Demotywatory.pl

Menu Szukaj
+
225 230
-

Zobacz także:


P Peppone
+3 / 3

Czyli ostatni dzień dojadania resztek poświątecznych.

Odpowiedz
M m_q
0 / 2

No a ja swój ostatni słoiczek ze świątecznym bigosem zjadłam dwa dni temu. No żałuję, że nie zostawiłam na dzisiaj. No cóż, za to dzisiaj ostatnie zamrożone świąteczne pierogi z kapustą i grzybami.

Odpowiedz
K KonradKlark
0 / 0

Składniki na porządny, tłusty i pożywny "bidżis": wieprzowina gulaszowa, wołowina gulaszowa, mogą być też inne mięsa jak kto lubi np. jakaś dziczyzna gulaszowa, boczek wędzony, żeberka, nogi wieprzowe, skórki wieprzowe, kiełbasa śląska, kiełbasa myśliwska, ŻADNYCH PARÓWEK!, smalec wieprzowy, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, papryka czerwona, czosnek, cebula, majeranek, przyprawa gulaszowa (najlepiej zrobić samemu mieszankę wg gustu), koncentrat pomidorowy, magii w płynie (a najlepiej swieżo posiekany lubczyk), posiekana swieza natka pietruszki, woda, czerwone wino wytrawne... Proporcje wg własnego uznania, procedury niebędę opisuwał - każdy wie jak przygotować bigos. Kutka wodna... O czymś zapomniałem... Podpowiedźcie proszę...

Odpowiedz
Ashera01
+1 / 1

@KonradKlark z dodatków to suszone śliwki. Ale przede wszystkim kiszona kapusta. Bez kapusty nie ma bigosu

Melotte
+3 / 3

@KonradKlark Grzybki. Grzybki są obowiązkowe. I owoce jałowca. No i bigos gotuję minimum tydzień, codziennie dodając kolejny składnik i przegotowując 2h.

Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 20 January 2024 2024 21:39

bartoszewiczkrzysztof
+1 / 1

@KonradKlark Chyba tylko o tym, że trzeba go kilka dni gotować/odgrzewać, wtedy nabiera smaku.
PS: Co do koncentratu, to najbardziej podchodzi mi marki ''Durra'', albo przecier własnej produkcji, ale wtedy trzeba dłużej redukować bigos (co w sumie mu służy).

be4bee
0 / 2

Przejrzałam pudełka po lodach w zamrażarce i niestety już nie mam.

Odpowiedz
K KonradKlark
+1 / 1

@Ashera01 @Melotte @bartoszewiczkrzysztof Nom, kapucha kapucha :) Ja niesiekam ani niepłuczę. Śliwki oczywiscie. Grzybków niewymienialem, ponieważ dodaję je do wszystkiego, oprócz ciasta hehe Jałowiec dodaję tylko jak mam jakąś dziczyznę. No najważniejsza kapucha. Dzięki za poprzypominanie, ostatnio mam jakieś zaniki pamięci...

Odpowiedz
Melotte
+1 / 1

@KonradKlark Kapustkę jedynie odciskam na sitku i sos zostawiam w lodówce żeby ewentualnie dokwasić na trzeci dzień.