Demotywatory.pl

Menu Szukaj
+
310 322
-

Zobacz także:


trusty
+4 / 6

Myślę, że tu bardziej chodzi o zapewnienie konsumenta, że podczas produkcji nie sfermentował żaden pajączek, czy robak.

Odpowiedz
trusty
+1 / 1

@Purple_Piper - widzę, że nie wyczuwasz sarkazmu.

pokos
+13 / 17

Na idiotach robi się najlepsze interesy.

Odpowiedz
K KakaTomek
+2 / 2

@pokos To samo chciałem napisać!

A adawo
+1 / 3

@pokos Zwłaszcza kiedy publikują takie bzdurne memy, pokazujące tylko ich głupotę i nieuctwo...

J justnoonee
-1 / 1

@pokos idiota najwięcej ma do powiedzenia, a najmniej merytorycznie. W produkcji niektórych win wykorzystuje się żelatynę, żeby związać osad drożdży i przyspieszyć klarowanie.

pokos
0 / 0

@justnoonee . Po czym białko zwierzęce wraz z tym związanym osadem się odfiltrowuje i go w winie nie ma. Ale produkt i tak już nie jest wegański? To może nie będzie też w przypadku gdy wraz z gronami zebrano i zmielono jakieś owady? Albo gdy etykietkę przyklejono do flaszki klejem kostnym? albo gdy kiper dojeżdża do pracy konno?
To tylko pokazuje, że wegaństwo nie ma nic wspólnego z modelem żywienia ale jest to ideologia i fanatyzm, zwykłe spier*olenie umysłu.

J justnoonee
-1 / 1

@pokos Nie chodzi o spożycie produktu zawierającego białko zwierzęce (chociaż muszę Cię zmartwić - trochę jednak w finalnym produkcie zostaje; całości nie wytrącisz bez ultrafiltracji) a o użycie produktów zwierzęcych w produktach, które mogłyby się bez tego obyć (w przypadku wegan: w przypadku produktów spożywanych - oni nie chcą spożywać produktów, które powstały w kontakcie z materiałem zwierzęcym lub coś w tym stylu); już dawno opracowano metody eliminacji osadów z wina (enzymatyczne, mineralne) które nie wymagają babrania się z żelatyną. Także: To fajnie wyjść na idiotę nie wiedząc, o co chodzi tym drugime

pokos
-1 / 1

@justnoonee . Jak ci fajnie to się ciesz. Razem z weganami, też idiotami.

J justnoonee
0 / 0

@pokos o, widzę przechodzimy do ad personam z braku argumentów. Typowe dla gównowartorów.

pokos
0 / 0

@justnoonee . Aha, to dlatego nazwałeś mnie idiotą.

Z zolty006
+12 / 14

Akurat to nie jest nic nielogicznego. W niektórych winach przed filtracją używa się: albuminę ( białko jaj kurzych ), kazeinę, olej rybny, żelatynę albo sproszkowaną krew cielęcą, aby koagulować białka.

Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 14 December 2019 2019 17:29

Odpowiedz
J jacinta
+4 / 6

W Lidlu widziałam (nie wiem czy nadal jest w ofercie) wódkę bezglutenową...

Odpowiedz
J justnoonee
0 / 0

@jacinta i wbrew pozorom ma to sens. Są ludzie, którzy naprawdę alergicznie reagują na najmniejsze ilości tego białka. Proces rektyfikacji odbywa się dla obniżenia kosztów z lekkim tylko przegrzewem surówki i para mokra przenosi je do gotowego produktu. Dla takich ludzi jest alkohol na bazie ziemniaków bądź wyłącznie kukurydzy.

L LordL
+5 / 5

nie wiem jak z winem, ale niektóre koncerny piwowarskie filtrują brzeczkę piwną przez żelatynę, co sprawia że już nie są wegańskie.

Odpowiedz
IwanBardzoGrozny
+9 / 11

Wina czerwone zazwyczaj się klaruje białkiem z jajek kurzych , więc przestają być wegańskie - ot i tajemnica dla niedouczonych.

Odpowiedz
A adawo
0 / 4

No bo jesteś głupi. Wina klaruje się np. białkiem jajka czy innymi substancjami zwierzęcymi. Wegańskie nie.

Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 15 December 2019 2019 23:22

Odpowiedz
A andrzej0279
-1 / 3

@adawo Myślisz że jak napisałeś głupiemu że jest głupi to on zrozumie że jest głupi?