Zawsze mi się wydawało, że winogrona dojrzewają co rok i nie ma ich sensu trzymać dłużej niż jakieś 10 miesięcy... A biorąc pod uwagę, że przywozi się je też z drugiej półkuli co kosztuje mniej niż wytworzenie tych glinianych naczyń to właściwie nie ma większego sensu poza snobami przechowywać ich na surowo...Ale co ja tam wiem!
W takich pojemnikach też można długo przechowywać winogrona ;)
https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/7a/d4/625ae66e561f6_o_large.jpg
@Teuwil Winogrona? Prędzej jakieś siarczany, wymieszane z syropem.
z tym "świeże" to bym się nie rozpędzał. Jadalne może ale świeże na pewno nie.
Znam ja inne naczynie do przechowywania winogron. Takie z korkiem.
Zawsze mi się wydawało, że winogrona dojrzewają co rok i nie ma ich sensu trzymać dłużej niż jakieś 10 miesięcy... A biorąc pod uwagę, że przywozi się je też z drugiej półkuli co kosztuje mniej niż wytworzenie tych glinianych naczyń to właściwie nie ma większego sensu poza snobami przechowywać ich na surowo...Ale co ja tam wiem!