Zapewne chodzi o powtórzenia wyrazów, często publikacje oceniane są pod względem gramatyki. Takie wielokrotnie powtarzane słowa są traktowane przez algorytm jako błąd.
@Wiedzma To prawda, ale większość składników jest wymieniona w podpunktach. Jak ktoś chce zrobić przepis w kilku zdaniach i nie chce ciągle powtarzać jednostki to kombinuje. Oczywiście jest to zbędne i głupie, to jest przepis nie epopeja.
Taaak to są przepisy od zwykłych ludzi, którzy nie ogarniają jak powinien wyglądać przepis, na profesjonalnych blogach podawane są szklanki i gramy, przy czym podaje się również gramaturę szklanki.
Natomiast rzeczywiście są czasem przepisy nie do ogarnięcia, bo nie jest podana np. gramatura przypraw, tylko durny tekst: do smaku, no okej, do smaku... ale ile to jest do smaku przy tej konkretnej potrawie (zwłaszcza, kiedy nie jest polska).
@Kamikadze10001 Zwłaszcza, kiedy są to potrawy spoza kraju :) ich smaki są konkretne i po co robić coś, co będzie smakowało jak nie wiem... dopiaza a la zupa pomidorowa? No po co mam wydawać na specjalne pasty, skoro ktoś napisze: dopraw, żeby Ci odpowiadało. Są też ludzie, którzy dopiero uczą się gotować i trzymanie się konkretnych rad jest w tym bardzo ważne.
@Wiedzma powiem Ci tak. Moja mama uwaza, ze lubi ostre jedzenie. Ja tez uwazam, ze lubie ostre. Manager zakladu w ktorym pracuje tak samo. To, co moja mama uwaza za ostre, dla mnie nie jest po prostu mdle. Jakis czas temu zamowilismy sobie jedzenie i GM wzial bardzo ostre - takie bylo ostre, ze az czerwony sie zrobil, ale zjadl calosc. Z ciekawosci kiedys tam zamowilem to samo co on - musialem zapijac 3 jogurtami pitnymi i "przecierac" dwoma bulkami cynamonkowymi z rodzynkami zeby byc w stanie to zjesc - i tak porcje musialem "wziac" na dwa razy. Kazda z 3 osob okresla, ze lubi pikantne. Wiec, jak Twoim zdaniem powinno byc w przepisie, zeby kazdemu smakowalo, jak kazdy ma inny smak?
@Xar Może inaczej - jak pieczesz ciasto, to dodajesz konkretne składniki, jak robisz klasyczną pomidorową, to dodajesz konkretne składniki. Jak robisz curry - to dodajesz konkretne składniki w konkretnej ilości, a jak lubisz bardziej pikantne/ostre, to na samym końcu dodajesz np. chili. Tak to działa - pracowałam kilka lat jako kucharka w kuchni azjatyckiej i ja naprawdę wiem, o czym mówię. Nie, curry nie zrobisz na zasadzie "do smaku" bo często człowiek nie wie, jak ono powinno smakować. Jakbym miała wytłumaczyć Azjacie jak zrobić ziemniaczaną, to też podam wszystko w gramach/łyżeczkach, żeby wyszła mu idealna, a nie jak on uważa, że powinna smakować. Bo skąd on niby ma to wiedzieć?
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
11 marca 2023 o 18:25
Pomijajac fakt, ze masla w ml sie nie podaje, to niektore towary lepiej jest podawac w objetosci(np. mleko czy ogolnie ciecze) a inne w kawalkach/sztukach (np. jajka) a jeszcze inne jako mase - np. make czy cukier(dla wygody rowniez mozna je podac w np. szklankach)
@Xar . Wszystko należy podawać wagowo. Przepisy na szklanki, łyżki itp. pochodzą z dawnych czasów gdy waga kuchenna była rzadkością, dziś to jest rzecz łatwo dostępna i tania, więc powinna być w każdej kuchni. Wyjątkiem są właściwie tylko jajka, które w warunkach domowych liczy się na sztuki.
I tak się robi na oko bo tolerancje są ogromne.
Biszkopt wygląda mnie więcej tak
3-6 jajek
0.5-1.5 szklanki cukru
1-2szklanki mąki
1-3 łyżki proszku do pieczenia.
Nawet to czy białka ubijamy osobno nie ma najczęściej znaczenia.
@bartoszewiczkrzysztof
Jasne że tak. Nie chce mi się osobno białek ubijać. A i tak nikt nie czuje różnicy. Tym bardziej że proszek ulega rozpadowi pod wpływem temperatury.
Ubijać białka się opłaca tylko do sernika i omleta.
@Kotek_psotek
''Swoją popularność proszek do pieczenia zawdzięcza funkcjonalności. Nie każdy jednak wie, iż jest on niezdrowy, czy wręcz niebezpieczny dla zdrowia - zawarte w nim fosforany zaburzają równowagę organizmu i powodują między innymi zakłócanie wchłaniania wapnia, magnezu i żelaza.''
''Naukowcy przeprowadzili kilka badań na szczurach, które pokazują, że soda zawarta w proszku do pieczenia może przyczyniać się do powstawania cukrzycy typu 2.''
Źródło: https://portal.abczdrowie.pl/proszek-do-pieczenia-moze-byc-szkodliwy
Hm. Artykuł bez podanych źródeł i dawek. Nie podano nawet jacy naukowcy, czy na jakiej uczelni.
Nie potwierdzono korelacji jakościowej.
Nie potwierdzono na ludziach.
Ten sam portal pisał że płyn do płukania ust również może powodować cukrzycę.
Mnie bardziej irytuje że prosty przepis jest rozpisany na 10 stron a3 bo najpierw trzeba rozpisać historie dania, wspomnienia autora, jakieś i pierdoły i na koniec sam przepis który jest wymieszany z innym syfem.
Zapewne chodzi o powtórzenia wyrazów, często publikacje oceniane są pod względem gramatyki. Takie wielokrotnie powtarzane słowa są traktowane przez algorytm jako błąd.
@Thevipervip Nie wiem, na profesjonalnych blogach podane jest wszystko bardzo starannie i nikt nie boi się powtórzeń.
@Wiedzma To prawda, ale większość składników jest wymieniona w podpunktach. Jak ktoś chce zrobić przepis w kilku zdaniach i nie chce ciągle powtarzać jednostki to kombinuje. Oczywiście jest to zbędne i głupie, to jest przepis nie epopeja.
Taaak to są przepisy od zwykłych ludzi, którzy nie ogarniają jak powinien wyglądać przepis, na profesjonalnych blogach podawane są szklanki i gramy, przy czym podaje się również gramaturę szklanki.
Natomiast rzeczywiście są czasem przepisy nie do ogarnięcia, bo nie jest podana np. gramatura przypraw, tylko durny tekst: do smaku, no okej, do smaku... ale ile to jest do smaku przy tej konkretnej potrawie (zwłaszcza, kiedy nie jest polska).
@Wiedzma do smaku to tyle żeby potrawa Ci smakowała ;) dla jednego będzie to szczypta, a dla drugiego łyżeczka będzie mało :P
@Kamikadze10001 Zwłaszcza, kiedy są to potrawy spoza kraju :) ich smaki są konkretne i po co robić coś, co będzie smakowało jak nie wiem... dopiaza a la zupa pomidorowa? No po co mam wydawać na specjalne pasty, skoro ktoś napisze: dopraw, żeby Ci odpowiadało. Są też ludzie, którzy dopiero uczą się gotować i trzymanie się konkretnych rad jest w tym bardzo ważne.
@Wiedzma powiem Ci tak. Moja mama uwaza, ze lubi ostre jedzenie. Ja tez uwazam, ze lubie ostre. Manager zakladu w ktorym pracuje tak samo. To, co moja mama uwaza za ostre, dla mnie nie jest po prostu mdle. Jakis czas temu zamowilismy sobie jedzenie i GM wzial bardzo ostre - takie bylo ostre, ze az czerwony sie zrobil, ale zjadl calosc. Z ciekawosci kiedys tam zamowilem to samo co on - musialem zapijac 3 jogurtami pitnymi i "przecierac" dwoma bulkami cynamonkowymi z rodzynkami zeby byc w stanie to zjesc - i tak porcje musialem "wziac" na dwa razy. Kazda z 3 osob okresla, ze lubi pikantne. Wiec, jak Twoim zdaniem powinno byc w przepisie, zeby kazdemu smakowalo, jak kazdy ma inny smak?
@Xar Może inaczej - jak pieczesz ciasto, to dodajesz konkretne składniki, jak robisz klasyczną pomidorową, to dodajesz konkretne składniki. Jak robisz curry - to dodajesz konkretne składniki w konkretnej ilości, a jak lubisz bardziej pikantne/ostre, to na samym końcu dodajesz np. chili. Tak to działa - pracowałam kilka lat jako kucharka w kuchni azjatyckiej i ja naprawdę wiem, o czym mówię. Nie, curry nie zrobisz na zasadzie "do smaku" bo często człowiek nie wie, jak ono powinno smakować. Jakbym miała wytłumaczyć Azjacie jak zrobić ziemniaczaną, to też podam wszystko w gramach/łyżeczkach, żeby wyszła mu idealna, a nie jak on uważa, że powinna smakować. Bo skąd on niby ma to wiedzieć?
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 11 marca 2023 o 18:25
Pomijajac fakt, ze masla w ml sie nie podaje, to niektore towary lepiej jest podawac w objetosci(np. mleko czy ogolnie ciecze) a inne w kawalkach/sztukach (np. jajka) a jeszcze inne jako mase - np. make czy cukier(dla wygody rowniez mozna je podac w np. szklankach)
@Xar . Wszystko należy podawać wagowo. Przepisy na szklanki, łyżki itp. pochodzą z dawnych czasów gdy waga kuchenna była rzadkością, dziś to jest rzecz łatwo dostępna i tania, więc powinna być w każdej kuchni. Wyjątkiem są właściwie tylko jajka, które w warunkach domowych liczy się na sztuki.
I tak się robi na oko bo tolerancje są ogromne.
Biszkopt wygląda mnie więcej tak
3-6 jajek
0.5-1.5 szklanki cukru
1-2szklanki mąki
1-3 łyżki proszku do pieczenia.
Nawet to czy białka ubijamy osobno nie ma najczęściej znaczenia.
@Kotek_psotek Proszek do pieczenia w biszkopcie? Be... Poszukaj sobie przepisu bez chemii, warto :-)
@bartoszewiczkrzysztof
Jasne że tak. Nie chce mi się osobno białek ubijać. A i tak nikt nie czuje różnicy. Tym bardziej że proszek ulega rozpadowi pod wpływem temperatury.
Ubijać białka się opłaca tylko do sernika i omleta.
@Kotek_psotek
''Swoją popularność proszek do pieczenia zawdzięcza funkcjonalności. Nie każdy jednak wie, iż jest on niezdrowy, czy wręcz niebezpieczny dla zdrowia - zawarte w nim fosforany zaburzają równowagę organizmu i powodują między innymi zakłócanie wchłaniania wapnia, magnezu i żelaza.''
''Naukowcy przeprowadzili kilka badań na szczurach, które pokazują, że soda zawarta w proszku do pieczenia może przyczyniać się do powstawania cukrzycy typu 2.''
Źródło: https://portal.abczdrowie.pl/proszek-do-pieczenia-moze-byc-szkodliwy
@bartoszewiczkrzysztof
Hm. Artykuł bez podanych źródeł i dawek. Nie podano nawet jacy naukowcy, czy na jakiej uczelni.
Nie potwierdzono korelacji jakościowej.
Nie potwierdzono na ludziach.
Ten sam portal pisał że płyn do płukania ust również może powodować cukrzycę.
@Kotek_psotek Twoja sprawa co jesz. Ja proszek do pieczenia wyczuwam w cieście.
@bartoszewiczkrzysztof
Jak audiofile dźwięk na specjalnych kablach.
@Kotek_psotek Nie, po prostu w język mnie szczypie.
Mnie bardziej irytuje że prosty przepis jest rozpisany na 10 stron a3 bo najpierw trzeba rozpisać historie dania, wspomnienia autora, jakieś i pierdoły i na koniec sam przepis który jest wymieszany z innym syfem.
Wystarczy wiedzieć, że uncja to jakieś 30 gram. I mieć w domu wagę kuchenną. Bo szklankę, łyżkę i łokieć to ma każdy.
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 12 marca 2023 o 16:49