@Hakamaboy @AleksandraCz No ja za Was statystyki nie zrobię ;p
Ale co fakt to fakt dla alkoholika brak pieniędzy nie był nigdy powodem aby nie wypić. Rzekomo młodzież niby faktycznie mniej pije pokoleniowo nie widząc w tym takiego fanu. Reszta natomiast pewnie ma zmianę asortymentową bo lepiej wychodzi inny alkohol. Mogę tu kłamać ale średnio dziś "pół litra" jest chyba w cenie 4 piw a dawniej było w 8.
@Jezuita też tak pomyślałam, że powodem może być też to, że ludzie zapier... w robocie 12h i więcej... jak i też to, że nie chcą wsiadać za kierownicę po jakimikolwiek alkoholu, żeby się policja nie przy....
@LordL
Wiem, że to nie miejsce na reklamę ale może tak bez podawania firmy polecisz od czego najlepiej zacząć? Co jest w miarę proste w zrobieniu i zachęca do dalszej pracy. A składniki gdzie kupujesz, dyskont czy sklepy specjalistyczne?
@tomekbydgoszcz Łatwy na start i do tego pyszny będzie jakiś pszeniczniak, albo IPA. Ponadto na start możesz wybrać brewkity, dzięki temu pominiesz etap zacierania (gotowania ze słodem w konkretnyhc temperaturach)
Sam najczęściej kupuję surowce w BrowAmator, mają szeroki wybór skłądników i nawet dobre ceny. Dodatkowo kupuję również w Alembiku, mniejszy wybór ale mam ich po sąsiedzku ceny też niezłe mają.
Mogę również polecić TwójBrowar, są również nieźli i w porównywalnych cenach. https://twojbrowar.pl/pl/
Jeśli chodzi o potrzebny sprzęt to trzeba mieć:
-2 x fermentor, najlepsze są plastikowe, pojemność z 30 litrów. Najlepiej jeżeli oba będą z kranikiem, wtedy łatwiej się przelewa piwo.
-duży garnek, zaczynałem od 50 litrowego
-mieszadło
-termometr (z zakresem do 100C)
-kapslownica
Poza tym przydałby się :
aerometr
wskaźnik skrobi
chłodnica, nie jest potrzebna, ale znacznie przyśpiesza chłodzeni brzeczki.
Najgorsze jest jednak to, że młodzież piwo zastępuje narkotykami, na początku lekkimi ale one i tak uzależniają znacznie bardziej niż alkohol, a potem przechodzą na mocniejsze. Naród wcale nie trzeźwieje, niestety.
Po prostu ludzie mają dosyć kupowania szczyn za duże pieniądze Prawdziwe piwo w tanku musi poleżeć przez minimum 4 miesiące, a nie 4-6 tygodni, ze sztucznymi dolewkami spirytusu, ekstraktu chmielowego i syropu fruktozowo-glukozowego. Zerknijcie na Czechów - można produkować prawdziwe piwo? Można. A Ci, którzy zaczęli kombinować przy recepturach i współpracować z koncernami - bardzo szybko znaleźli się na skraju bankructwa, bo Czesi się zebrali do kupy, powymieniali informacjami i przestali kupować / bywać poszczególne marki.
Ja pierniczę, to że pijemy mniej nie oznacza, że nie pijemy w ogóle xd
Po prostu zachlewanie pały, czy 3 piw codziennie po pracy staje się coraz mniej atrakcyjne.
drenaż portfeli opłatami i inflacją powoduje że na inne wydatki trochę brakuje...
Odpowiedz@AleksandraCz Bieda nigdy nie powstrzymywała picia alkoholu. Po prostu społeczeństwo się zmienia.
Sam jak piję, to maksymalnie 2 piwa miesięcznie.
@Hakamaboy ja jedno xd
@Hakamaboy @AleksandraCz No ja za Was statystyki nie zrobię ;p
Ale co fakt to fakt dla alkoholika brak pieniędzy nie był nigdy powodem aby nie wypić. Rzekomo młodzież niby faktycznie mniej pije pokoleniowo nie widząc w tym takiego fanu. Reszta natomiast pewnie ma zmianę asortymentową bo lepiej wychodzi inny alkohol. Mogę tu kłamać ale średnio dziś "pół litra" jest chyba w cenie 4 piw a dawniej było w 8.
@Hakamaboy Piwo odchodzi, wraca bimber.
Ale myślę że poprostu młode pokolenia inaczej radzą sobie z biedą niż stare.
Plus ujemny od wielu lat przyrost naturalny też robi swoje.
@Jezuita też tak pomyślałam, że powodem może być też to, że ludzie zapier... w robocie 12h i więcej... jak i też to, że nie chcą wsiadać za kierownicę po jakimikolwiek alkoholu, żeby się policja nie przy....
Bardzo dobra wiadomość. Mniej chlania, to zdrowszy naród
OdpowiedzPiję piwo ale czeske. To co nasi produkują obok piwa nie stało.
OdpowiedzTen syf nazywany piwem? Skończyło się robienie klientów w ciuła. Przegieliscie.
Odpowiedzo wypraszam sobie - w tym roku - a jest połowa lutego - kupiłem już 2 piwa z czego jedno już wypite
Odpowiedzwiększość piw w Polsce to siuchy
Odpowiedz@jurand1967 Akurat Polska stoi bardzo wysoko w rankingu piw kraftowych, a polskie piwa są powszechnie uznawane za jedne z najlepszych na świecie.
Browary niech przestaną nazywać piwem tę brązową breje.
OdpowiedzW Polsce popularne zaczyna być piwowarstwo domowe. Polecam, wychodzi dość tanio, a jakość świetna.
Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 16 February 2024 2024 8:56
Odpowiedz@LordL
Wiem, że to nie miejsce na reklamę ale może tak bez podawania firmy polecisz od czego najlepiej zacząć? Co jest w miarę proste w zrobieniu i zachęca do dalszej pracy. A składniki gdzie kupujesz, dyskont czy sklepy specjalistyczne?
@tomekbydgoszcz Łatwy na start i do tego pyszny będzie jakiś pszeniczniak, albo IPA. Ponadto na start możesz wybrać brewkity, dzięki temu pominiesz etap zacierania (gotowania ze słodem w konkretnyhc temperaturach)
Jeśli chodzi o przykładowe receptury oraz masę przydatnych informacji o stylach piwa, słodach itp. to polecam tę stronkę
https://wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w
Sam najczęściej kupuję surowce w BrowAmator, mają szeroki wybór skłądników i nawet dobre ceny. Dodatkowo kupuję również w Alembiku, mniejszy wybór ale mam ich po sąsiedzku ceny też niezłe mają.
https://browamator.pl/
https://alembik.eu/
Mogę również polecić TwójBrowar, są również nieźli i w porównywalnych cenach.
https://twojbrowar.pl/pl/
Jeśli chodzi o potrzebny sprzęt to trzeba mieć:
-2 x fermentor, najlepsze są plastikowe, pojemność z 30 litrów. Najlepiej jeżeli oba będą z kranikiem, wtedy łatwiej się przelewa piwo.
-duży garnek, zaczynałem od 50 litrowego
-mieszadło
-termometr (z zakresem do 100C)
-kapslownica
Poza tym przydałby się :
aerometr
wskaźnik skrobi
chłodnica, nie jest potrzebna, ale znacznie przyśpiesza chłodzeni brzeczki.
Większość sklepów ma gotowe zestawy startowe
https://twojbrowar.pl/pl/akcesoria-piwowarskie/zestawy-sprzetowe/jestem-piwowarem-browar-domowy
https://browamator.pl/browar-domowy-ba-super-start-prezent-zestaw-star/3-3-497
Dodatkowo obejrzyj jeszcze jakieś tutoriale, całkiem fajnie pokazują jak zacząć
https://www.youtube.com/watch?v=xBJ3jW_CJ30
https://www.youtube.com/watch?v=0O-dOLsBnvw
https://www.youtube.com/watch?v=bdw0dFXVQD4
@LordL
Wielkie dzięki, dałeś mi materiał do nauki :-) Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki.
@tomekbydgoszcz Proszę uprzejmie i życzę powodzenia.
Najgorsze jest jednak to, że młodzież piwo zastępuje narkotykami, na początku lekkimi ale one i tak uzależniają znacznie bardziej niż alkohol, a potem przechodzą na mocniejsze. Naród wcale nie trzeźwieje, niestety.
OdpowiedzBo się profil konsumenta zmienił!!! Ludzie już nie chcą pić taniego sika. Wolą pić mniej, ale za to krafciaka.
OdpowiedzZupełnie niepowiązane z napędzoną przez rząd inflacją i powiększoną akcyzą od piwa.
OdpowiedzProducenci mogą sobie sami pogratulować, walenie w wuja na wszystkim - składnikach, ekstraktach, procentach. To już często nie są nawet szczyny.
OdpowiedzPo prostu ludzie mają dosyć kupowania szczyn za duże pieniądze Prawdziwe piwo w tanku musi poleżeć przez minimum 4 miesiące, a nie 4-6 tygodni, ze sztucznymi dolewkami spirytusu, ekstraktu chmielowego i syropu fruktozowo-glukozowego. Zerknijcie na Czechów - można produkować prawdziwe piwo? Można. A Ci, którzy zaczęli kombinować przy recepturach i współpracować z koncernami - bardzo szybko znaleźli się na skraju bankructwa, bo Czesi się zebrali do kupy, powymieniali informacjami i przestali kupować / bywać poszczególne marki.
OdpowiedzJa pierniczę, to że pijemy mniej nie oznacza, że nie pijemy w ogóle xd
OdpowiedzPo prostu zachlewanie pały, czy 3 piw codziennie po pracy staje się coraz mniej atrakcyjne.
Wystarczy zacząć produkować dobre piwo,- a nie te szczyny.
OdpowiedzJPD ja robię co mogę.
Odpowiedz