Co poszło nie tak? Skład ciasta oraz kolejność wykonanych czynności.
1. Ciasto na pierniki zawierające dużo miodu w trakcie pieczenia bardziej się "rozlewa" i traci kształt który uzyskano z foremki. Przy większej ilości mąki, kształt da się zachować.
2. Pierniki zaraz po upieczeni są miękkie i można je wyginać. Czyli "łapki misia" należało ułożyć na migdale dopiero po upieczeniu.
p.s.
A akurat tą wiedzę i umiejętność zawdzięczam ś.p. babci. Wszechstronnie uzdolniony facet potrafi nie tylko złożyć meble z ikei i naprawić domowe instalacje. Jak trzeba, to też coś ugotuje albo upiecze.
Co poszło nie tak? Skład ciasta oraz kolejność wykonanych czynności.
1. Ciasto na pierniki zawierające dużo miodu w trakcie pieczenia bardziej się "rozlewa" i traci kształt który uzyskano z foremki. Przy większej ilości mąki, kształt da się zachować.
2. Pierniki zaraz po upieczeni są miękkie i można je wyginać. Czyli "łapki misia" należało ułożyć na migdale dopiero po upieczeniu.
p.s.
A akurat tą wiedzę i umiejętność zawdzięczam ś.p. babci. Wszechstronnie uzdolniony facet potrafi nie tylko złożyć meble z ikei i naprawić domowe instalacje. Jak trzeba, to też coś ugotuje albo upiecze.