Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj

Całe życie źle kroiłem ogórka

www.demotywatory.pl
+
348 359
-

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
avatar Painkiler1
+4 / 8

99% użytkowników noża w Polsce nie ma na tyle ostrego noża aby to wykonać :P

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Gambini
-1 / 3

@Painkiler1
Zapytałbym o źródło, ale nie będę się wygłupiał.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Painkiler1
0 / 0

@Gambini, Doświadczenie, na podstawie odwiedzonych przynajmniej 600 gospodarstw domowych.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Gambini
+6 / 6

@Painkiler1
Brzmisz jak cygan, co sprzedaje po domach "niezawodne japońskie noże";)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Painkiler1
+3 / 3

@gambini, po prostu od dawna lubuję w ostrych nożach i brak takowych u innych mnie wyraźnie irytuje jak muszę skorzystać z kuchni - poniekąd też dlatego noszę zawsze w torbie pikutka jak się wybieram do kogoś, nie wspominając o tym, że wszystkie restauracje w jakich bywałem oferują tylko i wyłącznie tępe noże, którymi po prostu bardzo niewygodnie mi się operuje, a prośba o ostry nóż to jest wielkie zdziwienie w oczach kelnera...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 24 kwietnia 2017 o 23:29

avatar Gambini
0 / 0

@Painkiler1
Mam podobnie, przy prawie każdym myciu noża zabieram się za jego ostrzenie, żeby był w gotowości. Używam do tego kamienia o różnej gradacji (takiego dwustronnego co w sumie od lat jest praktykowany). Zastanawiam się, czy jest to dobry sposób, bo widziałem już inne wynalazki tylko nie mam wiedzy w tym temacie- jak coś podpowiesz, to będę wdzięczny.

Trochę dziwnym wydaje się chodzenie po znajomych z własnym nożem, ale każdy ma jakieś dziwactwa;)
Nie ukrywam, że zastanawia mnie ta spora liczba odwiedzonych przez Ciebie gospodarstw i fakt, że byłeś tam w kuchni oceniając noże. Stawiam że jednak nie jesteś cyganem, tylko jakimś kucharzem na zamówienie.(?)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Painkiler1
0 / 0

@Gambini, ja używam ostrzałek diamentowych(200,600,1800) i jednej kamiennej gradacji 6000. Nie jestem kucharzem na zamówienie, ale byłem "przedstawicielem handlowym-domokrążcą" przez kilka miesięcy, no i tak się zawsze składało że większość rozmów handlowych było prowadzone w kuchni :).

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M michalacpl
+2 / 2

@Painkiler1 Co do noży to masz rację większość używa noży które są ostre jedynie jak są ledwo co wyjęte z opakowania i trzymają ostrość tak z miesiąc. No i zwykle ludzie nie zwracają uwagi jakiego noża używają, czy jest to dobry nóż japoński czy z bazaru za 2 zł. A co do ogórka to nóż nie wystarczy bo w desce można zauważyć specjalnie przygotowane wgłębienie. (Jak dobrze poznaję to nóż którego używa to yanagiba używany do przygotowywania sashimi)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
K kolek13
+2 / 2

W desce jest specjalne wgłębienie pozwalające tak kroić, to nie kwestia ostrego nożna

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
X Xszolek
0 / 0

Dobrze kroiles tylko to inna technika lol

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S Svarre
+1 / 1

Nie wiem czemu nie opuszcza mnie wrażenie, że to jakiś azjata.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem