Może warto się zapoznać z faktami, dowiedzieć się na czym polega zagrożenie GMO. Nie jest to sam fakt modyfikacji, tylko jej rodzaj. Rośliny modyfikuje się głównie tak by były odporne na jakiś rodzaj herbicydów i można było je pryskać 10-20 razy częściej niż zwykłe. I to działanie tych skumulowanych środków chemicznych na nasze zdrowie ale też na glebę nie jest dokładnie zbadane.
@Bimbol z tego co słyszałem to modyfikacje są różne, od uodporniana na chemie, brak możliwości rozmnażania po ułatwienie bodajże sadzenia w wyższych temperaturach (do ostatniego nie jestem pewien). Ogolnie polskie standardy żywnościowe są dosyć wysokie.
edit: Są też plusy np modyfikacja bakłażana sprawiła że nie trzeba było używać środka do zwalczania owadów bo produkował sam w sobie inny rodzaj, który był nieszkodliwy dla ludzi. Pewnie zasada podobna do ziarenek kawy.
Zmodyfikowano
1 raz
Ostatnia modyfikacja: 28 May 2019 2019 22:33
@Bimbol Modyfikacje te dotyczą przede wszystkim zwiększenia odporności na szkodniki, niekorzystne warunki pogodowe i zwiększenia plonów. Dzięki temu rolnik może zaoszczędzić na opryskach. Szerokim łukiem omijam produkty bez GMO bo żeby uzyskać ich wysoki plon rolnik musiał wylać litry oprysków i azotanów do nawożenia.
W sumie to ma nawet sens...
Odpowiedz@Wiadro1 No ma. Pamiętacie jajka od farmio, te głośnie reklamowane jako bez GMO? Się okazało, że ich jajka pochodzą z kurzych obozów śmierci.
@Buster_tenprawdziwy ale trójka na jajku była, więc debile konsumenci dali się złapać, podobnie jak na super reklamy zdrowych suplementów diety.
@Wiadro1 ale GMO a kurze obozy śmierci to co innego?
Może warto się zapoznać z faktami, dowiedzieć się na czym polega zagrożenie GMO. Nie jest to sam fakt modyfikacji, tylko jej rodzaj. Rośliny modyfikuje się głównie tak by były odporne na jakiś rodzaj herbicydów i można było je pryskać 10-20 razy częściej niż zwykłe. I to działanie tych skumulowanych środków chemicznych na nasze zdrowie ale też na glebę nie jest dokładnie zbadane.
Odpowiedz@Bimbol z tego co słyszałem to modyfikacje są różne, od uodporniana na chemie, brak możliwości rozmnażania po ułatwienie bodajże sadzenia w wyższych temperaturach (do ostatniego nie jestem pewien). Ogolnie polskie standardy żywnościowe są dosyć wysokie.
edit: Są też plusy np modyfikacja bakłażana sprawiła że nie trzeba było używać środka do zwalczania owadów bo produkował sam w sobie inny rodzaj, który był nieszkodliwy dla ludzi. Pewnie zasada podobna do ziarenek kawy.
Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 28 May 2019 2019 22:33
@Bimbol Modyfikacje te dotyczą przede wszystkim zwiększenia odporności na szkodniki, niekorzystne warunki pogodowe i zwiększenia plonów. Dzięki temu rolnik może zaoszczędzić na opryskach. Szerokim łukiem omijam produkty bez GMO bo żeby uzyskać ich wysoki plon rolnik musiał wylać litry oprysków i azotanów do nawożenia.
Tak to jest, jak się pisze o czymś, o czym się nie ma pojęcia.
Odpowiedz