@sceptykiem_sie_urodzic . Do celów spożywczych nie używa się żelatyny wołowej. Najczęściej wieprzową, rzadziej rybną. A poza tym są jeszcze inne substancje żelujące, np. agar czy pektyny.
@mygyry87 tez o tym myślałem ale problem w tym że zanim za stygnie, to mogą opadnąć na dno albo utrzymać się na powierzchni. A to już nie da takiego efektu.
@Paveu69
Obowiązku nie ma. Każdy je jak lubi.
Ale odpada wybieranie pestek i uważanie na sok, jak arbuz jest bardzo soczysty. No i niektórzy lubią galaretki owocowe. Fajne "danie" na imprezę dla dzieci.
A nie lepiej zjeść arbuza niż truć się chemia?
Trochę jak kupować banana obranego w foliowym worku
@sceptykiem_sie_urodzic
Tu była dodana tylko żelatyna - to tak nie do końca "chemia" ;)
A patent fajny.
Tak. Wygląda odjazdowo ale.... w zelatynie zwlaszcza wolowej moga znajdowac sie priony , ktore przenosza "chorobe wscieklych krow"....
@sceptykiem_sie_urodzic . Do celów spożywczych nie używa się żelatyny wołowej. Najczęściej wieprzową, rzadziej rybną. A poza tym są jeszcze inne substancje żelujące, np. agar czy pektyny.
@Ata11 . Żelatyna nie dość że nie szkodliwa to jest dobroczynna dla stawów, skóry itd. To jest pochodna kolagenu.
@sceptykiem_sie_urodzic xd chemia w zelatynie lecz sie chlopie
@Ata11 dla efektu pestki można by dorzucić groszki czekoladowe
@mygyry87 tez o tym myślałem ale problem w tym że zanim za stygnie, to mogą opadnąć na dno albo utrzymać się na powierzchni. A to już nie da takiego efektu.
Ktoś wie jakie są proporcje?
@Marcin2019Master Kiedyś dzieciakom dorzucałem takie dodatki czy owoce do galaretki, kwestia odpowiedniego momentu, myślę, że szło by to opanować
Kwestia gustu. O ile arbuz jest słodki i soczysty, to wolę sam miąższ niż galaretkę.
Tylko... po co?
@Paveu69
Obowiązku nie ma. Każdy je jak lubi.
Ale odpada wybieranie pestek i uważanie na sok, jak arbuz jest bardzo soczysty. No i niektórzy lubią galaretki owocowe. Fajne "danie" na imprezę dla dzieci.
Niby można, tylko po co?
A nie lepiej zjeść arbuza?