@C1VenomMX321
To jest kawa po turecku, a piasek po którym jest przesuwany ten metalowy dzbanek ma ponad 100 stopni Celsjusza, więc kawa w środku szybko zaczyna się gotować i uwalniać swój aromat
Tak parzona kawa ma inne właściwości: smak, aromat. Jest bowiem zalewana zimną wodą z róznymi dodatkami, typu kardamon, cynamon, itp. Jest mocniejsza, łagodniejsza w smaku. Tak samo, jak kawa parzona na zimno, przez około 12 - 14 godzin…
czy tak parzona kawa ma inne właściwości?
@Tomasz1977 Ogrzewanie piasku, zamiast bezpośrednio naczynia, jest w ch*j ekologiczne.
polskiej amfy z dawnych lat kolego chyba nie probowales
Ok, nie mam pojęcia co to jest i jak działa.
Wytłumaczy ktoś lepiej obeznany?
@C1VenomMX321
To jest kawa po turecku, a piasek po którym jest przesuwany ten metalowy dzbanek ma ponad 100 stopni Celsjusza, więc kawa w środku szybko zaczyna się gotować i uwalniać swój aromat
Że też niektórym to imponuje.
Tak parzona kawa ma inne właściwości: smak, aromat. Jest bowiem zalewana zimną wodą z róznymi dodatkami, typu kardamon, cynamon, itp. Jest mocniejsza, łagodniejsza w smaku. Tak samo, jak kawa parzona na zimno, przez około 12 - 14 godzin…