Demotywatory.pl

Menu Szukaj
+
532 546
-

Zobacz także:


mareczek00713
+11 / 23

Ile zbadałeś tysiąc- lub dwutysięcznoletnich ziaren pszenicy?

Dzi4d3k
0 / 18

@ejcia @mareczek00713 nie mam potwierdzenia, ale też słyszałem że zmodyfikowano genetycznie pszenicę i ta "nowa" pszenica uczula ludzi

L Login_demo
0 / 16

oczywiście że tak. Ale zaraz się odezwie stu "specjalistów " co im nauczyciel na studiach powiedział że gluten nie uczula więc przyjmują to za swieta prawdę

L Login_demo
+1 / 15

@mareczek a Ty ile przebadales przypadków i potwierdziles że faktycznie gluten NIE uczula? nie trzeba być geniuszem żeby stwierdzić że 100 lat temu nikt nie modyfikował przenicy. drugą sprawą że teraz można zrobić więcej badań i wysnuć więcej wniosków. wiesz medycyna poszła do przodu.

~sidayestak
+3 / 9

@ejcia @ejcia Dokładnie! Będzie jeszcze więcej. Czym się wincyj chce plonu z hektara tym większy syf. Coraz więcej chromosomów w pszenicy....

~mm
+7 / 9

@Login_demo mylisz pojęcia i przez to piszesz bzdury. Wszystkie uprawy są zmodyfikowane! więc i 100 lat temu pszenica była modyfikowana, bo nie wyglądąła jak ta dziko rosnąca. Mylisz to z modyfikacją genetyczną, która zresztą nie ma tu nic do rzeczy.

BrickOfTheWall
+3 / 3

@ejcia
To taka kolejna "CHŁYT MAKETYNGOWA" . Produkty z wielkim czerwonym nadrukiem "NIE ZAWIERA GMO" - albo " PRODUKT WOLNY OD GLUTENU" po prostu sprzedają się lepiej, bo jak statystyczny Mietek ma wybrać między dwoma identycznymi i w tej samej cenie produktami to weźmie ten "bez tego czegośtam, no bez tej chemii pewnie"

rafalinformatyk
-2 / 2

@ejcia Taka prawda, GMO i te syfy zwiększyły skłoadniki co mają szkodzić ludziom. @mareczek00713 Tak, zbadał, wiele ludzi zbadało, na własnym zdrowiu, ale wy lemingi czekacie na "dowody naukowe" a faktom będziecie zaprzeczać.
@Dzi4d3k Jakie chcesz jeszcze potwierdzenia? Jeśli nagle zaczniesz pluć krwią, to potrzebujesz potwierdzenia że chorujesz na gruźlice? Każdy już doświadczył na swoim zdrowiu, "naukofe" patałachy nie są do potrzebni do tego.

Dzi4d3k
0 / 0

@rafalinformatyk a czemu się do mnie rzucasz? napisałem że to bzdura? Usłyszałem o czymś takim... nie mam potwierdzenia, bo mnie nigdy za bardzo nie interesował temat glutenu i go nie zgłębiałem... zasłyszałem to w rodzaju plotki. Więc czep się sam siebie, a nie rzucasz się na ludzi Bogu ducha winnych.

rafalinformatyk
+1 / 1

@Dzi4d3k O kurde xD rozpędziłem sie xD. Wybacz heh. Tu jest taka burza że POmylić sie można łatwo, no ale nie miałem mimo wszystko "złych emocji" z jadem na Ciebie :)

Kiciulek90
+16 / 38

Bo ten rodzaj "nietolerancji glutenu" to zaburzenie psychiczne, a te są coraz częstsze...

Odpowiedz
manutd9
+1 / 5

@Kiciulek90 Nie zawsze, ale w większości tak.

~kdhiojpk
+7 / 15

to nie na gluten ludzie maja uczulenie ale na reszte syfu ktoym jest szprycowane zarcie ostatnimi laty

Odpowiedz
~Sp4des
+37 / 41

Tak naprawdę glutenu nie mogą jeść osoby z celiakią, nietolerancją na gluten i uczuleniem na gluten (tak, to 3 różnie schorzenia i wszystkie istnieją). Dieta bezglutenowa u zdrowych ludzi jest potencjalnie szkodliwa.

Odpowiedz
Sanjzu
+5 / 7

Jeszcze osoby które mają autoimmunologiczne problemy z tarczycą powinny ograniczyć spożycie glutenu. A tak to już chyba wszystko odnośnie zchorzeń

~warzywka123
0 / 0

potwierdzam - mam niedoczynnosc tarczycy . bez glutenu jest lepiej, nie bola stawy i miesnie tak bardzo. am mam dopiero 32 lata. choroby autoimmunologiczne wymagaja dobrej diety aby sobie nie pogorszyc stanu.

Niktobcy
0 / 14

zawsze panowaly jakies choroby zwiazane z uczuleniem (np. gluten) tylko nikt tego nie klasyfikował bo sie nie znali... nie wiem czy kojarzycie ze ktos cale dzieciństwo na kleiku lub podobnym żarciu jechał bo wszystko inne mu szkodziło...

Odpowiedz
K Kowal86
-2 / 20

Debili nie brakuje. Nawet tutaj komentarze typu "dzisiejsza pszenica, to nei to samo, co milion lat temu". Nie chcą, niech nie jedzą. Najlepiej niech po prostu zdechną.

Odpowiedz
E ejcia
0 / 10

@Kowal86 Kłaniam się nisko, zdychać nie zamierzam, a pszenicę wsuwam, bo nie mam z tym problemu. Ale to mi nie przeszkadza głosić taką teorię. Są osoby, które nie jedzą bo takie widzimisie, a są osoby, które autentycznie nie mogą, bo ledwo dotkną się mąki pszennej to zaraz rewolta w żołądku. Podpisano: Debilka

manutd9
+1 / 5

@jdud1
Oczywiście lepiej, aby zostało te 800 kg. Na pewno dałoby się wykarmić dzisiejszą liczbę ludzkości.
Ludzie zaczęli się rozmnażać jak króliki (co wcale nie jest złe), więc producenci musieli coś na to poradzić. A planeta jakiej wielkości jest, takiej jest.

~warzywka1234
-2 / 2

v@Kowal86 @jdud1 uprawy roslin , woda - ida by wykarmic miliony zwierzat hodowlanych. Polecam film cowspiracy. Miej miesa w diecie , wiecej warzyw tylko wyjdzie nam na zdrowie

rafalinformatyk
0 / 0

@Kowal86 Bo nie jest, i nie miliony, tylko dekady temu. @manutd9 Żadni producenci nie są nam potrzebni, wystarczy że każdy będzie miał działkę na której sam sobie sprawi wyżywienie, głodu nie będzie, bo każdy indywidualnie będzie miał swoje zasoby. A mieszkańcy z bloków z wielkich gospodarstw będą mieć, i co, nie potrzeba nic, i tak miliony ton sie marnuje żywności, żadnego syfnego GMO nie trzeba. Tylko usunąć ingeręcję geoinżynierkii jak chemtrails i podobne świństwa to reszta będzie okej... No ale po co to robić oczywiście?

B BartoszNowacki
+3 / 7

kiedyś po prostu takie osoby umierały jako niemowlęta ... chyba, że mieli bystrych rodziców, którzy zauważali, co mogą jeść, a co nie. Zresztą częściowo sam też o to dbamy - jak czymś raz się strujemy, kolejny raz tego nie weźmiemy.

Odpowiedz
T konto usunięte
0 / 2

Ponieważ ludzie wyewoluowali przez setki tysięcy lat, a nie parę wieków. To, że możesz przeżyć na jakimś pokarmie nie znaczy jeszcze, że jest dla ciebie optymalny.

Odpowiedz
K Kowal86
0 / 2

@ejcia czyli de factop nie była moja wypowiedź skierowana do Ciebie, ale i tak wziełaś ją do siebie. Współczuje, jednak faktycznie debilka ;/

Odpowiedz
D daro97
+4 / 8

Nie rozumiem tego, ludzie od milionów lat spokojnie żyli, a ty nagle w ostatnich stuleciach nagle zaczęli umierać na raki, czy inne gruźlice.

Odpowiedz
manutd9
0 / 2

@daro97 Prasa i liczebność mają na to wpływ. Internet jeszcze to przyspieszył, bo wiadomości szybciej się rozchodzą.

R Rico98
-1 / 1

Spokojnie żyli... Do czterdziestki przez brak higieny kiepskie warunki żywieniowe

rafalinformatyk
0 / 0

@daro97 Żydy nie miały władzy takiej jak dzisiaj. @Rico98 Do 40stki to roczniki 90+ będą żyć, higienia komputery technologia żarcie GMO chemikalia, i nie wielki spokój. Ładny prestiż NOWoczesny. @manutd9 Do czasu, bo za chwilę w necie nic sie nie rozejdzie, bo za info które z widzimisie rządzących bedziesz mógł przeczytać przed kim doda rozkłada nogi. Już od 2011 fałszują informacje odkąd ryk z tym ACTA było.

rafalinformatyk
-1 / 1

@grzechotek Poczekaj jak dożyjesz, zobaczymy czy dorzyjesz chociaż 50stki, a młodsi od ciebie dożyją max 40stki. Jedzcie dalej syf GMO i go brońcie jakie to nie jest "super" bo tak wam reżimowy ściek powiedział. @Login_demo Dokładnie, idź nasraj jakiemuś lemingowi na wycieraczkę, jak będzie miał pretensje do ciebie to powiedz by dał ci "dowody naukowe" że to byłeś ty a nie kto inny.

L Login_demo
0 / 8

dwuletnie dziewczynki z rosnącymi piersiami od zmodyfikowanej soi to też wymysły przewrazliwionych rodziców?

Odpowiedz
pakim
-1 / 3

U dziewczynek karmionych mlekiem matki czasem lekko powiększają się piersi (lekko a nie jak u dorosłych kobiet)- uważa się, że jest to wpływ estrogenów matki i przemija po odstawieniu od piersi. Jeśli jednak piersi rosną szybko lub dziecko nie jest na piersi to trzeba zgłosić się pilnie do endokrynologa, a nie gdybać o soi. P.S. Podobne teorie słyszałam o wpływie mięsa z kurczaka czy indyka.

Zmodyfikowano 2 razy Ostatnia modyfikacja: 18 June 2017 2017 16:38

gruszki
0 / 2

Myślę że kobiecie w ciąży zaszkodzi tak samo wodka z ziemniaków co z pszenicy.

Odpowiedz
J konto usunięte
+2 / 2

@gruszki Akurat wódka jest wyjątkiem i pomimo tego, że jest ze zboża nie zawiera glutenu... :)

~Kroszard
+1 / 3

Bo ludziom się w głowach pi***oli. Kiedyś była bieda, wojny itp. moi dziadkowie szynką jechali po kromce chleba żeby chociaż zapach poczuć, teraz ludzie bez większego oporu mogliby wyrzucić jedzenie do kosza.

Odpowiedz
~ki_86
+1 / 1

Twoi dziadkowie nie wozili du*y autem na miejsce gdzie bez problemu można iśc pieszo, nie spędzali też kilka godzin dziennie siedząc. Inne zycie, inna dieta. Twoja babcia nie woziła twojego ojca/mmatki do szkoly tylko nawet w największe mrozy wracał do domu, swoją droga moje pokolenie równiez nie miało takich "wygód". W cudzysłowie, bo te pozorne wygody powodują złe samopoczucie, nadwage i pogorszenie zdrowia.

A adawo
+2 / 4

I gdyby tak było dalej, to byłoby OK. Raz - dzisiejsze odmiany zbóż mają zdecydowanie wyższy poziom glutenu, w tym kierunku idzie selekcja w uprawie, bo takie ziarno daje lepsze produkty (np. pszenica durum i makarony). Dwa - gluten jest obecny w masie dodatków wo dużej części produktów żywnościowych, potrafi być w parówkach czy jogurtach, w efekcie jemy go coraz więcej, a ludzki organizm nie jest przystosowany to trawienia tak dużej ilości glutenu i stąd coraz częstsze problemy.

Odpowiedz
~fdsafefrgrg
+1 / 1

Bo wtedy jak ktoś był uczulony na gluten to po prostu umierał.

Odpowiedz
K kaczorex
+1 / 1

Nie, nie stali się, po prostu niektórzy ludzie zachowują się jak owce.

Odpowiedz
G gemided
0 / 0

Stare odmiany które niegdyś uprawialiśmy, zawierały o wiele mniej glutenu. Pod wpływem hodowli uzyskaliśmy zboża, które zawierają więcej glutenu, a dzięki temu wypieki z nich są lepiej wyrośnięte. Obecna zawartość glutenu w mące staje się szkodliwa, część społeczeństwa pomimo braku uczelnia na gluten, odczuwa dyskomfort po spożyciu glutenu, wywołany wzdęciami które gluten powoduje.

Odpowiedz
L Login_demo
0 / 0

@mm no jak nie chodzi o modyfikację? to o co? ta chemia w jedzeniu i wcześniej w uprawach to przypadkiem się pojawiła? 100 lat temu tak samo było robione? proszę Cię...

Odpowiedz
L Login_demo
0 / 0

@pakim te "teorie" o których piszesz akurat pochodzą od endokrynologa. ten lekarz i inni wspominali żeby się nie posilkowac Internetem w kwestiach medycznych. mieli 100% racji.

Odpowiedz
~hgghjjy6
0 / 0

też to kiedyś miałem ale od kiedy uprawiam crossfit z moimi kolegami ze studiów to mi przeszło.

Odpowiedz
~hellenna
0 / 0

Nie wszyscy mają nietolerancję na gluten, ale ograniczenie spożycia produktów zbożowych u wielu powoduje spadek wagi, więc dieta bezglutenowa znajduje wielu zwolenników. Dawniej zboża zwierały dużo mniej glutenu, z uwagi na korzystny wpływ glutenu na wypieki, przez wieki modyfikowano uprawy aż osiągnięto stan obecny. Niektórzy próbują powracać do dawnych odmian zbóż, jedną z nich jest np orkisz

Odpowiedz
G gemided
0 / 0

Dieta bezglutenowa nie powoduje spadku wagi, powoduje to zbyt mała ilość kalorii w diecie. Pieczywo można zastąpić równie energetycznymi produktami z ryżu i kukurydzy.

K kuba1825
0 / 0

ale mi smaka narobiles tym zdjeciem, nie mogles chleba wrzucic po prostu?

Odpowiedz
~Ks
0 / 0

Mój Boże... Pamiętajcie o bardzo ważnej rzeczy! To nie jest już to samo ziarno! Pszenica się tak zmieniła, że gluten, gdyby mógł, to by się z niej wylewał. Nasze organizmy są coraz słabsze i nie są w stanie już przerobić tego wszystkiego!

Odpowiedz
K kokosek1986
0 / 0

Ciągle tylko gluten i gluten.... a o monotlenku diwodoru w wodzie to już nikt nie pamięta, chemia zabija xD

A tak na poważnie to dieta bezglutenowa to dla mnie taka bardziej moda, lansowana przez internety i inne facebooki, którą oczywiście ludziki łykają jak młode pelikany. Moda, która jest oczywiście nakręcana przez producentów i dystrybutorów tego typu towarów, które oczywiście są 2-3 razy droższe niż te, które nie są zdrowe, bez glutenu lub też bez GMO czy inne ECO. I jeśli dobrze pamiętam, około 3-4 lata temu była moda na produkty pełnoziarniste, tak teraz nagle tendencja się odwróciła i teraz nagle jest "wow" na bezglutenowe, tak też za pół roku na topie będzie dieta orkiszowa. I tak sprzedaż się nakręca.
Nie zaglądam ludziom do talerzy, niech każdy je co uważa za stosowne ale jak dla mnie słowo klucz w tym całym przedsięzwięciu to "popyt-podaż".

Odpowiedz
~pekniety_Jez
0 / 0

ktos gdzies kiedys pier...na glupote komus.. ten ktosik lykna i podal dalej.. i rozeszlo sie droga pantoflowa i teraz raptem wszyscy uczuleni

Odpowiedz