Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj
+
141 152
-

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
avatar pokos
+7 / 9

Sensu w tym nie ma, ale skoro klienci tego oczekują to cóż, trzeba im to dostarczać.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S SpokojnyMuslim
-2 / 10

@pokos Dlaczego nie ma to sensu? Dzięki temu osoby nie mogące spożywać glutenu (alergia , sporzycie powoduje objawy podobne do zapalenia płuc ) będą mogły zjeść w McDonald

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar pokos
+11 / 11

@SpokojnyMuslim Po pierwsze to żarcie to jest produkt masowy a nietolerancja glutenu to przypadłość bardzo rzadka. Po drugie obecne zainteresowanie dietą bezglutenową to szajba ludzi, którzy chcą się "zdrowo odżywiać" a tacy raczej nie powinni korzystać z oferty McD, a więc widzę tu sprzeczność.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
Z zuzalejwoda
0 / 2

@pokos No niestety nie taka całkiem rzadka. Dorzuć do niej reakcje krzyżowe z innymi alergenami. Do tego osoby z celiakią albo nieceliakalną nietolerancją glutenu. Wcale nie jest ich tak mało. Celiakia to 1%, nietolerancja lub alergia to ok. 5% populacji Polski. Prawie 2 mln osób. Ten temat przewinął się już przy bezglutenowym piwie - to nie ma być zdrowe, tylko ma być namiastką tych samych przyjemności, jakie mogą czerpać z wypicia piwa czy spożycia burgera osoby zdrowe. A że jest to przy tym niezły biznes... Produkty bezglutenowe są droższe, a zawsze naciągnie się jakiś zdrowy, który gdzieś od jakiegoś szajbusa usłyszał, że "ło panie, ten gluten to samo zło, w najczystszej postaci". Osobiście uważam, że unikanie glutenu przez osoby zdrowe jest pozbawione sensu i wręcz sprzyja alergizacji przy ponownym zetknięciu się z tym czynnikiem. Niemniej, u osób które zauważyły u siebie objawy nietolerancji tego białka lub mają zdiagnozowaną którąś z wcześniej przeze mnie wymienionych jednostek chorobowych, powinien być wyeliminowany z diety.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar kenzol
+5 / 7

Kiedyś najzdrowszym jedzeniem było czarne pełnoziarniste pieczywo.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~Axaz
-3 / 3

Dla ludzi nie doinformowanych. Gluten raz z kazeiną jest najgorszym białkiem dla człowieka. Każdy człowiek jest na niego uczulony. Powoduje wszelkie możliwe choroby autoimmunologiczne. Zatyka jelita, które odpowiedzialne są za wchłanianie substancji odżywczej. Gluten to białko, które odpowiada za choroby tarczycy. I jeszcze jedna rzecz. W każdym zbożu jest gluten. Nie tylko w pszenicy. Patent polega na tym, że naukowcy w każdym zbożu nazywają go inaczej. Jeszcze jedno. Nie da się całkowicie wyplenić glutenu ze zboża, wiec nie da zrobić produktu bezglutenowego. Zmienia się tylko procentowa zawartość tego białka tak, że naukowcy po obniżeniu do pewnej granicy nazywają produkt, produktem bezglutenowym. Wszystkie choroby cywilizacyjne tak naprawdę są spowodowane spożyciem glutenu od 10000 lat w czasie, których ewolucja nie poradziła sobie z dostosowaniem organizmu człowieka do żarcia trawy.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
Z zxc79
0 / 0

Jesteś zjebem

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar BrickOfTheWall
-1 / 1

McD ma zarabiać pieniądze a nie troszczyć się o kogokolwiek; jeżeli klienci są zainteresowani burgerem bez glutenu - sprzeda się im burgera bez glutenu, w czym problem. Będzie popyt na niebieski smalec z nutrii - będą burgery z niebieskim smalcem z nutrii.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
K KoNoR
+1 / 1

a nikt kwa nie pomyślał, że ktoś ma celiakię i też chce czasami zjeść burgera ?
zabij się, autor

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
F Fenikxx
-1 / 1

Tyle lat gluten ludziom nie przeszkadzał, nagle teraz przeszkadza. Nie rozumiem tego.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar TakToJaTenSam
-1 / 1

@Fenikxx To trochę tak jakbyś powiedział że "kiedyś ludzie nie umierali na chorobę x a teraz ciągle ktoś to łapie". No nie. Chorowali i umierali tylko nie wiedzieli na co dokładnie. Po prostu teraz świadomość dot. zdrowia i żywności jest większa i więcej się o tym mówi. Inna sprawa że zrobiła się z tego trochę moda a co za tym idzie biznes. Ale to akurat dobrze bo osoby faktycznie chore mają większy wybór i lepszą dostępność bo produkty bezglutenowe można dostać w zwykłym markecie a nie jedynie w specjalistycznym sklepie na drugim końcu miasta...

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
F Fenikxx
0 / 0

@TakToJaTenSam No w sumie racja ale spójrz, jakby taki człowiek skosztował chociaż trochę pożywienia które zawiera gluten to nic raczej by się nie stało, no chyba że ma alergię. Dla mnie ta bajka że gluten jest niezdrowy jest trochę wyssana z palca. Jeżeli są dowody że gluten jest szkodliwy to proszę o linka do takowej informacji.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~slawko1991
0 / 0

ludzie to świnie jak im powiesz że to jest bez glutenu to już myślą że zdrowe ale jak im napiszesz że w czekoladzie znaleźli robaki to już inna sprawa wtedy nikt nie jadł tej czekolady nigdy nikomu nie smakowała a po za tym to fuj ble i takie tam tak skonstruowani są ludzie i taka jest prawda nikt tego nie ukryje pogódźcie się z tym

Odpowiedz Komentuj obrazkiem