Przekrój parówki na kilka części i powbijaj w nie makaron spaghetti. Powstanie w ten sposób oryginalna potrawa, która przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym. Danie można dodatkowo polać sosem bolońskim.
Kroimy bekon na cienkie plasterki i przeplatamy je tak, aby utworzyły malutkie kubeczki. Wkładamy na kilka minut do piekarnika i zapiekamy. Można podawać w nich sałatkę lub gotowane warzywa.
Aby powstało takie romantyczne śniadanie należy przekroić parówkę na pół i wygiąć ją w drugą stronę. Końce spinamy makaronem spaghetti lub wykałaczką. Do środka wbijamy jajko i smażymy wszystko na patelni.
Kolejny pomysł na oryginalne śniadanie. Tym razem jajko wbijamy do kolorowych papryk. Prosty i efektowny sposób, który zachwyci każdego.
Do tej przekąski potrzebne będzie opakowanie ciasta francuskiego i kilka plasterków chudej szynki lub bekonu. Kroimy ciasto na wąskie paski i układamy na nim szynkę. Później zawijamy wszystko w wąskie spirale i pieczemy kilka minut w piekarniku. Dla lepszego efektu smarujemy je po wierzchu kurzym białkiem.
Bochenek chleba kroimy w grubą kratkę. W szczeliny wciskamy plasterki żółtego sera i szczypiorku. Zapiekamy wszystko kilka chwil w piekarniku. Do środka można dodać także kilka cienkich plasterków szynki.
Kilka niewielkich parówek owijamy ciastem francuskim i pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Wierzch posypujemy ziołami i ulubionymi przyprawami.
Nacinamy delikatnie dwie parówki i wbijamy do środka jajka. Smażymy wszystko na patelni. Na koniec posypujemy danie świeżym koperkiem.
Przecinamy parówki na pół. Następnie robimy równoległe nacięcia wzdłuż ich brzegów (należny uważać, aby nie rozciąć ich do końca). Później wyginamy parówkę w okrąg i zabezpieczamy koniec wykałaczką. Wewnątrz kwiatuszków smażymy jajka.
Próbowałem kilku takich sztuczek, niestety jajko wycieka pod spodem - czy to parówki czy papryki. Trzeba chyba jakoś specjalnie uszczelnić albo jakimś innym sposobem, żeby się nie rozlewało po patelni.
OdpowiedzMocno rozgrzany tłuszcz szybko zetnie jajko, przez co nie wypłynie :).
Co do tych parówek... to już 34 raz, gdy są na demotach?
OdpowiedzNie ważne, który raz na demotach. Ważne, jaką rolę pełnią w Twoim życiu :)
Spaghetti z parówkami. I jeszcze bolognese. Ustalmy jedno. To danie dobre dla dzieci, albo studentów, którzy usiłują żyć zgodne ze stereotypami. Ale nie jest ani specjalnie kreatywne, ani nowatorskie (widzę je n-ty raz tutaj, a nie jest to 1. miejsce, gdzie je zobaczyłem). W dodatku spaghetti z mięsem jedzą Amerykanie.Dla Włochów to jak dla nas schabowy z masą kajmakową.
OdpowiedzO dziwo reszta pomysłów jest dobra. Choć 4 to to samo.
Galeria dla studentów chyba albo dla 3 latków. Parówka nadziana na spaghetti nie jest wykwintnym, ani kreatywnym a co najważniejsze w ogóle smacznym "daniem".
OdpowiedzUważam, że parówki to ogólnie kiepski pomysł, ale szynkę z ciastem francuskim wypróbuję.
Odpowiedzja chce zeby jedzenie bylo dobre! a nie zeby wygladalo nie wiadomo jak... oczywiscie wazne jest aby jedzenie na naszym talerzu bylo ladnie podane aby nie wygladala jak cos czego sie nie je. moim zdaniem najwazniejszy smak a dopiero pozniej wyglad
OdpowiedzSame parówy:o
OdpowiedzJeszcze mięsnego jeża brakuje w tej kolekcji.
OdpowiedzA czy zamiast parówek, można użyć jakieś mięso?
OdpowiedzNie jestem specjalnie wymagająca, ale parowki ze spagetti nie wyglądają zachęcająco. Wolałabym od tego zwykłą kromkę świeżego chleba posmarowana masłem.
OdpowiedzNIC co ma w sobie parówki, nie jest dobre. Może poza hot-dogami. Kubeczki z bekonu są dobre, jeśli chcesz mieć wysoki poziom cholesterolu. Parówki ze spaghetti? Chcesz potruć swoją rodzinę/gości? Chyba tylko ten chleb i szynka w cieście francuskim są dobrymi pomysłami. No i oczywiście kreatywności w tym tyle, co w ziemniaku.
Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 18 October 2015 2015 13:17
Odpowiedzhaha, studenckie fantazje? Kategoria mięsnego jeża :)
Odpowiedz@Robertonabol, sądziłaś?
OdpowiedzCo do tego z #1 to ostudzam zapędy: ta część makaronu, która jest W PARÓWCE zazwyczaj pozostaje niedogotowana/surowa.
OdpowiedzTo jakaś reklama parówek? Fajny pomysł z jajkiem w papryce.. I z tym chlebem. Ogolnie szkoda, że mało pomysłów z innymi rzeczami niż parówki, bo nie jem tego syfu...
OdpowiedzA gdzie "Kuchenne Igraszki I-Grażki" ?
OdpowiedzTo ja wtrącę swoje 3 grosze... Zapiekanka z jajkiem. W chlebie wygniatamy rękoma lub łyżką 'dołek'. Wbijamy tam małe jajko, dorzucamy miesko lub/i ser, sól, pieprz... Do mikrofali na 3 do 5 minut i mamy kosmicznie sycącego zapsa. Na szybko :P a z braku składników sam chleb i jajko da radę.
OdpowiedzKrólują parówki. Czyżby kolacja starego kawalera? :D
Odpowiedz2.kubeczki z bekonu- to tak jakby witaminy zapijać wódką.
OdpowiedzPARÓWKI!
Odpowiedz