Demotywatory.pl

Menu Szukaj

Restauracja w Japonii podaje gorące metalowe jajko, aby podgrzać zupę

www.demotywatory.pl
+
214 222
-

Zobacz także:


JanuszTorun
+4 / 4

@Tomasz1977 --
Może chodzi o podgrzanie zupy, która była gorąca, ale już ostygła.

Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 14 September 2022 2022 21:39

A adamis62
-2 / 2

@Tomasz1977, podają ciepłą, ale zupę patykami je się długo.

T Tomasz1977
0 / 0

@adamis62 to będzie szybciej jak zamarznie

K konto usunięte
+6 / 6

@Mlody1987bydg
Podoba mi się Twój tok myślenia ^^

lokutus
-3 / 7

Napewno zdrowe to jak jesc zlotymi sztuccami itd

Odpowiedz
T TarakaN
+2 / 8

czyli podgrzewanie w stalowym garnku zupy też jest niezdrowe?

Odpowiedz
solarize
+3 / 3

To motyw znany ze starych wiejskich zwyczajów. Tzw. "stone soup". Kamienie nagrzane przy ognisku na zewnątrz chałupy wrzucano do gara z zupą stojącego we wnętrzu chałupy, która nie miała pieca, ani komina. Działało nawet w ceramicznych garnkach, których na ognisko się raczej bezpiecznie postawić nie dało, pomijając już generalną niedogodność kładzenia/zdejmowania wielkiego, gorącego gara pełnego zupy na ognisko na dworze.

Odpowiedz
ToXiCNaChI
-1 / 1

Tutaj jeżeli jajo jest z żelaza a zupa kwaśna to mamy dodatkowe działanie jako uzupełnienie braków żelaza w diecie. Są miejsca gdzie dieta jest tak uboga w żelazo że do garów gdzie gotuje się jedzenie na cały czas jes włożony odpowiedni przedmiot z żelaza który powoli rozpuszcza się w potrawach wzbogacając je o żelazo.

Odpowiedz
A adamis62
-2 / 2

@ToXiCNaChI, takie żelazo i tak nie jest wchłanialne. Żeby takie było musi być wcześniej przyswojone przez rośliny. Tak samo jest z preparatami mikroelementowymi. To zwyczajna ściema

ToXiCNaChI
-1 / 1

@adamis62 Każdy mikroelement aby był przyswojony musi występować jako określony związek chemiczny i nie ma znaczenia czy ów związek jest pochodzenia roślinnego/zwierzęcego czy też z laboratorium chemicznengo. Jeżeli w potrawie znajdą się odpowiednie składniki to przereagują one z żelazem twożąc wiele różnych związków z których każdy ma inną przyswajalność.