@asandi A ja dam przepis na pulpety
1/2 kg mielonego mięsa,
1 cebula,
1 jajko,
4 łyżki oliwy z oliwek,
4 łyżki tartej bułki,
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
1 szklanka bulionu
4 łyżki przecieru pomidorowego (mała puszka)
sól, świeżo zmielony pieprz,
natka pietruszki
Należy obrać cebulę, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę i cały czas mieszając smażyć, aż się zeszkli.
Do zmielonego mięsa dodać zrumienioną cebulę, jajko, ok. 2 łyżki tartej bułki, pokrojoną pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz. Wszystko wyrobić, a następnie z masy zrobić pulpety w formie kulek wielkości orzecha włoskiego.
Pulpeciki należy jeszcze obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oliwie.
Następnie w garnku trzeba zagotować bulion i przełożyć do niego usmażone pulpeciki. Bulion powinien przykrywać wszystkie pulpety - jeśli go zbyt mało - dolać wody.
Następnie należy dodać przecier pomidorowy i gotować pulpety ok. 30 minut. Pod koniec gotowania sos należy przyprawić ostrą papryką, solą i pieprzem.
Pulpeciki najlepsze są z "ubitymi" ziemniaczkami, albo knedliczkami, ale można je też zjeść z kawałkiem świeżego chleba.
Pulpety w sosie można zamrozić - warto więc zrobić od razu więcej pulpecików - zaoszczędzimy w przyszłości trochę czasu.
This is blyatiful.
https://www.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_pRseVEiWvuP3MgMEYRrhPIM4dDrHcjIt.jpg
Poziom artystyczny naszych patriotycznych murali.
@asandi A ja dam przepis na pulpety
1/2 kg mielonego mięsa,
1 cebula,
1 jajko,
4 łyżki oliwy z oliwek,
4 łyżki tartej bułki,
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
1 szklanka bulionu
4 łyżki przecieru pomidorowego (mała puszka)
sól, świeżo zmielony pieprz,
natka pietruszki
Należy obrać cebulę, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę i cały czas mieszając smażyć, aż się zeszkli.
Do zmielonego mięsa dodać zrumienioną cebulę, jajko, ok. 2 łyżki tartej bułki, pokrojoną pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz. Wszystko wyrobić, a następnie z masy zrobić pulpety w formie kulek wielkości orzecha włoskiego.
Pulpeciki należy jeszcze obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oliwie.
Następnie w garnku trzeba zagotować bulion i przełożyć do niego usmażone pulpeciki. Bulion powinien przykrywać wszystkie pulpety - jeśli go zbyt mało - dolać wody.
Następnie należy dodać przecier pomidorowy i gotować pulpety ok. 30 minut. Pod koniec gotowania sos należy przyprawić ostrą papryką, solą i pieprzem.
Pulpeciki najlepsze są z "ubitymi" ziemniaczkami, albo knedliczkami, ale można je też zjeść z kawałkiem świeżego chleba.
Pulpety w sosie można zamrozić - warto więc zrobić od razu więcej pulpecików - zaoszczędzimy w przyszłości trochę czasu.
@WodaOaza
To zeszkloną czy zrumienioną cebulę? Bo to dwie różne rzeczy.
Meanwhile in Poland: http://wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/555574,jaroslaw-kaczynski-dar-palacyk-fundacja-zbiorka-pieniedzy.html
Jeżeli to suknia ślubna, to współczuję panu młodemu. Laska idzie do ślubu z podobizną innego faceta na spódnicy.