Demotywatory.pl

Pokaż panel
Szukaj
+
1497 1544
-

Komentarze ⬇⬇


Komentarze


Dodaj nowy komentarz Zamknij Dodaj obrazek
avatar Kocioo
0 / 24

Trzeba mieć wybór, jeżeli ktoś chce, to niech je. Na dzień dzisiejszy wiadomo że insekty przenoszą do organizmu pasożyty...i wykryto je w 81 procentach tego rodzaju farm. Na ile proces produkcyjny zapobiega dostawaniu się pasożytów do organizmów ludzi nie ma takich informacji.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A adamIM
+1 / 23

@Kocioo
robale są spożywane w wielu krajach, których społeczeństwo uznaje się za znacznie zdrowsze niż polskie czy europejskie więc to co wypisujesz to bzdury. więcej niechcianej i bardziej szkodliwej chemii przyjmujesz obecnie w zwykłym kawałku chleba z normalnej mąki a ty się martwisz jakimiś wyimaginowanymi pasożytami :(
aby produkt trafił na rynek musi spełniać wymogi sanitarne więc co? w tej mące będą dostarczane pasożyty i nikt jej nie będzie badał przed wysłaniem do sklepów?? ogarnij się człowieku.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
K Karolciami
+1 / 7

@Kocioo A jest jakaś informacja gdzie pieczywo z takiej mąki można kupić? Bo wszyscy krytykują, a nikt nie wie nawet gdzie kupić można i jak smakuje.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
K kanapkazechlebem
-4 / 10

@Kocioo @adamIM
Pasożyty w insektach są, to prawda, ale nie wiem, czy są koniecznie szkodliwe dla ludzi. Nie rozwiną się przecież w ciele zupełnie innego żywiciela. A nie sądzę, by były toksyczne, skoro mąka została dopuszczona do spożycia.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Kocioo
-1 / 11

@kanapkazechlebem Toksyczne...ja Cię proszę...tu chodzi o przenoszenie chorób pasożytniczych na ludzi i zwierzęta. Powyżej zamieściłem wyniki badań naukowych. Jak dla mnie możesz to jeść ale takie produkty powinny być oznaczone aby ci co nie chcą mieli wybór .

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
D didka9999
+1 / 5

@Kocioo Badanie obejmuje sklepy zoologiczne i niesprecyzowane gospodarstwa domowe. Z tego co rozumiem, owady były przeznaczone jako pożywienie dla gadów. W takich miejscach raczej nie prowadzi się dokładnych badań, nie wyznacza terminu ważności owadów itd.. Czynnikami zwiększającymi występowanie pasożytów było pochodzenie owadów z hodowli w Afryce/Azji, ich dieta "śmieciowa" i kontakt z innymi zwierzętami.
Nigdzie nie ma informacji odnośnie owadów, które były używane jako źródło dla mąki. Są tylko odwołania do występujących naturalnie owadów (co jest oczywiste, że są nosicielami... tak samo jak niektóre ptaki i ssaki, które spożywamy) i tych hodowanych pod pokarm dla owadów.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
D didka9999
+4 / 6

Jak na moje to trochę interpretowanie literatury naukowej pod swoją tezę.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A adamIM
+1 / 7

@didka9999
cos przeczytał więc cos wie :) :) dzwonią tylko on nie wie w którym kościele :)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A Azheal
+3 / 3

@Kocioo " In 206 (68.67%) of the cases, the identified parasites were pathogenic for insects only; in 106 (35.33%) cases, parasites were potentially parasitic for animals; and in 91 (30.33%) cases, parasites were potentially pathogenic for humans."

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Kocioo
+1 / 7

@didka9999 Farmy rodzinne .. w a badania były robione wcześniej. tym w Polsce ..Produkty te zostały dopuszczone dopiero w tym roku. Choroby pasożytnicze zagrażają i zwierzętom i ludziom. Takie firmy plus potentaci tego rynku z Chin będą dostarczać owady również dla ludzi. Dalej wspomniano że te produkty z farm azjatyckich czy afrykańskich są atrakcyjne cenowo i chętniej sprowadzane. Wykryto że na tych farmach karmiono owady odchodami, i zgniłym jedzeniem i surowym mięsem. Jeżeli myślisz że ten rodzaj " pożywienia " jest produkowany w jakiś specjalnych warunkach to good luck.n

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Kocioo
-2 / 2

@Azheal No i...... ?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A adamIM
-3 / 5

@Kocioo
nie bądź naiwny. zobacz sobie jak robiona jest pasza dla zwierząt, których mięso wcinasz aż ci się uszy trzęsą. sprawdź czym są karmione te słynne atlantyckie łososie w hodowlach. pośrednio jesz już obecnie takie świństwo że ta mąka z owadów to mały Pan Pikuś :) :) :) nie wspominam już o tym czym nawożone są warzywa i owoce. ta mąka z owadów to zwykła goownoburza :) :) :)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A Azheal
+1 / 1

@Kocioo A kurde nie wiem czemu reszty posta nie ma XD No i to że tylko 30 % z tych pasożytów było potencjalnie zaraźliwych dla ludzi nie 81 %. Zgadzam się że powinno i będzie zaznaczone (bo przecież skład musi być opisany) Natomiast Twoje twierdzenie że " Na dzień dzisiejszy wiadomo że insekty przenoszą do organizmu pasożyty" jest mocno naciągane i przesadzone. Do tego były 4 rodzaje owadów podczas gdy mąka będzie tylko z świerszczy. Czyli z tych 30 % POTENCJALNIE zaraźliwych robi się jeszcze mniejsza liczba

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Kocioo
-2 / 4

@Azheal Napisałem że w 81 procentach farm wykryto pasożyty. ... 30 a nawet 20 procent to bardzo dużo
Świerszcz nie jest jedynym produktem dopuszczonym do pasz . dopuszczono
) czarną muchę (Hermetia illucens) i muchę domową (Musca domestica);
ii) mącznika młynarka (Tenebrio molitor) i pleśniakowca lśniącego (Alphitobius diaperinus) oraz
iii) świerszcza domowego (Acheta domesticus), świerszcza bananowego (Gryllodes sigillatus) i świerszcza
kubańskiego (Gryllus assimilis).

Natomiast do pożywienua . Świerszcz domowy, żółty mącznik i wędrowny

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Kocioo
-3 / 7

@adamIM Atlantyk to nie farma łososie tam nie "są karmione" . Ja pozostanę raczej przy łososiu atlantyckim niiż przy świerszczach. Do pasz zwierząt hodiwlanych też niestetyvfodaje się mączki z owadów, wyżej podałem listę.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem

Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 8 lutego 2023 o 15:44

A adamIM
-3 / 5

@Kocioo
toś mnie teraz ubawił :) :) ty nawet nie masz pojęcia skąd ten twój łosoś pochodzi więc zakończ dyskusję bo się tylko ośmieszasz :) :)

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
K kanapkazechlebem
0 / 2

@Kocioo Wcześniej nie było jeszcze tego komentarza z badaniami, ale teraz to sobie poczytałam. Jeśli chodzi o świerszcze, to wykryli Cryptosporidium w 1,67% hodowli, cysticerkoidy w 1,33%. Pozostałe wykryte patogeny nie infekują kręgowców. Cryptosporidium faktycznie jest groźne dla ludzi (swoją drogą jest też powszechne w wodzie kranowej), ale nie przetrwają temperatury wypiekania chleba https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11307890/. To samo dotyczy larw tasiemców.
Jasne, powinny być oznaczone takie produkty. Wybór konsumenta to zajebista sprawa. Po prostu uważam, że panika nie jest potrzebna, warto dawać szansę nowym produktom.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
B BeatriceRouge
+1 / 7

a w czym problem? z karaluchami sobie nie radzą w magazynach? i tak myszy po tym wszystkim biegają.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
C csnrdi
+11 / 19

co jest o tyle wesołe że w mące i tak znajdują się elementy owadów i ich odchodów, w zależności od rodzaju zboża na mąkę jest ich mniej lub więcej ale tak co do zasady, to jemy to badziewie odkąd ludzie wynaleźli mąką, dobrze że chociaż sporyszu nie ma tam tyle co kiedyś

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A anna84k
+4 / 8

@csnrdi Znajomy rolnik mi kiedys powiedzial: Ty nawet nie wiesz ile robactwa jest codziennie zbierane razem ze zbozem czy roslinami przeznaczonymi na olej!
Takze Panie i Panowie, mozecie sie oburzac, ale kolega powyzej ma racje, owady juz jecie, ale o tym nie wiedzieliscie.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
C konto usunięte
-3 / 3

@anna84k wciąż widzę delikatną różnice między jakimś ułamkiem procenta a głównym składnikiem

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
K KocurMM
+3 / 7

Klient powinien mieć wybór i wiedzieć co je, dlatego odpowiednie oznakowanie produktów z taką mąką powinno być obowiązkowe. A ciastka z mąki ze świerszczy niedawno jadłem, bardzo dobre, w smaku nie ma nic co by mogło wzbudzać podejrzenia, że jest inny skład. Nie raz trafiłem dużo mniej smaczne wyroby z tradycyjnej mąki. Nie widzę w jedzeniu przetworzonych owadów nic bardziej niestosownego niż przetworzonych krów albo kur. Do tego białko lepiej przyswajalne (podobno) i bardziej eko.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
J jonaszewski
+2 / 2

W Polsce jest obowiązek podawania składu żywności.
Dotyczy to również pieczywa - podawany jest rodzaj mąki i alergeny.
Konsument zawsze ma wybór, co najwyżej może z niego nie korzystać i brać na ślepo.
Takie tabliczki to chwyt populistyczny, bo przecież mąkę robi się z wielu rzeczy, mimo to nikt nie kupuje bezmyślnie i nieświadomie bułek z amarantusa czy mąki gryczanej.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
C konto usunięte
-3 / 3

@jonaszewski naprawdę? E120 barwnik karminowy, czyli z owadów. Świerszcze oznaczą pewnie jako E121 albo jakoś podobnie. Dla konsumenta nie mówi to nic więc takie tłumaczenie jest populistyczne

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
J jonaszewski
0 / 0

@Ciawarez1 A to nie wina konsumenta, że go skład nie interesuje? Nikt nie ukrywa tych informacji. Można sobie nawet ściągnąć apkę, która Ci wszystko ujawni i zrozumiale opisze.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A acotam43
-5 / 5

Nie do udowodnienia - producent mąki nie ma obowiązku podawać, że w składzie ma robale.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
S szteker
0 / 4

A co zmieni twoje żebranie?

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
avatar Ashera01
+2 / 4

Pieczywo z robaków? Weganie już nawet mąki sobie nie kupią

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
C Clayton
-4 / 8

No cóż... żebrakom daję 'słabe'.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
A Awienda
-1 / 7

Dlatego obniża się poziom w szkołach, żeby takie nieuki potem pisały ze nie widzą nic złego w jedzeniu owadów czy mąki z nich.... Bo gdyby się uczyły to by wiedziały ze ludzki organizm chityny nie trawi, podobnie jak egzoszkieletow. Wprowadzenie ich do organizmu w nadmiernej ilości powoduje gromadzenie toksyn kszepice i choroby autoimmunologiczne. Biologia klasa stara 7. Nieuki do książek

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
Q Quel
0 / 8

Ta akcja jest tak głupia, że ciężko to komentować. Piekarnie ogłaszają, że DLA DOBRA klientów nie będą stosować mąki, która obecnie kosztuje ponad 200zł/kg! Normalnie, bałem się, że od jutra przestaną używać tej za kilka złotych i zaczną tą za 200, ot tak aby nam było gorzej... Proponuję, kierowcom samochodów (gdzie średni wiek samochodu to 14 lat) oklejać swoje samochody naklejkami "Nie kupię nowego samochodu z salonu ponieważ wspieram ekologię". Robicie z głupiej ogórkowej wiadomości nie wiadomo co, nie znając realiów i na siłę szukacie sensacji.

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
D dupazyzor
-3 / 3

Ja chętnie spróbuję

Odpowiedz Komentuj obrazkiem
M mk_fm
+1 / 1

robaki

Odpowiedz Komentuj obrazkiem