Demotywatory.pl

Menu Szukaj
+
759 775
-

Zobacz także:


Mlody1987bydg
+5 / 5

Niedługo przez ten "dwutygodniowy" lockdown kelner będzie na liście wymarłych zawodów

Odpowiedz
W warszawiaczanka
+4 / 4

Jestem uprzejma dla kelnera, ale może zapomnieć o napiwku jeżeli zaniedbuje mój stolik.

Odpowiedz
U UFO_ludek
+6 / 12

Jestem uprzejmy dla kelnera, bo jestem uprzejmy dla każdego; tak mnie wychowano. Kropka.

Odpowiedz
D daclaw
+7 / 7

Służący to też była/jest praca. Stara arystokracja doskonale to rozumiała, dobrych służących ceniła i stwarzała im jak najlepsze warunki, łącznie z opieką lekarską i pomocą prawną, jak zostało to pokazane w serialu Downton Abbey.

Traktowanie drugiego człowieka jak niewolnika, albo gorzej niż psa, to domena nowobogackich buraków ze słomą w butach.

Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 16 April 2021 2021 10:27

Odpowiedz
N no_musialem
0 / 2

@daclaw Jak stara polska arystokracja traktowała chłopów?

M mwa
+4 / 4

Czyli autor demota uważa że służący nie zasługują na uprzejmość?

Odpowiedz
J konto usunięte
+3 / 3

Jestem uprzejmy dla każdego człowieka, którego napotykam, bo uprzejmość nic nie kosztuje, a sprawia przyjemność w kontaktach między ludzkich. Uprzejmym przestaję być tylko wtedy, gdy ktoś sobie na to zapracuje.

Odpowiedz
maggdalena18
0 / 0

Odnoszę się z szacunkiem do każdego człowieka, który jest w porządku względem mnie. W sensie, że dopóki mnie nie wkurzy, to jest miło.

Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 16 April 2021 2021 21:37

Odpowiedz
M mam2koty
-5 / 9

Jestem uprzejma, bo... bo jestem. Szanuję ludzi i ich pracę. Niestety nie wyglądam jak milion dolarów i moje zdjęcie nie zawiśnie w galerii pt. "odwiedzili nas". W restauracjach kreujących się na ekskluzywne wyraźnie czuję, że nie jestem klientem prima sort - i można mnie traktować z bańki i olewać stolik. Cóż, trudno. Najwyżej nie wrócę tam, ale to żadna strata dla przedsiębiorcy. Nie ma nic lepszego niż drobne restauracyjki i knajpki miejskie - znane w mieście czy nawet drobne osiedlowe, w których człowiek czuje się jak u siebie. Im mniej ekskluzywności tym milszy kontakt z kelnerami.

Odpowiedz