczy.

Odpowiedz
L Loinko
+7 / 9

nie wiem czy wiesz ale to smietane, jogurt czy kefir robi sie z mleka a nie zbiera na drzewie i do kubka czy butelki sie wsadza

~RYSYŻ
+4 / 4

Poprawiłeś mi humor, dziękuję :D. Czyste szaleństwo, w składzie śmietany nie ma napisu "śmietana", tylko "zagęszczone mleko" :).

M Matthewu
-2 / 12

"Wyroby marki GELLWE są sporządzone według najlepszych receptur przy wykorzystaniu NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI SUROWCÓW" - na odwrocie w lewym dolnym rogu :)

Odpowiedz
P Piterixos
+24 / 26

Uwaga uwaga zdradzam kolejny mroczny sekret. Woda, tak ta sama woda na której oparte są chociażby wszystkie napoje jakie spożywacie jest składnikiem moczu niedźwiedzia brunatnego. Straszne no nie?

Odpowiedz
Z zjedzbut
+5 / 5

"Syntetyczne dodatki aromatyzujące uzyskiwane są najczęściej z miazgi drzewnej i nie mają wszystkich cech naturalnej wanilii"

Odpowiedz
Azon
0 / 0

Biorąc pod uwagę, że cukry wanilinowego używa się właśnie dla aromatu to chyba nie jest to jakiś wielki problem.

I inOs
-5 / 9

Jednak to prawda - czlowiek nie swinia, zje wszystko. Wazne aby ladnie wygladalo i smakowala dzieki sztucznym dodatkom.

Odpowiedz
M masti23
+3 / 3

Syntetyczna wanilia nie moze miec nazwy,,wanilia",dlatego uzywa sie zmienionej nazwy.Dziwne ze niektorzy dopiero teraz zauwazyli roznice,oryginalna wanilia jest drozsza,chyba nie mysleliscie ze kupicie ja za grosze.

Odpowiedz
~aesztgxhg
0 / 0

Dodawany związek po prostu nazywa się wanilina- żadne zmienianie nazwy. Powiem więcej, wanilina występuje w naturalnej wanilii. Btw. zwrot "syntetyczna wanilia" jest trochę nieporozumieniem (wanilia-roślina).

M masti23
-1 / 1

Racja,tyle ze wanilina nie moze miec nazwy ,,wanilii",dlatego ze ta druga nazwa jest zarezerwowana tylko dla produktu roslinnego.Podobnie jest z wieloma innymi produktami np:czekolada,podrobki musza miec nazwe,,produkt czekalodopodobny" itd.

~nickfle
+7 / 7

To chyba logiczne, że potwornie drogiej wanilii nie sprzedawali by w woreczkach za złotówkę...

Odpowiedz
~wes22222222222222222222222222222222121
+2 / 2

Wanilina (nazwa systematyczna: 4-hydroksy-3-metoksybenzaldehyd, C8H8O3) – organiczny związek chemiczny posiadający kilka grup funkcyjnych: aldehydową -CHO, hydroksylową -OH i eterową -O-R. Stanowi jeden ze składników aromatycznych wanilii.

Odpowiedz
~Zawszeeee
+3 / 3

Młodzi Demotyworzanie! Jako już stary pryk w tym demotywatorowym serwisie powiadam wam: JUŻ BYŁO!

Odpowiedz
G gregor2
+4 / 4

Nie ma to jak siać panikę. Możliwe że wanilinę da się pozyskać z kału, niewątpliwie była by to metoda tańsza od ekstrahowania jej z wanilii (zresztą kto o zdrowych zmysłach pozyskiwał by wanilinę z wanilii skoro ta druga jest znacznie droższa). Wanilinę od lat pozyskuje się jeszcze tańszą metodą: SYNTEZY CHEMICZNEJ! To dość prosty związek więc jego synteza nie jest trudna. A Japończycy najwyraźniej mają jakąś obsesję fekalną (zaczęło się chyba od mięsa z kału).

Odpowiedz
~Drusix
0 / 0

Całe 9 lat?

massk
0 / 0

Cukier wanilinowy – przyprawa stosowana w cukiernictwie jako tańszy zamiennik cukru waniliowego. Uzyskiwana jest w wyniku zmieszania cukru z waniliną lub z etylowaniliną. Ma kolor biały lub lekko kremowy. Dodatki do cukru dają charakterystyczny aromat i smak przyprawie. Wanilina stanowić powinna co najmniej 1% zawartości przyprawy, etylowanilina nie mniej niż 0,33% i nie więcej niż 0,5%. Syntetyczne dodatki aromatyzujące uzyskiwane są najczęściej z miazgi drzewnej i nie mają wszystkich cech naturalnej wanilii.

Przyprawa powinna być przechowywana z dala od źródeł intensywnych zapachów w temperaturze do 20 °C i przy wilgotności powietrza poniżej 75%

Odpowiedz
O ogur339
0 / 0

też mi kuźwa odkrycie, już pare lat temu pan Cejrowski poświecił program o tym

Odpowiedz
F Frazes
0 / 0

W jaki sposób, według Ciebie, cukier wanilinowy udaje cukier waniliowy? Poza tym - wodę też można odzyskać z moczu niedźwiedzi. A to wcale nie znaczy że producenci tak robią...

Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 11 February 2015 2015 0:20

Odpowiedz
~Ignited
0 / 0

Składem chemicznym raczej się nie różni... więc po co przepłacać.

Odpowiedz
~Saruman
+6 / 6

Stary, lepiej nie pytaj skąd sie biorą jajka.

Odpowiedz
~arooo1234
-1 / 1

Co za śmieszna propaganda?! Robienie hałasu o 'wanilinowy'?! Czy wszyscy dobrze wiecie czym jest wanilina? Prosty syntetyk z przemyslu spozywczego. I, uwaga, widze, ze ku zaskoczeniu wielu - jest skladnikiem aromatycznym czego? - wanilii.

Odpowiedz
B Beeeeeep
+1 / 1

Nadszedł ten moment, którego się obawiałam... Spełnił się najgorszy sen narodów. Oficjalnie przeczytałam cały internet. Kilka lat temu była zamieszczona ta sensacyjna wiadomość.. także tego... czekam na wersję internetu 2.0

Odpowiedz
K kosma1
+1 / 1

Ciekawe czy zapłacisz 20 zł za cukier waniliowy......?

Odpowiedz
D Dragoo
0 / 0

Już dawno to wiedziałem ale każdy się śmiał że nie umiem czytać "wanilia". A wystarczy tylko dobrze czytać i zainteresować się składnikami tego co jemy.

Odpowiedz
~Ludzisko
+3 / 3

Co jeszcze? Jogurty probiotyczne, zawierają kultury wyizolowane z ludzkiego kału. A objadacie się nimi, aż się Wam uszy trzęsą.
Ciuchy które nosicie szyją za grosze dzieci w krajach Dalekiego Wschodu. Też Wam to nie przeszkadza. Cały świat g...nem stoi i wszyscy jesteśmy w nim zanurzeni po uszy... w imię zysku korporacji.

Odpowiedz
Wed
0 / 2

A to że Gajowy podpisał wprowadzenie GMO i modyfikację nasion też nikogo nie obchodzi?? w Tv o tym się nie dowiecie, weźcie sobie na zakupach sprawdźcie skład tego co kupujecie to będziecie w szoku, lub i nie zależy od stopnia lemingowania. Słowa klucz "gmo" "skrobia modyfikowana"

Odpowiedz
M masti23
-3 / 3

Wiecej chemii masz w chipsach i innych slodyczach,mnie nic nie zaskakuje.GMO nie jest szkodliwe,ludzie od prawie pol wieku spozywaja GMO i nic im nie jest.

B berseker1008
0 / 0

Pierdo***ie, wanilina jest otrzymywana z ropy naftowej, z kału bydła wyrabiany jest malutki % całości

Odpowiedz
~wanilina
0 / 0

ludzie cukier waniliowy nie istnieje!!!!!!!!!!! z wanilii jako rośliny nie wytwarza się cukru. to co kupujemy jest to cukier zwykły połączony z substancją aromatyczną nazywającą się waniliną pozyskiwaną z rośliny wanilii (i nie tylko, jak mówi ten demot) dlatego poprawna nazwa tego produktu to właśnie cukier wanilinowy a tym którzy przepłacają i kupują cukier waniliowy szczerze gratuluje............

Odpowiedz
~BORUBAR_69
0 / 0

Jest też naturalna wanilina, takie białe włoski sie robią na laskach wanilii, ale to w chu*a drogie więc bardziej sie opłaca robić z gówna. xD

Odpowiedz
N nika100
0 / 0

Bardzo starzy ludzie kupowali przez dużą część swojego życia cukier waniliowy. Z czego był zrobiony - kto wie? Rozumiem, że teraz na opakowaniu trzeba napisać prawdę. Zapytam bardzo starych znajomych, kto zwrócił na to uwagę.

Odpowiedz
GhostLoveScore
0 / 0

Na opakowaniu jest napisane wyraźnie, że jest to cukier wanilinowy. Jak ktoś nie umie czytać to niech nie ma pretensji do producenta tylko do siebie.

Odpowiedz