Tuż po zakupie świeżych owoców włóż je do miski z wodą i mieszanką octową (10:1) i odłóż na 5 minut, a później niech wyschną. W ten sposób zabijesz w naturalny sposób bakterie
Przed otwarciem włóż mleko do zamrażalki. W razie potrzeby wyciągnij i zobaczysz sam, jak długo mleko będzie świeże
Miód trzymaj w szklanym słoiku i schowaj do szafki, gdzie nie dochodzi światło
Jajka oczywiście także mogą zostać zamrożone. Wbij je do pojemnika do kostek lodu. Można przyprawić i użyć, gdy będą potrzebne
Sos pomidorowy włóż do zamrażarki. Po godzinie wyciągnij i poporcjuj według swoich potrzeb. Użyjesz tylko tyle, ile będziesz w danej chwili potrzebował
Do pojemnika do kostek lodu wlej olej i dołóż do niego przyprawy/świeże zioła. Użyj, kiedy będziesz mieć na to ochotę
Owiń łodygę bananów folią, a zobaczysz, że wolniej zbrązowieją
Seler, brokuły, sałata będą dłużej świeże gdy przechowasz je w folii aluminiowej w lodówce
Cebule włóż do nylonowej rajstopy i oddziel je od siebie. Przedłużysz żywotność cebuli nawet do 8 miesięcy
Przed zamrożeniem warzyw należy je obgotować, wtedy będą dłużej świeże
Ręczniki papierowe włożone do sałaty przyjmują jej wilgoć
Jabłka w lodówce mogą być nawet do 6 miesięcy, ale trzeba wyeliminować uszkodzony owoc, ponieważ przez niego może się szybko popsuć reszta
Mięso: ten trik, co w przechowywaniu sosu pomidorowego, dokładnie tak samo można podzielić mięso mielone
Twaróg wytrzyma dłużej, gdy będzie przechowywany do góry nogami
Marchew przechowywana w ciemnym pomieszczeniu w piasku będzie dłużej świeża
Marchewkę w piasku zakopywały już nasze prababcie, podobnie buraki oraz korzeń pietruszki i selera, więc Ameryki nikt tu nie odkrył. Ziemniaki "od zawsze" trzymało się w piwnicy, bo chłodno i ciemno - o tym też nasze babcie już wiedziały. Zamrażać jajka w pojemniku na kostki lodu? Nie mogę ich trzymać normalnie w lodówce?Przekładanie sosu pomidorowego i mięsa mielonego to torebek strunowych i zamrażanie po to żeby je równo podzielić pozostawię bez komentarza.
Poprzednio dotarłem do "genialnego" sposobu trzymania miodu w słoiku i jednocześnie w szafce, i dałem sobie spokój. Zaintrygował mnie ten papier, więc pomyślałem "a,co tam, zobaczę". I wiesz, co? Teraz wykończył mnie ten debil, co wbił jajka do foremki na kostki lodu. Naprawdę nie da trzymać się jajek w skorupkach, tak jak wyszły z kurzej(gęsiej, kaczej, indyczej, strusiej) d*py, i przyprawić ich po rozbiciu skorupki przed spożyciem!? I w ten oto sposób do papieru nie dotarłem. Dowiedziałeś się czegoś?
@krzepki_alojz nie zrozumiałeś. Chodziło o mrożenie jajek. Sam pomysł jest idiotyczny bo po co je zamrażać, a z tych pudełeczek po prostu powyciekają, ale jak już to nie zamrozisz jajek w skorupkach, bo pękną.
@Vvvx no dobrze, a po co mrozić jajka, skoro można kupić tyle ile potrzebujesz do użytku? I zdaje się, że nawet wytrzymają parę dni w lodówce bez mrożenia, albo przez całe życie jadłen zbuki.
@astrosalus cebulę moja matka i babcia kupowały albo same z działki wiązały za łodygi i wieszały... nawet estetycznie to wyglądało chociaż sypało sie strasznie.
Pierwszy obrazek :O. Taaak, zabijajmy wszystkie bakterie, przecież teraz są modne te wszystkie antybakteryjne żele, mydła. Proponuję też wytępić te w naszym jelicie grubym i w ogóle z całego organizmu, przecież to tacy straszni kolonizatorzy. Tylko niech potem nie zdziwi, że stworzyliśmy wspaniałą niszę ekologiczną dla zjadliwych bakterii.
Zmodyfikowano
1 raz
Ostatnia modyfikacja: 1 October 2015 2015 23:00
Ani sie nie wypowiem na temat tych debilizmów
OdpowiedzJuż się wypowiedziałeś/aś. Nazwałeś/aś to debilizmami.
a za zaoszczędzone sporo pieniędzy kup sobie dodatkowe 8 zamrażarek
Odpowiedzmiód trzymaj w szklanym słoiku? cholera, dotychczas trzymałem w drewnianej puszce ;/
OdpowiedzCo jest genialnego w trzymaniu miodu w słoiku w szafce?
OdpowiedzMarchewkę w piasku zakopywały już nasze prababcie, podobnie buraki oraz korzeń pietruszki i selera, więc Ameryki nikt tu nie odkrył. Ziemniaki "od zawsze" trzymało się w piwnicy, bo chłodno i ciemno - o tym też nasze babcie już wiedziały. Zamrażać jajka w pojemniku na kostki lodu? Nie mogę ich trzymać normalnie w lodówce?Przekładanie sosu pomidorowego i mięsa mielonego to torebek strunowych i zamrażanie po to żeby je równo podzielić pozostawię bez komentarza.
Odpowiedzzawsze chciałem sobie robic sos w weekend na caly tydzien i dzielić go na porcje.
do używanej rajstopy będzie jeszczcze taniej
OdpowiedzNie każdy olej powinno się mrozić. Właściwie w ogóle nie powinno się, niszczy się jego jakość, a zwykły olej i tak psuje się dość wolno
OdpowiedzAz tak jestes upodlony, ze nawet na cebuli musisz oszczedzac?
OdpowiedzSposób z bananami i cebulą nawet może być przydatny, ale rozwalił mnie "specjalny papier na ser" :-) Co to w ogóle jest? Nie znam takiego patentu :-)
OdpowiedzPoprzednio dotarłem do "genialnego" sposobu trzymania miodu w słoiku i jednocześnie w szafce, i dałem sobie spokój. Zaintrygował mnie ten papier, więc pomyślałem "a,co tam, zobaczę". I wiesz, co? Teraz wykończył mnie ten debil, co wbił jajka do foremki na kostki lodu. Naprawdę nie da trzymać się jajek w skorupkach, tak jak wyszły z kurzej(gęsiej, kaczej, indyczej, strusiej) d*py, i przyprawić ich po rozbiciu skorupki przed spożyciem!? I w ten oto sposób do papieru nie dotarłem. Dowiedziałeś się czegoś?
@krzepki_alojz nie zrozumiałeś. Chodziło o mrożenie jajek. Sam pomysł jest idiotyczny bo po co je zamrażać, a z tych pudełeczek po prostu powyciekają, ale jak już to nie zamrozisz jajek w skorupkach, bo pękną.
@Vvvx no dobrze, a po co mrozić jajka, skoro można kupić tyle ile potrzebujesz do użytku? I zdaje się, że nawet wytrzymają parę dni w lodówce bez mrożenia, albo przez całe życie jadłen zbuki.
ją nie rozumiem połowy pomysłów,np:po co zabijać pożyteczne bakterie z owoców i warzyw czy to że trzymanie miodu w słoiku jest "genialne"
@astrosalus cebulę moja matka i babcia kupowały albo same z działki wiązały za łodygi i wieszały... nawet estetycznie to wyglądało chociaż sypało sie strasznie.
Na czym zwątpiliście? Ja na serze trzymanym do góry nogami (jak ser ma nogi to raczej powinno się go wywalić ;)...
OdpowiedzTwaróg wytrzyma dłużej, gdy będzie przechowywany do góry nogami.......
Odpowiedzstrach jeść ten twaróg, skoro ma nogi ;-)
Nie chce mi się iść po piasek, więc podrzuciłem kilka marchwi kotu do kuwety. Będzie na rosół.
Odpowiedz1000 rzeczy co zrobić żeby można było przechowywać coś długo,choć wszystkie z nich powinno się spożywać świeże
OdpowiedzCebula SIEDMIOLATKA??
OdpowiedzTak, to jest odmiana cebuli.
mleka, które było zamrożone nie można gotować. Będzie niesmaczne i bardzo łatwo sie przypala
OdpowiedzA może zjeść zamiast przechowywać?
OdpowiedzNie wiem jak reszta, ale ja mam w domu zamrażarkę a nie zamrażalke o.O co do reszty szkoda słów...
OdpowiedzDzień dobry - poproszę rolkę SPECJALNEGO papieru....
OdpowiedzPierwszy obrazek :O. Taaak, zabijajmy wszystkie bakterie, przecież teraz są modne te wszystkie antybakteryjne żele, mydła. Proponuję też wytępić te w naszym jelicie grubym i w ogóle z całego organizmu, przecież to tacy straszni kolonizatorzy. Tylko niech potem nie zdziwi, że stworzyliśmy wspaniałą niszę ekologiczną dla zjadliwych bakterii.
Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 1 October 2015 2015 23:00
OdpowiedzJabłka 6 m-cy w lodówce, zamrożone jajka? to na pewno jakieś hamerykańskie rady na inwazję zombie.
OdpowiedzPoradnik dla debili.
Odpowiedz