Demotywatory.pl

Menu Szukaj

Myjesz deskę do krojenia płynem do naczyń lub wodą z mydłem

Przecież kroisz na niej surowe mięso, więc musisz ją dokładnie zdezynfekować! Zamiast gąbki warto użyć połówki cytryny. Zamiast/oprócz płynu do naczyń użyj roztworu wody z sodą (wystarczy 1 łyżeczka na 2 szklanki ciepłej wody) lub wody utlenionej.

Po smażeniu myjesz patelnię tak, jak każde inne naczynie i nie pozostawiasz do wyschnięcia

To błąd! Nie zaleca się mycia patelni stalowej detergentami. Po smażeniu trzeba zlać z niej gorący olej i wytrzeć ją do sucha, najlepiej papierowym ręcznikiem. Jeśli musisz ją umyć, użyj do tego gorącej wody, ale nie odstawiaj jej do wyschnięcia, a wytrzyj od razu. Najważniejsze, aby utrzymywać ją w stanie suchym.

Wkładasz wszystkie naczynia do zmywarki

Tymczasem nie wszystko można umyć w zmywarce. Zastawy z wzorkami, malowaną porcelanę, żeliwne patelnie, miedziane rondle czy drewniane łyżki powinno się myć ręcznie.

Układasz wszystkie sztućce w zmywarce w tę samą stronę

Niezależnie od tego, czy układasz je w jedną czy drugą stronę, zawsze układasz wszystkie tak samo. Tak się składa, że sztućce umyją się lepiej, jeśli poukładasz je naprzemiennie.

Nie myjesz drzwi zmywarki

Na pewno zauważyłeś, ile zbiera się tam brudu. Potem czyścisz w nim naczynia… To chyba nie tak powinno działać, prawda?

Myjesz w zmywarce noże

Nigdy więcej tego nie rób. Noże należy myć ręcznie, a następnie dokładnie je wysuszyć.

Używasz nieodpowiednich środków do czyszczenia różnych powierzchni

Nie uzyskasz pożądanego efektu, jeżeli będziesz czyścił drewno środkiem do stali nierdzewnej. Czytaj etykiety!

Nie myjesz filtra do wody

Zapewne nigdy nie przyszło ci to do głowy, a raz na jakiś czas trzeba przemyć go ciepłą wodą z mydłem i dokładnie wysuszyć.

Nigdy nie pierzesz toreb wielokrotnego użytku

Przenosisz w nich surowe mięso, brudne owoce i warzywa, detergenty… Po kilku zakupach to prawdziwe siedlisko bakterii! I naprawdę nigdy nie przyszło ci do głowy, żeby je wyprać? Zacznij myśleć i dbać o swoją higienę i zdrowie. Po wypraniu, warto je również wyprasować, aby pozbyć się wszystkich zarazków.

Nigdy nie myjesz klamek i uchwytów do szafek

To chyba logiczne, że gromadzi się na nich mnóstwo zarazków, prawda? Sprzątając mieszkanie już nigdy o nich nie zapominaj!

+
101 209
-

Zobacz także:


sfzgkkp
+12 / 14

Jeśli ktoś NIE MYJE uchwytów, to jak można powiedzieć, że robi to źle? Robi źle, że nie myje.

Odpowiedz
D didja
+4 / 4

Co za bzdura z tym filtrem do wody. Wszystko, co ma dłuższy kontakt z wodą - czajnik, filtr - należy odkamienić wodą z kwaskiem cytrynowym. Przy filtrze do wody (naczyniu) najlepiej robić to wtedy, jak wymienia się wkład filtrujący. Chociaż w pralce akurat podobno lepiej sprawdza się puste pranie z wodą z octem.

Odpowiedz
V Voitcus
+20 / 22

Dzięki temu, że tego wszystkiego nie robię, mam stały kontakt z zarazkami i moja rodzina się uodparnia. Częste mycie skraca życie.

Odpowiedz
F franciszekkimono
+10 / 10

pewnie dostanę sporo minusów, ale porę @Voitcus. po pierwsze organizm przy kontakcie z zarazkami uodparnia sie na nie.
po drugie jak organizm nie ma co zwalczać to wariuje i zabiera się za siebie. a choroby autoimmunologiczne są paskudne.

~Katy1024
+9 / 11

Artykuł po pierwsze dla brudasów (normalny człowiek myje okna, drzwi, uchwyty, zmienia filtry, czyści i konserwuje deski do krojenia) i wyciera drzwi pralki i zmywarki - naczej guma parcieje. Po drugie pisany chyba przez idiotę (powodzenia z myciem teflonowej lub stalowej patelni po paru rundach zlewania tłuszczu i wycierania ręcznikiem - przywarty zaschnięty tłuszcz jest niemożliwy do usunięcia) - opisana metoda działa tylko przy patelniach żeliwnych. Po trzecie, nieżyciowy (nie wszystkie torby wielorazowe wytrzymają kontakt z pralką)

Odpowiedz
D Dawnbringer
+10 / 14

zaburzenie obsesyjno-kompulsyjne, nerwica natręctw, wybuchy argresji będące efektem raku zrozumienia - to się leczy sugeruje wizytę u psychiiatry lub psychologa...

Odpowiedz
M multinka
+1 / 1

masz rację,wystarczy zobaczyć co się dzieje w marketach,wchodzę do publicznej toalety nikt po wyjściu z niej nie myje rąk,potem nam sprzedają lody itp

Odpowiedz
~iliak
+6 / 6

niektóre porady dość głupie.
Torby na zakupy są często z polipropylenu - tworzywa sztucznego o niskiej temperaturze topnienia, więc nie można ich prasować zbyt gorącym żelazkiem, a w jaki sposób prasowanie z niską temperaturą miałoby zabić bakterie?

Albo świetna porada, żeby użyć sody oczyszczonej i cytryny do "dezynfekcji" deski. No tak, przecież to magiczna soda, która magicznie zabija bakterie!

Odpowiedz
kayak123
+9 / 11

"Przecież kroisz na niej surowe mięso, więc musisz ją dokładnie zdezynfekować!" - musiałbym być zdrowo yebnięty żeby się przejmować takimi rzeczami. Mięso pokroję na desce, wrzucę potem do garnka albo na patelnię - i samo się zdezynfekuje :D Moje mięso, moja deska, moje bakterie. Jakby moja babcia miała sobie zawracac głowę "dokładnym dezynfekowaniem" deski do krojenia... Używała tej samej do krojenia mięsa, pietruszki, cebuli, warzyw i jabłek na sałatkę - i przeżyła 93 lata. A ja nie wiem co to alergie i inne "choroby cywilizacyjne".

Odpowiedz
Z ZephKan
+4 / 4

Żyła na krawędzie xD

~annaaamaaariaaa
+3 / 3

@kayak123 I tak i nie. Tzn w mięsie mogą znajdować się cysty Toxoplasma gondii i o ile giną po obróbce cieplnej (bodajże już od 40 stopni), to mogą one zostać w rowkach w desce. Wtedy nawet dokładne mycie może ich z tych zagłębień nie wypłukać. Dlatego dobrze jest mieć oddzielną deskę do mięsa, niemniej jednak zgodzę się, że dezynfekowanie jej to już przesada.
Oczywiście toksoplazma nie jest aż tak straszna, dużo osób jest nią zakażonych i żyją sobie zwyczajnie. Problem pojawia się w przypadku ostrego obniżenia odporności, jak np u chorych na AIDS (choć wtedy, czy ktoś zginie od pasożyta czy innego ujostwa nie jest chyba aż tak istotne) oraz kobiet ciężarnych.
Dla tych drugich najgorzej jest, kiedy zakażenie nastąpi podczas ciąży, bo jeżeli żyją z toksoplazmą już jakiś czas, to organizm sobie poradzi. Toksoplazmoza wrodzona prowadzi do poważnych uszkodzeń,a nawet zgonu płodu. Dlatego kobiety w ciąży lub planujące macierzyństwo powinny przebadać się oraz zastosować do podstawowych zasad bezpieczeństwa, takich jak: mycie owoców i warzyw, czy jedzenie mięsa po obróbce termicznej (btw tatar jest bezpieczny, jeśli mięso z którego jest zrobiony było wcześniej zamrożone przez 2 tygodnie lub pochodzi ze sprawdzonego źródła).
Jeśli ktoś posiada koty, to powinien myć ręce po sprzątaniu kuwety. Najbezpieczniej jest usuwać odchody często, gdyż oocysty wydalane przez koty są przed sporulacją i dopiero w środowisku przechodzą do formy inwazyjnej, więc nawet jeśli przez nieostrożność dostaną się do naszego organizmu, to nie dojdzie do zakażenia.

W wielki_stefan_950
0 / 0

Bzdura pisana przez chłystka od instrukcji obsługi jakiegoś AGD. Wszystko wkładam do zmywarki i jakoś czyste wychodzi zero uzasadnienia czemu nie można np noży myć ??

Odpowiedz
~Colettka
0 / 0

@wielki_stefan_950 Nie wiem jak tam z nożami, ale na przykład drewno nieszczeje po myciu w zmywarce, po prostu za długo w wilgoci, no i oczywiście wszelkie wzorkowane rzeczy nawet jeżeli zostały zrobione w erze "do mycia w zmywarce" często tracą kolor i wzór się zaciera. Tak więc, nie wszystko nadaje się do mycia w zmywarce.

~mmiop
0 / 0

@wielki_stefan_950 Tu nie chodzi o samą zmywarkę, a o naczynia. Naczynia myte w zmywarce szybciej się zużywają. O ile w przypadku sztućców i szklanek nie ma to znaczenia to w przypadku np. patelni, drewnianych łyżek itp różnice już widać. Co do noży podobno w zmywarce się tępią, ale nie wiem czy to nie jakiś mit. Osobiście szkoda mi patelni, żeby je niszczyć w zmywarce, noży też nie wkładam, ale drewnianych łyżek nie oszczędzam bo to tani zakup.

Z ZephKan
+5 / 5

Tylko niech autor zapomniał żeby najpierw wysterylizować wodę bo przecież sama tez "może" zawierać zanieczyszczenia... Jedna wielka paranoja.

Odpowiedz
D daclaw
+3 / 3

Twórca tego demota na 99% nie jest autorem tej galerii, więc nie ma po co się do niego zwracać. Trzeba by znaleźć miejsce, z którego to zostało przeklejone.

ANIMAVILISIUS
+3 / 3

Ostatnio widziałem jak babka pierw wytarła podłogę ścierką, a po chwili tą samą szmatką buzie małego dziecka, a ty mi tu chrzanisz, że coś źle robimy.

Odpowiedz
HwiNore
+2 / 8

Wypowiem się jako gospodyni domowa:
1. Deskę drewnianą przed pierwszym użyciem należy zakonserwować wrzącym olejem jadalnym (rzepakowym, słonecznikowym). Potem się jej nie myje wodą tylko wodą z kwaskiem cytrynowym albo wodą utlenioną. Po co soda? Sody się do drewna nie stosuje. Natomiast sodą zmieszaną z octem myje się krany i silnie zabrudzone fugi.
2. Każdą patelnię po smażeniu trzeba dobrze umyć. I samo wytarcie papierkiem na nic się nie zda. Poza tym myłam patelnie żeliwne w zmywarce i im to nie zaszkodziło.
3. Tu się zgodzę: kryształów, ręcznie zdobionych i plastikowych rzeczy nie powinno się myć w zmywarce z powodu silnego działania środków myjących.
4. Układanie sztućców - bo oczywiście zmywarka taka inteligentna i będzie pilnowała, żeby w czasie mycia przypadkiem jakaś łyżka czy widelec się nie odwrócił...
5. Wszelkie drzwi: czy to pralki, lodówki czy zmywarki czy suszarki powinny być konserwowane, bo inaczej się psują. Najlepiej co jakiś czas jest je przemyć octem zmieszanym z wodą.
6. A czemu nie wolno myć noży? Skoro mam nawet w swojej zmywarce specjalną półeczkę na noże. Jaki jest powód tego twierdzenia?
7. I tak w kuchni najlepiej sprawdza się olejek dla niemowląt jako środek do doczyszczania szklanych i metalowych powierzchni.
8. Już tu napisano, że wszelkie filtry trzeba regularnie czyścić albo specjalnym środkiem do odkamieniania albo wodą z octem/kwaskiem cytrynowym.
9. Nie wszystkie torby da się wyprać. Poza tym to, co pakuje do torby jest z reguły zapakowane w sklepie w inne woreczki..
10. OMG zbędne czynności, które zabierają czas. Myję co jakiś czas, ale nie regularnie. Zresztą bakterie są nam potrzebne do życia. W zupełnie jałowym środowisku ciężko żyć.

Odpowiedz
mrajska
+2 / 2

Nie można myc stalowej patelni detergenami? Bo co niby? Mam stalowe i myje w zmywarce.

Odpowiedz
D dudi1982
+1 / 1

"Myjesz w zmywarce noże. Nigdy więcej tego nie rób." Dobrze by było jeszcze napisać dlaczego nie można tego robić.

Odpowiedz
M Morela01
+3 / 3

Szkoda czasu na rozczulanie się nad drewnianymi łyżkami czy nad patelnią. Najwyżej pożyją ze dwa tygodnie krócej niż gdybym bardziej o nie dbała. To tylko rzeczy, w dodatku tanie. Co innego czystość, wiadomo, że trzeba o nią dbać, jednak nie popadajmy w skrajności, bo niedługo będziemy chodzić w maseczkach do twarzy, żeby żadnej bakterii nie złapać. Oczywiście, w odpowiednio wysterylizowanych maseczkach ;)

Odpowiedz
KarMelixD
0 / 0

Wszystko, oprócz mycia deski do krojenia cytryną, jest używane u mnie w domu...

Odpowiedz
unda89
+1 / 1

A właśnie że będę, myć noże w zmywarce!

Odpowiedz
~Jiblir
+1 / 3

poczytajcie ludzie z kad biorą sie alergie zyjemy w zbyt czystych domach i dzieci przez brak kontaktu z bakteriami nie maja dobrze wyksztalconego ukladu odpornosciowego

Odpowiedz
Q Quant
+1 / 3

Pucowanie każdego przedmiotu aby zabić wszelkie zarazki to doskonały przepis na alergię. Badania prowadzone od początku XXI wieku dowodzą dobitnie, że nadmierna higieniczność czy wręcz aseptyczność otoczenia człowieka, jest szkodliwa dla jego układu immunologicznego.

Odpowiedz
~lokiiujhy
+3 / 5

Zdradzę autorowi demota informację która rozwali w gruzy jego postrzeganie świata. Odnośnie pierwszego obrazka: 1. Naczyń nie zmywa się MYDŁEM. 2. Płyny do zmywania mają w składzie ŚRODKI DEZYNFEKUJĄCE o działaniu wielokrotnie silniejszym niż soda czy "połówka cytryny" - a co do tej cytryny - sok cytrynowy zawiera dużo cukru który jest pożywką dla grzybów (grzyby lubią kwaśny odczyn)

Odpowiedz
Q Quant
+1 / 1

@binna - cytryna zawiera spore ilości kwasu cytrynowego, a ten jak sama nazwa wskazuje jest KWASEM. Odczyn soku z cytryny to jakieś pH 2,5 a więc ewidentnie kwasowy. Na przyszłość wypadałoby sprawdzić zanim nazwiesz kogoś ciołkiem.

M motylek1651
+1 / 1

kto robił tego demota? wszędzie zarazki, to straszne, wszyscy umrzemy! paranoja.

Odpowiedz
G GLaDOSv96
+1 / 1

tacy fanatycy czystosci umrą jako pierwsi gdy czasy się zmienią i już nie będzie sterylnej cywilizacji

Odpowiedz
~hejholetsgo1
+1 / 1

Co takiego? "Nigdy nie myjesz klamek i uchwytów do szafek", autor ma wszystkich za brudasów...

Odpowiedz
~Qover
+1 / 1

To właśnie przez unikanie bakterii ludzie chorują...

Odpowiedz
M masti23
+1 / 1

Nr1. Nie, do miesa uzywam czerwonych desek, do ryb niebieskich, do warzyw i owocow zielonych itd, przyzwyczajenie z kuchni. Na kuchni kazdy kolor deski jest do innego typu produktow, sa jeszcze biale i zolte, nie musze sie stosowac do zalecen galerii, jakos nie choruje, a bycie wrazliwym na zanieczyszczenia jest tez szkodliwe.

Odpowiedz