Produkty gluten free są coraz bardziej popularne. Tak naprawdę zalecane są tylko dla osób z nietolerancją glutenu, a takich na świecie żyje tylko 1%. Reszta powinna ich unikać bo zawierają one wiele szkodliwych dodatków, więc dużo lepiej zjeść zwykły chlebek.
Pieczywo chrupie często jest reklamowane jest jako zdrowe – fit. Zawierają one jednak szkodliwe oleje. Dużo lepiej jest je zamienić na wafelki ryżowe chociaż i z nimi nie należy przesadzać. W gruncie rzeczy cała ich paczka jest dosyć kaloryczna, a ryż może zawierać arsen.
Chipsy bananowe ogólnie są super, zawierają błonnik, żelazo, potas i magnez. Nie mniej jednak te ze sklepu najczęściej zawierają cukier i smażone są na głębokim tłuszczu. Dlatego tylko udają zdrową przekąskę i jeśli chcemy je zjeść najlepiej zrobić je samodzielnie w piekarniku lub suszarce do owoców.
Płatki owsiane instant to prawdziwe zło. Mleko w proszku, substancje konserwujące, cukier itd. Nie muszę Was chyba przekonywać, że lepie je sobie zrobić samodzielnie. Pamiętajcie tylko, że im płatki są mniejsze tym bardziej zostały przetworzone. Ich indeks glikemiczny jest wyższy więc będą przynosić dodatkowe kalorie. Wybierz więc grube płatki owsiane, dłużej trzeba je gotować ale za to będą zdrowsze.
Suszone owoce są zdrowe same w sobie. Jednak podczas suszenia używany jest dwutlenek siarki w procesie przemysłowym. Dlatego lepiej jest je ususzyć sobie samej w domu. Owoce kandyzowane zawierają za to ogromną ilość cukru.
Ser topiony zawiera olbrzymią ilość sodu. 3 plasterki sera topionego pokrywają 2/3 dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Lepiej więc jeść zwykły ser żółty lub biały.
Warzywa i owoce to coś z nazwy zdrowego. Niestety nie te z konserwach, które zawierają dużo innych dodatków. Np. popularna fasola w puszce zawiera aż 3 łyżki cukru. Zawierają też inne dodatki, które przedłużają ich zdatność do spożycia. Lepiej jest kupić warzywa i owoce świeże, bez konserwantów i dodatków.
Jogurty sklepowe, zwłaszcza smakowe zwierają dużo cukru i mało białka. Dlatego lepiej kupić sobie jogurt naturalny i samodzielnie dodać owoce lub je zblendować z jogurtem.
Kukurydza, gruszki, ziemniaki, dynie i bataty zawierają mniej błonnika, witamin i minerałów niż inne owoce i warzywa, za to więcej kalorii. To nie znaczy, że mamy je odrzucać, ale jeśli jesteś na diecie to zwracaj uwagę na to jak często je spożywasz. Nie powinno się jeść ich też na kolację.
Czyli, jak człowiek chce się zdrowo odżywiać to powinien sam sobie zrobić jedzenie.
Odpowiedz@Liliazalia A wcześniej je osobiście wyhodować. Najlepiej w jakimś prywatnym, sterylnym ekosystemie. Paranoja.
@pokos Nie paranoja. Tak to jest, co nie znaczy, by z tych rad korzystać. Życia by nam nie starczyło. Wystarczy ograniczyć wysoko-przetworzoną żywność, czy smażyć na właściwym oleju. Lepiej zjeść groszek z puszki, niż pseudo-czekoladę 0,5% kakao.
Może ktoś ci zrobić, byle ze zdrowych produktów
Pół biedy jak jest cukier, teraz w większości produktów to po prostu wsadzają syrop glokozowo-fruktozowy
OdpowiedzArsen jest szkodliwy tylko wziewnie...
OdpowiedzGeneralnie zasada jest taka im więcej będziesz jadł rzeczy przygotowanych w domu zamiast kupować gotowe rzeczy do podgrzewania pieczenia itp tym będziesz zdrowszy.
OdpowiedzUnikasz w ten sposób całej tej chemii którą dodają do produktów w procesie produkcji, ale również cukru, soli i białej mąki, które są dodawane prawie do wszystkich gotowych potraw.
"Owoce kandyzowane zawierają dużą ilość cukru"
OdpowiedzHmmm... No shit Sherlock :D
"Płatki owsiane instant [...] Ich indeks glikemiczny jest wyższy więc będą przynosić dodatkowe kalorie..."
OdpowiedzKtoś się nie douczył i nie do końca rozumie czym jest IG.
Chrupkie pieczywo, które mam w domu ma 2 składniki> mąka żytnia i woda. Nie ma nic o olejach.
OdpowiedzSerio? warzywa, które zawierają mniej wit są złe?