Jedna z teorii glosi, że te nasze gołąbki, to odmiana francuskiej potrawy dla możnowładztwa, a mianowicie pieczonych gołębi zawijanych w liście kapusty bądź winogron.
A sama potrawa jest znana i uważana za jedną z narodowych w prawie wszystkich krajach europejskich, od Turcji po Szwecję, od Rosji po Francję. Nie wiem jak sprawa się ma na półwyspie iberyjskim i na wyspach.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
20 listopada 2020 o 13:43
Bardziej sajgonki...
Dzięki, zrobię dzisiaj.
Jedna z teorii glosi, że te nasze gołąbki, to odmiana francuskiej potrawy dla możnowładztwa, a mianowicie pieczonych gołębi zawijanych w liście kapusty bądź winogron.
A sama potrawa jest znana i uważana za jedną z narodowych w prawie wszystkich krajach europejskich, od Turcji po Szwecję, od Rosji po Francję. Nie wiem jak sprawa się ma na półwyspie iberyjskim i na wyspach.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 20 listopada 2020 o 13:43
Dodam, że kraje gdzie sięgały wpływy osmańskie jak np Jordania i Liban też mają swoje gołąbki.
@SilesianSeparatist
Dzieki, nie wiedziałem. Ale chyba jakis turbo-Słowianin dal mi minusa. Ciekawe za co? :-)
@Klebern
ja bym dodal ze w azji tez maja swoje "golabki"
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/42/Zongzi.jpg/220px-Zongzi.jpg
@mieteknapletek
Jak się nazywa ta potrawa?
@Klebern
Zongzi
https://en.wikipedia.org/wiki/Zongzi
Ciekawe czy autor kiedykolwiek widział sushi na oczy oraz czy główną dał mu jeszcze bardziej tępy admin.