Demotywatory.pl

Menu Szukaj
+
202 212
-

Zobacz także:


G Gracek1135
-2 / 6

To sa tak bezwartosciowe rzeczy ze nawet bakterie nie chca ich zjesc, a ludzie gnaja po to do sklepow i sie tym chwala wszedzie :D. Znajomy pracuje w danii na produkcji miesa to reprezentant mcdonalda spytal czy jest mozliwosc kupienia od nich miesa, ale niestety nie skorzystal bo mowil ze za drogie, a to bylo mieso z odpadow xD(najgorsze z najgorszych)

Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 26 April 2021 2021 14:52

Odpowiedz
A adawo
+5 / 5

ale daje się strawić, a to w hamburgerze jest najważniejsze.

Odpowiedz
ZONTAR
+3 / 11

Zostaw dowolne jedzenie tego typu na wierzchu, a też nic mu się nie stanie. Woda odparuje i zamieni się w suchą bryłkę. Bakterie nie mają zębów i kciuków, więc trudno im to przegryźć i zapijać czymś. Jak wyschnie, to jest dla bakterii kiepską pożywką. Tak samo makaron może leżeć miesiącami czy latami, a po ugotowaniu zepsuje się nawet w kilka dni. Podobnie robi się suchy prowiant, który może mieć wysuszone mięso. Bakterie nie wezmą, a człowiek przeżuje, popije i się tym naje.

Odpowiedz
G Gracek1135
+1 / 3

@ZONTAR akurat kotlet i bułka w max miesiac beda cale w plesni a tutaj na tym zdjeciu widze kotlet i bułke, czego nie wiem?

ZONTAR
+2 / 2

@Gracek1135 To może wietrz czasem mieszkanie, bo w normalnych warunkach pieczywo wyschnie i może leżeć latami. Kotlet też bez problemu wyschnie, szczególnie taki z papki. Zostaw sobie mielonego na talerzyku w kuchni i sprawdź, co się z nim dzieje. Szybko wyschnie, skurczy się, zrobi się twardy i dalej już praktycznie będzie tylko zbierał kurz. Jeśli nic nie zatrzyma w nim wody, to bakterie go nie ruszą.

G Gracek1135
0 / 0

@ZONTAR "To może wietrz czasem mieszkanie" - co? xD jak mi zaplacisz to zrobie ci dowod przy otwartym oknie w przyspieszonym tempie(w sensie filmik)

Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 26 April 2021 2021 19:33

ZONTAR
0 / 0

@Gracek1135 Nasze otoczenie zwykle podwyższa wilgotność, szczególnie kuchnie i łazienki. Jak nie wietrzysz, to wilgotność w domu będzie większa, a to wspomaga rozwój bakterii i grzybów.
Taki eksperyment już mi się zdarzył wiele razy. Z pieczywem to nawet nie był eksperyment, kiedyś suchego chleba się nie wyrzucało, a nawet celowo suszyło, gdy już zbliżał mu się koniec przydatności do jedzenia. Suszenie jest metodą konserwowania tak samo, jak konserwowane były mumie poprzez podmienienie wody na coś innego.

M marcin9922
-1 / 1

@ZONTAR sprobuj wysuszyc krojony chleb na ktorym po 3-4 dniach pojawiaja sie juz zielone plamki.

E eGhuthek
+7 / 7

Kiełbasa na stychu u dziadka leżała pomiędzy deskami x lat i było z nią podobnie bo wyschła i można było nią gwoździe wbijać. Wysuszcie cokolwiek, odłóżcie w suchym i przewiewnym miejscu i zobaczcie co się stanie.
Co nie zmienia faktu że chemia w przypadku tego kotleta mogła mieć większe znaczenie

Odpowiedz
G Gracek1135
+1 / 3

@eGhuthek Wiesz ze tak suche rzeczy po prostu nie maja wartosci odzywczych? Dlatego nie ulegna wiekszej defragmentacji. To tak jakbys liczył ze kamien bedzie caly w plesni

E eGhuthek
+2 / 2

@Gracek1135 a skąd te informacje? Z tego co wiem to suszenie mięsa nie pozbawia go znacznej ilości substancji odżywczych. Jeśli znajdziesz gdzieś badania które to potwierdzą Twoją tezę to chętnie przeczytam.

G Gracek1135
-1 / 3

@eGhuthek a jak mi wytlumaczysz(wiem ze suche rzeczy maja wieksza date waznosci), ze to sie jednak psuje po pewnej dacie.

E eGhuthek
+2 / 2

@Gracek1135 Zapewne z powodu braku wody w takiej żywności bakterie i inne organizmy nie mają idealnych warunków do rozwoju przez co jest ich mniej, niektóre procesy zachodzą wolniej i coś jeszcze by się zapewne znalazło.