Kotlin "z piekła rodem". Albo Pudliszki "Ognisty".
Nie dość, że lubię ostry to zapobiegał wyżeraniu przez resztę rodziny.
Matka jakieś najtańsze zawsze kupowała. Jak ja sam kupiłem to nieraz po powrocie z lekcji zastawałem pustą butelkę :(
Pikantnego nikt nie tykał.
Łeee...coś ty kupił? Zjeść się tego nie da.
(I bardzo k**wa dobrze).
Zabawny fakt...w UK nawet Heinz Pikantny to rarytas.
Poza polskimi sklepami nie kupisz nic ostrego. Jeżeli market ma jakąś "Polską półkę" to tylko łagodny.
Co jest w chooy dziwne biorąc pod uwagę, że ostre sosy (tabasco/habanero/ghost chilli) schodzą na potęgę.
Pikantne indyjskie żarcie też.
Ketchup nie...łagodny i już. Chyba że chce ci się dymać do sklepu 15-20min (tyle ja potrzebuje) piechotą...w deszczu.
No i cena ponad 2x tyle.
@sand01man, oba ketchupy wymienione przez ciebie jako ostre, są zaledwie lekko pikantne, ale przede wszystkim okropnie kwaśne. Jak wszystkie ketchupy w Polsce.
@AleksandraCz a kto nie lubi? Chleb + wędlina + ser ->mikrofala
Ketchup na wierzch. Nieśmiertelna zagrycha do filmu, alkoholu czy po prostu pełnoprawny posiłek na szybko.
1. Własnej roboty z malinówek, 2. Kotlin i Włocławek na równi, 3. Heinz. Roleski się poprawil. Co do pudliszek to od dawna jest dla mnie za kwaśny. Ale co za debil umiescił jako ketchup - tortex (można dodać tutaj wszelkie no name dla sieci, np. madero ze stonki itp.)??? Toż to ścierwo dla budek z zapiekankami... Jaknktos chce przepis na idealny ketchup domowy, zapraszam. Oczywiscie ile ludzi na świecie, tyle kubków smakowych :) To jak wojna z majonezami. Czekamy na wojne musztardowa haha
to eskaluje za szybko! nie dam się wciągnąć w nowy konflikt, bo po zwycięstwie Kieleckiego nad Winiarskim mam jeszcze otwarty front sernikowy gdzie bezrodzynkowcy ostro napierają
Zmodyfikowano
1 raz
Ostatnia modyfikacja: 14 April 2024 2024 13:30
@sand01man W Holandii "ydentyko", żadnych ostrych ketchupów ale sosów ostrych, mega ostrych kilka regałów (sprawdzane w Lidl, Aldi, Nanhof, Spar, Albert Heijn i Jumbo)... Ketchup pikantny? Tylko polski sklep hehe Z resztą ja i tak dodaję od siebie jalapeno, chili, pieprz itd. No lubię żyletki w gardle i żołądku. Potem piecze tam i ówdzie ale wiesz, skutki uboczne muszą być haha @Polopiryn Fanex? Ta tablica mendelejewa dla stacji benzynowych??? Proszę cię. Testowalem różne smaki jak pracowalem na stacji. I dowiedzialem się/załapałem dlaczego wszyscy pracownicy przynoszą swoje ketchupy, musztardy, sosy. To jest tak zakamuflowana chemia, ze ręce opadają... Tam naturalny jest tylko... No wlasnie... Nic. To jest zestaw polepszaczy, smakaczy, wypełniaczy itp. dla stacji, zabek aby tanio opylić. Litrowa butelka któregokolwiek ketchuou, sosu, to dla stacji 2.50 pln!!!! Widziałem faktury. To jakbym miał donwyboru zjesc kanapkę z fanexem albo wykąpać się w tortexie, to wole tortex haha Jedząc to ścierwo, masz sraczkę dwa dni.
Pisałem mojebtypy ale zapomnialem o Dawtona... Nr. 2 mu daje. A wiecie ze to u nich byla pierwsza butelka że ketchup splywal a nie że zostawało polowe na ściankach? Ale chyba nie oni to opatentowali, jednsk juz z dobrych kilka lat to zauwazylem. Inny plastik i tyle.
Ja lubie roleski i wloclawek. Z heinza zawsze jakaś woda leci ale smakowo też ok. Pudliszki jest za słodki. Kiedyś się skusiłam na ten z serii slodka Ania, rany co za ochyda.
A teraz łyżeczka dziegciu. Keczup to pomidory, cukier, ocet, przyprawy. Koniec, kropka. A teraz weźcie swoje keczupy i przeczytajcie skład. I co zobaczy większość z was? Ano zobaczycie skrobię kukurydzianą, czyli spożywczy odpowiednik trocin. Używaną jako zagęstnik i wypełniacz, żeby było taniej. Niektórzy zobaczą jeszcze konserwanty i polepszacze smaku takie jak benzoesan sodu. Z tych keczupów z obrazka większość dostępna jest w moim najbliższym sklepie i tylko Roleski ma prosty skład bez wypełniaczy i polepszaczy.
Domowy jest najlepszy!
Odpowiedz@piotrusx to daj przepis, bo gwarantuje Ci że mojego keczupu byś nie polubił
Wybieram Fanex VII, oni robią sosy dla KFC.
OdpowiedzFajny demot, ale nie rób więcej
OdpowiedzPolecam Reypol. Raz jadłem w okolicy Radomia, nigdzie więcej nie spotkałem
Odpowiedz@Modrego mhm, miałam właśnie napisać, że Nadwiślański łagodny z Reypolu.
Meh, a my w Kwidzynie to mamy własny ketchup kwidzyński :D
OdpowiedzW Łowiczu produkują ketchup Włocławek i Kotlin?
Odpowiedz@jojo87 niestety i to od dawna. Prawdziwy włocławek to teraz Dworski. A to co udaje Włocławek to ohydny przebieraniec.
@jojo87 tak - marki przejęte przez koncern Agros Nova. Oryginalny Włocławski teraz można kupić jako Dworski a Kotlin chyba jako Kotliński Soecjał
Tak zwany pas ketchupowy Polski :)
OdpowiedzKotlin "z piekła rodem". Albo Pudliszki "Ognisty".
OdpowiedzNie dość, że lubię ostry to zapobiegał wyżeraniu przez resztę rodziny.
Matka jakieś najtańsze zawsze kupowała. Jak ja sam kupiłem to nieraz po powrocie z lekcji zastawałem pustą butelkę :(
Pikantnego nikt nie tykał.
Łeee...coś ty kupił? Zjeść się tego nie da.
(I bardzo k**wa dobrze).
Zabawny fakt...w UK nawet Heinz Pikantny to rarytas.
Poza polskimi sklepami nie kupisz nic ostrego. Jeżeli market ma jakąś "Polską półkę" to tylko łagodny.
Co jest w chooy dziwne biorąc pod uwagę, że ostre sosy (tabasco/habanero/ghost chilli) schodzą na potęgę.
Pikantne indyjskie żarcie też.
Ketchup nie...łagodny i już. Chyba że chce ci się dymać do sklepu 15-20min (tyle ja potrzebuje) piechotą...w deszczu.
No i cena ponad 2x tyle.
@sand01man, oba ketchupy wymienione przez ciebie jako ostre, są zaledwie lekko pikantne, ale przede wszystkim okropnie kwaśne. Jak wszystkie ketchupy w Polsce.
@sand01man w Asdzie jest https://groceries.asda.com/product/eastern-european-meals-ingredients/pudliszki-hot-ketchup/39185474
Dworski!
Odpowiedzhttp://demotywatory.pl/uploads/comments/7311/73111eab17e5e45ba7eb6a98b645ac13.jpg
OdpowiedzA ja lubię Krzepkiego Radka.
Odpowiedz30 lat jedlismy tylko WŁOCŁAWEK i kilka lat temu sie popsul...
Odpowiedzlubie TORTEX w smaku, ale ceny zrobily sie strasznie wysokie :/
MADERO i PUDLISZKI mi nie podchodza, bo glownie ocet czuje :/
reszte musze przetestowac :D
@Pawel_S bo z włocławskiego została tylko nazwa - markę kupił zakład w Łowiczu (Agros Nova) . Chcesz włocławski kup Dworski
@PadlinaPadalec ale przeciez "receptura jest niezmienna od lat"!!! :P
właśnie z pudliszkami jem kanapkę (i z serem, bo lubię keczup do sera)
Odpowiedz@AleksandraCz a kto nie lubi? Chleb + wędlina + ser ->mikrofala
Ketchup na wierzch. Nieśmiertelna zagrycha do filmu, alkoholu czy po prostu pełnoprawny posiłek na szybko.
Włocławek
OdpowiedzWiadomo, że najlepszy to: pudliszki 'do pizzy'...
Odpowiedz1. Własnej roboty z malinówek, 2. Kotlin i Włocławek na równi, 3. Heinz. Roleski się poprawil. Co do pudliszek to od dawna jest dla mnie za kwaśny. Ale co za debil umiescił jako ketchup - tortex (można dodać tutaj wszelkie no name dla sieci, np. madero ze stonki itp.)??? Toż to ścierwo dla budek z zapiekankami... Jaknktos chce przepis na idealny ketchup domowy, zapraszam. Oczywiscie ile ludzi na świecie, tyle kubków smakowych :) To jak wojna z majonezami. Czekamy na wojne musztardowa haha
Odpowiedz@veraclixuk podrzuć na priv jak możesz. Od dawna się zabierałem ale tego gówna na portalach "kulinarnych" żal mi prądu i czasu.
"Zrób taki x (wstaw dowolne), a goście będą błagać o przepis."
Tjaaa
Większość mi smakuje xd
Odpowiedzto eskaluje za szybko! nie dam się wciągnąć w nowy konflikt, bo po zwycięstwie Kieleckiego nad Winiarskim mam jeszcze otwarty front sernikowy gdzie bezrodzynkowcy ostro napierają
Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 14 April 2024 2024 13:30
Odpowiedz@sand01man W Holandii "ydentyko", żadnych ostrych ketchupów ale sosów ostrych, mega ostrych kilka regałów (sprawdzane w Lidl, Aldi, Nanhof, Spar, Albert Heijn i Jumbo)... Ketchup pikantny? Tylko polski sklep hehe Z resztą ja i tak dodaję od siebie jalapeno, chili, pieprz itd. No lubię żyletki w gardle i żołądku. Potem piecze tam i ówdzie ale wiesz, skutki uboczne muszą być haha @Polopiryn Fanex? Ta tablica mendelejewa dla stacji benzynowych??? Proszę cię. Testowalem różne smaki jak pracowalem na stacji. I dowiedzialem się/załapałem dlaczego wszyscy pracownicy przynoszą swoje ketchupy, musztardy, sosy. To jest tak zakamuflowana chemia, ze ręce opadają... Tam naturalny jest tylko... No wlasnie... Nic. To jest zestaw polepszaczy, smakaczy, wypełniaczy itp. dla stacji, zabek aby tanio opylić. Litrowa butelka któregokolwiek ketchuou, sosu, to dla stacji 2.50 pln!!!! Widziałem faktury. To jakbym miał donwyboru zjesc kanapkę z fanexem albo wykąpać się w tortexie, to wole tortex haha Jedząc to ścierwo, masz sraczkę dwa dni.
Odpowiedzdla mnie roleski keto, bez cukru, najlepszy w wersji halapeno
OdpowiedzMój ulubiony - Kotliński (obecnie już coraz częściej bez "Specjał" w nazwie)
OdpowiedzW ketchupie lubię pomidorowość, dlatego kotlin łagodny.
OdpowiedzZdaje się, że ketchup Dawtony robią w Milejowie. A w Błoniach jest dyrekcja i zarząd
OdpowiedzFelix
OdpowiedzPisałem mojebtypy ale zapomnialem o Dawtona... Nr. 2 mu daje. A wiecie ze to u nich byla pierwsza butelka że ketchup splywal a nie że zostawało polowe na ściankach? Ale chyba nie oni to opatentowali, jednsk juz z dobrych kilka lat to zauwazylem. Inny plastik i tyle.
OdpowiedzCzy zna ktoś jakiś naprawdę ostry polski ketchup? Wszystkie wymieniane w komentarzach jako ostre są jak dla mnie dość słabe.
OdpowiedzNajmocniejszy jest chyba Kotlin z piekła rodem.
najtańszy z biedry ale może być też z lida obojętne wszystkie smakują tak samo :D
OdpowiedzJa lubie roleski i wloclawek. Z heinza zawsze jakaś woda leci ale smakowo też ok. Pudliszki jest za słodki. Kiedyś się skusiłam na ten z serii slodka Ania, rany co za ochyda.
Odpowiedz1 mc Donald
Odpowiedz2 Madero z biedronki
3 Włocławek
A teraz łyżeczka dziegciu. Keczup to pomidory, cukier, ocet, przyprawy. Koniec, kropka. A teraz weźcie swoje keczupy i przeczytajcie skład. I co zobaczy większość z was? Ano zobaczycie skrobię kukurydzianą, czyli spożywczy odpowiednik trocin. Używaną jako zagęstnik i wypełniacz, żeby było taniej. Niektórzy zobaczą jeszcze konserwanty i polepszacze smaku takie jak benzoesan sodu. Z tych keczupów z obrazka większość dostępna jest w moim najbliższym sklepie i tylko Roleski ma prosty skład bez wypełniaczy i polepszaczy.
Odpowiedz@JackONeill
Develey skład: przecier pomidorowy 70% (236 g pomidorów / 100 g ketchupu), nierafinowany cukier trzcinowy 20%, ocet spirytusowy, naturalna sól kamienna, naturalny aromat.
@JackONeill Najlepszy Hellman's Hot, a skład jego: pomidory (179g na 100g ketchupu), cukier, ocet, sól, cebula, czosnek, pieprz cayenne, goździki, liść laurowy.
Każdy zagęszczacz, łącznie ze skrobią dyskwalifikuje keczup.
Odpowiedz