Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj
+
1704 1843
-

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
avatar ~Zdaleka
+30 / 36

E334 to kwas winowy więc niewykluczone że babunia produkując wino uzyskiwała E334

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
B Byczkowski00
+14 / 20

Naturalny kwas występujący w wielu owocach, głównie w winogronach. Na skalę rynkową produkowany z odpadów powstałych w produkcji wina (np. skórki winogron). Teraz już wiesz skąd babunia to ma :) Po za tym kwas ten nie jest metabolizowany przez organizm, jest wydalany wraz z moczem bez żadnych efektów ubocznych.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
B Byczkowski00
+8 / 8

Specjalnie nie podałem źródła gdyż raz dostałem bana za spam w komentarzu :)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S Shikaten
0 / 6

Wystarczyło przynajmniej umieścić cytat, za niego byś na pewno nie dostał bana >.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~Frozensniper
+7 / 9

Chociażby z winogron ; )

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
L LadyFanstasta
+14 / 16

Nie każde E coś tam jest złe i nienaturalne. I nie wszystko, co nie zostało naturalnie wyprodukowane jest złe. Gdyby nie inżynierie, eksperymenty i sztuczne syntezy, wielu chorób nie można by było leczyć, a nauka nie rozwijała się tak szybko jak dziś.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~madamos
+2 / 2

Chemia to jest czysta natura-tylko że skondensowana ;-)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S Shikaten
-1 / 1

Ciężka woda np. też? :X

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
D Delat
+5 / 5

Zdecydowanie też naturalna ^^
nawet wikipedia mówi:
"W "normalnej" wodzie występuje naturalnie ok. 115 ppm wody "ciężkiej" czyli tlenku deuteru."

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 2 razy. Ostatnia modyfikacja: 10 lipca 2013 o 8:51

avatar ~zdziwiony_chemik
+12 / 18

Serio,znajde tam platyne, kaliforn 252, tryt i uran 235?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
H Hilbert
+9 / 11

Najsmieszniejsze jest to, ze patrzac w lustro tez masz przed soba kawalek tablicy Mendelejewa. Wszystko jest "chemiczne" i wszystko ma w sobie czesc tej tablicy. Jak dodajesz do herbaty troche soku z cytryny to nie przejmujesz sie tym, ze z chemicznego punktu widzenia dodajesz do niej roztwor E330, E300, polisacharydow, flawonoidow, limonenu i wielu innych zwiazkow. To, ze cos jest syntetyczne nie znaczy, ze jest szkodliwe. E330 to E330 nie wazne czy pochodzi z roslin czy z laboratorium.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~Heinz89128912
-4 / 6

z piz.dy.... a jak myślałeś

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar mysickimagination
+3 / 5

Dobrze, że zakryłeś nazwę bo nikt i tak nie wie, że to Hellmann's, nie wiem kto to dopuścił na główną, nie trzeba być uczonym aby wiedzieć, że nie wszystko co ma z przodu E jest szkodliwe, jakbyś wrzucił jakieś "kotlety babuni" w których zawartość mięsa jest mniejsza niż w żarciu dla kota a reszta to konserwanty i polepszacze to może i taki demot miałby sens

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~asd122
+1 / 3

NIE WSZYSTKIE "E" SĄ ZŁE GENIUSZU

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar gismoludek
-2 / 2

i jajka w proszku

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
P PrzemekT
-1 / 1

kupiła na allegro

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Tudzian
-1 / 1

Zdziwiony chemiku, widać, że mało się interesujesz tym co spożywasz. To była przenośnia. Fakt faktem nie znajdziesz tam tego o czym napisałeś. Jednakże czasami dodają do produktów takie świństwa, że aż głowa boli. Aspartam bardzo często dodawany do tanich napoi gazowanych jest szkodliwy, nawet do tego stopnia, że może przyczynić się do nowotworu.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~Kavan
-1 / 1

Z winogron ;)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar losanusiakos
-1 / 1

Skąd wzięła kwas winowy? Może z winogron :)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~Jellycrusher1
0 / 0

E334 Kwas winowy - Naturalny kwas występujący w wielu owocach, głównie w winogronach. Na skalę rynkową produkowany z odpadów powstałych w produkcji wina (np. skórki winogron). CHEMOFOBY, ZMĄDRZEJCIE.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Katopokalipsa
0 / 0

nie wiem jak Wy, ale kiedy widzę sam obrazek od razu słyszę pioseneczkę z reklamy

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~Turec
0 / 0

Informacje o dodatku: Kwas L(+)-winowy (E334)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Regulator kwasowości Przeciwutleniająca, Regulująca kwasowość, Wzmacniająca zapach Bezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Skutki uboczne w postaci biegunek mogą wystąpić jedynie po nadmiernym spożyciu kwasu.
Zastosowanie
Żywność: produkty cukiernicze, galaretki owocowe, marmolady i dżemy, napoje bezalkoholowe (głównie soki), wina, proszek do pieczenia.

Kosmetyki: proszek do protez dentystycznych, sól do moczenia stóp, płyny i proszki do kąpieli, płukanki do włosów.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Cookofski
0 / 0

Występuje w owocach (zwykle enancjomer D), zwłaszcza winogronach w stanie wolnym i w postaci soli.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~DieGGo
0 / 0

E334 Kwas winowy

Pochodzenie:
Naturalny kwas występujący w wielu owocach, głównie w winogronach. Na skalę rynkową produkowany z odpadów powstałych w produkcji wina (np. skórki winogron).

Odpowiedz Komentuj obrazkiem