Produkowany zgodnie ze starą austriacką tradycją i recepturą pochodzącą z domu rodziny Stroh, rum ten ma niepowtarzalny i rozpoznawalny na całym świecie aromat. Niewielu ludzi jest na tyle odważnych, aby pić go z kieliszków. Austriacy dodają go do herbaty, ciast i na jego bazie tworzą wiele drinków. Początkowo produkowany tylko w wersji 80%, obecnie jest dostępny również o mocy 60% i 40%. Te słabsze wersje produkowane są na rynki międzynarodowe, gdzie sprzedaż alkoholi 80% jest nielegalna.
Kolejny rum, tym razem pochodzący z Jamajki. Jest to miejscowy bimber, który swoją nazwę zawdzięcza sępom. Mówi się, że rum jest tak mocny jak soki żołądkowe sępów trawiących gnijące mięso. Jednak jeśli będziesz kiedyś na Jamajce, lepiej napij się innego rumu, wyspa w końcu słynie z doskonałych rumów.
To jeszcze nie ostatni rum na liście najmocniejszych alkoholi. Na butelce widnieje ostrzeżenie, aby nie spożywać tego rumu w czystej postaci, ponieważ może on spowodować oparzenia śluzówki, a nie tylko wywołać uczucie pieczenia. Jako dodatek do drinków sprawdza się doskonale. Ten biały rum wygrywa mnóstwo nagród w różnych konkursach od 2000 roku.
Czysta, potrójnie destylowana i mocna jak diabli wódka pochodzi z Bułgarii. Na butelce widnieje aż 13 ostrzeżeń. Picie nierozcieńczonego specyfiku może spowodować wiele problemów zdrowotnych. Dostępna jest w 20 krajach, a dopiero od niedawna można ją kupić w kilku miejscach w USA.
Jeśli szukasz alkoholu, który jest dobry dla zdrowia i szybko wprowadzi cię w stan upojenia, znalazłeś właśnie odpowiednią butelczynę. Ziołowa wódka zawiera wyciąg z ostropestu plamistego oraz kwiatu dzikiego bzu, co jest bardzo dobre dla wątroby. Producenci są bardzo proekologiczni i używają do produkcji składników z własnych upraw.
Absynt był, i pewnie nadal jest, ulubionym alkoholem (nad)używanym przez wszelkiego rodzaju artystów. Ponoć wzmaga kreatywność i po jego wypiciu ludzie wpadają na genialne pomysły. Absynt pije się na wiele sposobów w czystej formie, ale producenci tego unikalnego Hapsburg Gold doradzają nieśmiało, aby jednak rozpuścić go z czymś zanim się napijemy. Nie mogą jednak nakazać ludziom pić rozcieńczonego absyntu, ponieważ kłóciłoby się to z napisem na etykietce „There are no rules”.
I ostatni rum na tej liście. Produkowany jest na Grenadzie w tradycyjny sposób z trzciny cukrowej, a proces destylacji jest bardzo powolny i długotrwały. Dzięki temu rum ma niepowtarzalny smak. Miejscowi piją go z kieliszków i przepijają wodą. Możesz spróbować tego sposobu, ale lepiej jest zrobić sobie drinka.
Na studiach piliśmy - na pierwszym roku piwo, na drugim wódkę, na trzecim, czwartym i piątym spirytus. Dla koloru i smaku wrzucaliśmy do butelki kawałek skórki od cytryny albo od mandarynki - cud, miód. Tylko ksiądz jak przyszedł po kolędzie to zaniemówił z wrażenia.
NAJMOCNIEJSZY - 96% ???? ja pijałem 97 %
@GunMeat najczystszy jaki w ogóle da się osiągnąć to 96,5% więc - może piłeś w odwrotnych proporcjach 97% wody i 3% soku zagęszczonego z jabłek albo jakieś inne coś - na pewno nie spirytus etylowy
chemik_stary Ty się nie wymądrzaj, bo od razu widać, że nie jesteś stary chemik. Za PRL-u sprzedawali taki spirytus.
miałem okazje gościć u siebie rum 80%, ale o ile pamiętam był w przezroczystej butelce
Piłem kiedyś spirytus czysty pod wisniowke to nie był hardcore
Stroh - uwielbiam
Bruichladdich to whisky(szkocka).Whiskey są z Irlandii i USA.