Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj
+
115 126
-

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
H Hyberius
+2 / 2

This is blyatiful.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
D daclaw
+1 / 3

Poziom artystyczny naszych patriotycznych murali.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar WodaOaza
+3 / 5

@asandi A ja dam przepis na pulpety
1/2 kg mielonego mięsa,
1 cebula,
1 jajko,
4 łyżki oliwy z oliwek,
4 łyżki tartej bułki,
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
1 szklanka bulionu
4 łyżki przecieru pomidorowego (mała puszka)
sól, świeżo zmielony pieprz,
natka pietruszki
Należy obrać cebulę, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę i cały czas mieszając smażyć, aż się zeszkli.
Do zmielonego mięsa dodać zrumienioną cebulę, jajko, ok. 2 łyżki tartej bułki, pokrojoną pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz. Wszystko wyrobić, a następnie z masy zrobić pulpety w formie kulek wielkości orzecha włoskiego.
Pulpeciki należy jeszcze obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oliwie.
Następnie w garnku trzeba zagotować bulion i przełożyć do niego usmażone pulpeciki. Bulion powinien przykrywać wszystkie pulpety - jeśli go zbyt mało - dolać wody.
Następnie należy dodać przecier pomidorowy i gotować pulpety ok. 30 minut. Pod koniec gotowania sos należy przyprawić ostrą papryką, solą i pieprzem.

Pulpeciki najlepsze są z "ubitymi" ziemniaczkami, albo knedliczkami, ale można je też zjeść z kawałkiem świeżego chleba.

Pulpety w sosie można zamrozić - warto więc zrobić od razu więcej pulpecików - zaoszczędzimy w przyszłości trochę czasu.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar mariachi77
0 / 0

@WodaOaza
To zeszkloną czy zrumienioną cebulę? Bo to dwie różne rzeczy.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar ~MJK9k
+2 / 2

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M Moher_przez_samo_h
0 / 0

Jeżeli to suknia ślubna, to współczuję panu młodemu. Laska idzie do ślubu z podobizną innego faceta na spódnicy.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem