@antyfrajer Masz może jakieś sensowniejsze źródło niż ten link który podałeś?
Bo tam powołują się na artykuł nie podając jego tytułu, opublikowany w czasopiśmie które nie jest w żaden sposób poważane (nie ma go w międzynarodowych ani polskich wykazach / rankingach czasopism).
Dodatkowo podają jako zagrożenie to, że w podgrzanym miodzie wytwarza się hydroksymetylofurfural.
Krótkie zapoznanie się z tym związkiem np. w wikipedii pokazuje że ten związek jest powszechny w jedzeniu (https://en.wikipedia.org/wiki/Hydroxymethylfurfural#Occurrence_in_food) i w wielu produktach występuje w ilościach większych niż w miodzie (i to w produktach których przeciętnie spożywa się więcej niż miodu).
Nie wiem czy podgrzewanie miodu czyni go szkodliwym czy nie, ale źródło które podałeś jest całkowicie niewiarygodne. Jeśli ty wierzysz takim źródłom, ja nie wierzę tobie.
@Wluczyryjek Podałem jeden link na początku, koleś napisał, że wg. niego jest niewiarygodny, to po co wklejać kolejne jak on wie lepiej. Na każdy temat można powiedzieć, że jest to niewiarygodne, co często czynią ludzie nie mający żadnego pojęcia o temacie. Ciekawi Cię temat to sobie o nim poczytaj, ja tu nikogo nie będę przekonywał.
Mało ludzi wie, że miód już w 45 stopniach traci wszystkie zdrowotne właściwości a w 60 stopniach staje się już szkodliwy. Dlatego jeśli już miód pić w herbacie to letniej a mało kto taką pija.
https://zywienie.abczdrowie.pl/czy-podgrzewanie-miodu-sprawia-ze-staje-sie-toksyczny
@antyfrajer Masz może jakieś sensowniejsze źródło niż ten link który podałeś?
Bo tam powołują się na artykuł nie podając jego tytułu, opublikowany w czasopiśmie które nie jest w żaden sposób poważane (nie ma go w międzynarodowych ani polskich wykazach / rankingach czasopism).
Dodatkowo podają jako zagrożenie to, że w podgrzanym miodzie wytwarza się hydroksymetylofurfural.
Krótkie zapoznanie się z tym związkiem np. w wikipedii pokazuje że ten związek jest powszechny w jedzeniu (https://en.wikipedia.org/wiki/Hydroxymethylfurfural#Occurrence_in_food) i w wielu produktach występuje w ilościach większych niż w miodzie (i to w produktach których przeciętnie spożywa się więcej niż miodu).
Nie wiem czy podgrzewanie miodu czyni go szkodliwym czy nie, ale źródło które podałeś jest całkowicie niewiarygodne. Jeśli ty wierzysz takim źródłom, ja nie wierzę tobie.
@eruisghirhg a co googli nie masz? Wkleiłem pierwszy z listy.
@antyfrajer nie, no sorry, ale twoja teza, twoje argumenty
@Wluczyryjek Podałem jeden link na początku, koleś napisał, że wg. niego jest niewiarygodny, to po co wklejać kolejne jak on wie lepiej. Na każdy temat można powiedzieć, że jest to niewiarygodne, co często czynią ludzie nie mający żadnego pojęcia o temacie. Ciekawi Cię temat to sobie o nim poczytaj, ja tu nikogo nie będę przekonywał.