Przeliczając na współczesne czasy i polskie ceny sushi to zakładając że bez łba waży tylko 260 kb to będzie to 260000 gram i zakładając że zużyje 100gram na 1 porcję sushi o wartości ok 50 zł to na takiej rybie by zarobił.... jakieś 130 tysięcy złotych.
Chyba, że u niego sushi kosztuje 1000 dolarów za porcję to nawet wtedy nie wyjdzie na prostą ;/ lol
@wic1 Dlaczego bez łba? Toż na łbie najlepsze i najdroższe mięsko jest! Smakosze zapłacą! Od kiedy kawałek sushi waży 100 gram? Poza tym spokojnie odbije sobie na innych produktach, które sprzeda przy okazji :)
Jak zerkniecie drogie dzieci w Wikipedię, to dowiecie się ciekawej rzeczy, że pan Kimura nie pierwszy raz zlicytował rekordowego tuńczyka błękitnopłetwego, a co najmniej 3 razy ;)
Z tego, co widzę, kawałek sushi kosztuje tam od 100 do 500 jenów (3,50-17,50 zł), a pełny posiłek dwóch osób kosztował któregoś z komentujących 10000 jenów (350 zł). Jak na Tokyo to nie jest jakaś topowa knajpka (gdzie posiłek kosztowałby 20-30 tys jenów), ale też nie barek typu kaiten-zushi (conveyor belt). Taki tuńczyk to sporo kawałków jednak jest :) A dzielone są na droższe i tańsze, zależy z której części.
to i tak taniej niż szafran w Holandii, 1 kg = 125 000 euro...
@DietrichSchwarzman
Ta, tylko po ch*j Ci tyle szafranu? Otwierasz fabrykę barwienia białych t- shirtów?
No ale zabłysnąłeś wiedzą- props na dzielni.
Gościu wylicytuje taką rybę a jak pracownik zapyta o podwyżkę to szef z nerwów o mało w kosmos nie odleci. Taki syf.
To nie polski prywaciaż ;)
Moim zdaniem nie drogo ma wystarczy sobie wejść na stronę www knajpy i przeliczyć te ich Jeny na nasze ;)
Przeliczając na współczesne czasy i polskie ceny sushi to zakładając że bez łba waży tylko 260 kb to będzie to 260000 gram i zakładając że zużyje 100gram na 1 porcję sushi o wartości ok 50 zł to na takiej rybie by zarobił.... jakieś 130 tysięcy złotych.
Chyba, że u niego sushi kosztuje 1000 dolarów za porcję to nawet wtedy nie wyjdzie na prostą ;/ lol
@wic1 Dlaczego bez łba? Toż na łbie najlepsze i najdroższe mięsko jest! Smakosze zapłacą! Od kiedy kawałek sushi waży 100 gram? Poza tym spokojnie odbije sobie na innych produktach, które sprzeda przy okazji :)
Jakie wyliczenia niektórzy robią, sushi w tych knajpach jest tańsze niż w niejednej u nas w Polsce. Wygranie licytacji to REKLAMA jego lokali.
Jak zerkniecie drogie dzieci w Wikipedię, to dowiecie się ciekawej rzeczy, że pan Kimura nie pierwszy raz zlicytował rekordowego tuńczyka błękitnopłetwego, a co najmniej 3 razy ;)
Z tego, co widzę, kawałek sushi kosztuje tam od 100 do 500 jenów (3,50-17,50 zł), a pełny posiłek dwóch osób kosztował któregoś z komentujących 10000 jenów (350 zł). Jak na Tokyo to nie jest jakaś topowa knajpka (gdzie posiłek kosztowałby 20-30 tys jenów), ale też nie barek typu kaiten-zushi (conveyor belt). Taki tuńczyk to sporo kawałków jednak jest :) A dzielone są na droższe i tańsze, zależy z której części.
A wiesz ile kosztuje taki łeb do dekoracji baru lub siedziby prezesa.