Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
N NIG0L
+8 / 8

Potrząśnij i używaj, gdzie tam zaglądasz... :-)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
J konto usunięte
0 / 6

Jak to ludzie podsumowali w artykule o tym odkryciu, nie ma co się dziwić, skoro ketchup (przedstawiony na zdjęciu) został otwarty miesiąc wcześniej. Jak ktoś ma taki szybki spust, to powinien poszukać mniejszych opakowań. Ja jak mam fazę na ketchup do kanapek, to w tydzień taka tubka idzie.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
B boomfloom
+5 / 5

@J_R Na opakowaniu powinno być napisane jak długo po otwarciu jest zdatny do spożycia.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
G Gorongol
+4 / 4

Benzoesan sodu nie jest obojętny dla zdrowia i gdyby był dodawany do każdego produktu jaki spożywamy mógłby wywoływać różne choroby. Jeśli robimy zakupy co kilka dni to powinniśmy wiedzieć jak długo zajmie nam zjedzenie czegoś, planować zakupy i mieć świadomość jak długo coś jest w lodówce.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Dzi4d3k
+3 / 3

....ależ sprawa jest bardzo prosta. Kupujemy w przeźroczystych butelkach i wszystko widać jak na dłoni.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
W wentyl3
0 / 2

Dlatego bez konserwantów keczupy MUSZĄ być w przezroczystym opakowaniu ps - polecam madero z biedronki - bije na głowe wszystko inne! ;-)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Omdko
0 / 0

A może źle przechowywany po otwarciu ?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
J Ja_i_tak_wiem_lepiej
+1 / 1

ludzie co za bzdury. n
Nikt nie dopusci produktu do uzytku jezeli nie przeszedl testow m8krobiologicznych. Jezeli ph jest ponizej 4.1 to produkt jest bezpieczny a stosunek kwasow do wolnej wody w produkcie nie moze byc nizszy niz 2 dla wszystkich sosow pakowanych na zimno. Jezeli powstala plesn to ewidetnie produkt byl zle przechowywany. Nikt nigdy nie wypuscilby produktu szkodliwego dla zdrowia ludzi. a jezeli chodzi o konserwanty to sorbinian potasu jest bezpieczny i na szeroka skale stosowany, co nie znaczy ze jest zdrowy.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
D Dawid_Rostowski
-2 / 2

wielu troli manipiluje treścią, tyn jest liderem.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar BrickOfTheWall
0 / 0

Z dodatkami do żywności jest jak z miłością:

ALBO JEST CHEMIA, ALBO SZYBKO SIĘ PSUJE.

A w tym przypadku pewnie użytkownik po otwarciu trzymał otwarte opakowanie gdzieś na stole lub blacie kuchennym - no i podłapało zarodniki z powietrza.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 3 marca 2020 o 20:48

L konto usunięte
+1 / 1

A nie możesz po prostu kupywać ketchupu w słoikach? I ekologiczne i widać co w środku siedzi ;)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
N NiebieskieMaliny
+1 / 1

Po pierwsze , jak coś pisze ze bez konserwantów, to znaczy iż nie zawiera składników których jedyną funkcją jest konserwacja. Przedstawiony ketchup zawiera zaś dużo octu. substancji mającej znane właściwości konserwujące(marynaty). Sam benzoesan sodu jest dopuszczony do użytku w żywności w ilości 5 mg/kg masy ciała.A wciąż występuje on w wielu produktach, dlatego produkt, który i tak jest zakonserwowany może sobie go odpuścić kosztem krótszego terminu spożycia. Przede mną stoi właśnie ketchup bez konserwantów zakupiony i otwarty jeszcze przed bożym narodzeniem, który poprawnie przechowywany ma się świetnie, więc mój wniosek jest taki iż ketchup był niepoprawnie przechowywany, został po otwarciu odkręcony i narażony na bezpośrednie działanie zarodników, używany po terminie ważności albo autor wiał wielkiego pecha trafiając na trefną partię towaru. Zaś ketchupy konserwowane benzoesanem sodu są wciąż ogólnodostępne jeśli komuś bardziej odpowiadają.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 2 razy. Ostatnia modyfikacja: 3 marca 2020 o 22:04

avatar Rithven
+1 / 1

1)daje mocne za źródło
2)pracowałem w firmie wytwarzającą żywność - robi się ciągle mnóstwo badań podczas produkcji. Szczegółowo też bada się i ustala termin przydatności (przydatność przed i PO otwarciu produktu). To jest w interesie producenta!!! Ważne są warunki przechowywania. Producent przechowuje żywność prawidłowo i zazwyczaj konsument też. Najgorzej jest w transporcie ale często na sklepach też są problemy. Do czego zmierzam. Gdyby ten ketchup był przez całą drogę od producenta do konsumenta prawidłowo przechowywany a konsument po 1 otwarciu nie trzymałby go miesiąc to pewnie pleśni by nie było.
ps: ogólnie: na trwałość żywności wpływa przemrażanie (to robią głównie sklepy - ile razy mieliście rozmrażającego się pomidora w ręku? ja w dużych dyskontach często uświadczam takich kwiatków) i przegrzewanie (to głównie problem transportu - często jeżdżą małe dostawczaki z niesprawną chłodnią). Podałem przykłady, proszę się nie czepiać i rozdzielać włosa na 4.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem