Demotywatory.pl

Menu Szukaj

Smaczne danie i stypa w gratisie

Kiedy obsługa restauracji ma poczucie humoru i talent aktorski

www.demotywatory.pl
+
112 119
-

Zobacz także:


A adamIM
-1 / 3

akurat muchomor czerwony nie jest aż tak straszny. prawidłowo przygotowany nadaje się do jedzenia :) :) chociaż ja sam bym nie próbował :) :)

Odpowiedz
L lameria
-1 / 1

@adamIM Nawet na surowo, trzeba zeżreć kilkanaście owocników żeby zaliczyć zgona.

A adamIM
0 / 0

@lameria
nie wiem dlaczego to ludzie minusują?? :( widać że nie mają pojęcia o czym mowa. wystarczy tylko pośledzić internet i poszperać w starych książkach aby się dowiedzieć że muchomor czerwony (ten z kropkowanym kapeluszem) jest jadany w wielu krajach po odpowiedniej obróbce. była nawet jadany i gdzie nie gdzie nadal jest w Polsce. nie wspominając już o tym że muchomor czerwonawy lub inaczej czerwieniejący jest grzybem jadalnym o bardzo wysokich walorach smakowych. no ale jak widać trudno jest zaczerpnąć wiedzy fachowej lepiej opierać swoje opinie na podstawie bajek :) :) :)
a co do tego zgona to naprawdę trzeba się postarać. śmiertelne zatrucia muchomorem czerwonym są naprawdę rzadkością. to jest tak samo jak demonizowany borowik szatański. on jest niejadalny, ja dzielę grzyby na kulinarne i nie kulinarne bo każdego można zjeść :) co do szatana to powoduje on przede wszystkim mocne zatrucie, które może, ale to rzadkość, zakończyć się zgonem raczej będziemy cierpieć na różne dolegliwości gastryczne, bóle mięśni etc. poza tym to tak rzadki grzyb że trudno nazbierać go w takiej ilości, która spowodowałaby zgon. poza tym to grzyb chroniony i zbierać go nie wolno :)

Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 24 October 2023 2023 8:20

L lameria
0 / 0

@adamIM Co do szatana to borowik szatański występuje w zasadzie tylko na kilku stanowiskach w Ojcowskim Parku Narodowym i jest trujący. Natomiast za borowika szatańskiego bardzo często jest brany goryczak żółty, który ma gorzki smak i z tego powodu jest niejadalny, nie jest to grzyb trujący. Po za tym nie polecam rozpoznawania grzybów po lizaniu spodu kapelusza, muchomor sromotnikowy ma na przykład smak dosyć przyjemny.
Muchomor czerwieniejący jest grzybem jadalnym, jak kolega pisał https://pl.wikipedia.org/wiki/Muchomor_czerwieniej%C4%85cy
Natomiast sławetny muchomor czerwony z białymi plamami https://pl.wikipedia.org/wiki/Muchomor_czerwony to jego dawka śmiertelna jest to mniej więcej 15 średniej wielkości okazów trzeba by na surowo zjeść. Piętnaście muchomorów czerwonych jeden po drugim zjeść. Po obgotowaniu kwas ibotenowy (główna toksyna muchomora czerwonego) rozkłada się i przechodzi do wody. Dlatego świerze grzyby mają wyższą toksyczność niż muchomory czerwone suszone (kwas ibotenowy ulega przekształceniu w muscymol, sta szamani mogli bezpiecznie raczyć się wywarem z suszonych muchomorów czerwonych)). Słynna muskaryna w muchomorze czerwonym występuje w śladowych ilościach.

A adamIM
0 / 0

@lameria
nie tylko z goryczakiem chociaż wg mnie to dwa kompletnie różne grzyby. łatwiej go pomylić z ceglastoporym, który jest jadalny a ma podobne kapelusze lekko szare a do tego po przekrojeniu momentalnie sinieje a wręcz robi się granatowy co często ludzie traktują jako znak ze grzyb jest toksyczny.
tak jak pisałem muchomor czerwony jest po obróbce zjadliwy. nie wiem czy ma jakieś walory smakowe ale skoro są tacy, którzy się nim delektują to podejrzewam że jakieś ma. osobiście nie zachęcam ani nie namawiam do zbierania a tym bardziej konsumowania tego grzyba. on bardzo ładnie wygląda jak rośnie sobie w lesie. dodatkowo taki apel do grzybiarzy. jeśli nie wiecie co to za grzyb to go zostawcie w spokoju niech sobie rośnie. najbardziej mnie wku..ia gdy idąc przez las widzę rozdeptane i to celowo bo trudno nie zauważyć takiego grzyba np. muchomory właśnie. co wam to ludzie daje że skopiecie takiego grzyba czy go zniszczycie? jakąś chorą satysfakcję? ja idąc na grzyby wielokrotnie robię zdjęcia właśnie takim grzybom, których nie zbieram bo ładnie wyglądają. poza tym to że my go nie jemy nie znaczy że nie jędza go zwierzęta. nie raz już się przekonałem że najbardziej toksycznym grzybem w lesie jest jakiś stary grzyb w gumofilcach :( :(

Zmodyfikowano 2 razy Ostatnia modyfikacja: 24 October 2023 2023 16:23

L lameria
0 / 0

@adamIM Fakt ceglastopory jest podobny do borowika szatańskiego. Goryczak owszem nie przypomina w ogóle szatana, czy ceglastoporego, ale jest bardzo pospolity, spód kapelusza ma piekący smak i miąższ też zmienia barwę na różowy i jedna z nazw potocznych (zwłaszcza na Podlasiu) to szatan. Były nawet prowadzone eksperymenty kulinarne z pozbawieniem goryczaka jego specyficznego smaku, poprzez wielokrotne gotowanie i wymienianie wody zwykłej, czy długotrwałe w słonej, ale z zerowymi efektami.

Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 24 October 2023 2023 16:49

T Tomek59
0 / 0

nieśmieszne.

Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 23 October 2023 2023 23:30

Odpowiedz