ja przy wkładaniu zakupów do lodówki też patrzę na datę i te rzeczy, które mają datę w lutym, marcu i kwietniu kładę na wyższe półki w lodówce, a te, które mają daty od maja i dalej, kładę na niższe półki. wtedy pamiętam, żeby zacząć od tych wyżej
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
1 raz.
Ostatnia modyfikacja:
15 lutego 2024 o 22:17
@AleksandraCz Pomysł niby spoko, ale generalnie nie uwzględnia rzekomego (bo słyszałem, że tak jest, ale nie wiem, na ile jest to miejska legenda, a na ile fakt) wpływu różnej temperatury na różnych półkach na konkretne produkty.
I takie pytanie retoryczne: Czemu sami producenci nie umieszczają dużych dat w widocznych miejscach... i najlepiej ustandaryzowanym kolorze czcionce i położeniu na towarze? :)
@koszmarek66
Może trzeba wprowadzić takie prawo (ustalona wielkość czcionki, itp) tak jak z napisem o szkodliwości papierosów. Jakby nie musieli to nie podawaliby i tego.
@michalSFS
Faktycznie, dobry pomysł, bardzo pożyteczny zarówno dla każdego z nas, jak i gospodarki jako całości (mniejsze marnowanie żywności). Problem w tym, że zaraz podniesię się kwik, że socjalistyczna Unia znowu coś nam nakazuje...
Część z tych produktów jest "najlepiej spożyć przed" więc nie ma co wyrzucać przed.. bo jest nadal pełnowartościowe (przepisy prawne sklepów niestety wymuszają że takie produkty nie mogą być już w sprzedaży)
Przez chwilę myślałem, że to moja lodówka :P
Właśnie tak robię, że przy otwieraniu zaznaczam datę otwarcia. Marker na magnesiku wisi na lodówce. I już nie muszę pamiętać, czy tą szynkę otwierałem wczoraj czy jednak trzeba ją wrzucić do priorytetów do zjedzenia :)
@zielonymelonik
Nie, on okrył sposób pozwalający na odczytanie tej daty od razu po otwarciu lodówki, a nie szukaniu jej na spodzie opakowania przy użyciu lupy.
ja przy wkładaniu zakupów do lodówki też patrzę na datę i te rzeczy, które mają datę w lutym, marcu i kwietniu kładę na wyższe półki w lodówce, a te, które mają daty od maja i dalej, kładę na niższe półki. wtedy pamiętam, żeby zacząć od tych wyżej
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 15 lutego 2024 o 22:17
@AleksandraCz Pomysł niby spoko, ale generalnie nie uwzględnia rzekomego (bo słyszałem, że tak jest, ale nie wiem, na ile jest to miejska legenda, a na ile fakt) wpływu różnej temperatury na różnych półkach na konkretne produkty.
@Eaunanisme też o tym słyszałam, ale w to nie wierzę dopóki tego nie widzę... :p
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 16 lutego 2024 o 13:21
I takie pytanie retoryczne: Czemu sami producenci nie umieszczają dużych dat w widocznych miejscach... i najlepiej ustandaryzowanym kolorze czcionce i położeniu na towarze? :)
@koszmarek66
Może trzeba wprowadzić takie prawo (ustalona wielkość czcionki, itp) tak jak z napisem o szkodliwości papierosów. Jakby nie musieli to nie podawaliby i tego.
@koszmarek66
Bo w pogoni za kasą zachowujemy się dość głupio.
@michalSFS
Faktycznie, dobry pomysł, bardzo pożyteczny zarówno dla każdego z nas, jak i gospodarki jako całości (mniejsze marnowanie żywności). Problem w tym, że zaraz podniesię się kwik, że socjalistyczna Unia znowu coś nam nakazuje...
Nie mam problemu - często jestem poza domem i kupuję, tyle ile jestem w stanie zjeść.
Czyli raczej mniej niż więcej.
Po prostu stare przekładam do przodu
Część z tych produktów jest "najlepiej spożyć przed" więc nie ma co wyrzucać przed.. bo jest nadal pełnowartościowe (przepisy prawne sklepów niestety wymuszają że takie produkty nie mogą być już w sprzedaży)
Przez chwilę myślałem, że to moja lodówka :P
Właśnie tak robię, że przy otwieraniu zaznaczam datę otwarcia. Marker na magnesiku wisi na lodówce. I już nie muszę pamiętać, czy tą szynkę otwierałem wczoraj czy jednak trzeba ją wrzucić do priorytetów do zjedzenia :)
No niesamowite. Odkryłeś że daty ważności na jedzeniu służą do tego, żeby znać datę ważności jedzenia? Kim jest ten geniusz, proszę państwa?!
@zielonymelonik
Nie, on okrył sposób pozwalający na odczytanie tej daty od razu po otwarciu lodówki, a nie szukaniu jej na spodzie opakowania przy użyciu lupy.