Taka pokrojona w kosteczkę słonina, mocno zrumieniona i lekko przypalona, czyli skwarki. Komuś już cieknie ślinka ?
Kaszanka trochę przypalona też jest smaczniejsza, bardziej chrupiąca
Religia.
Musiała smakować rewelacyjnie w średniowieczu gdy pikanterii smaku dodawał jej swąd palonych niewinnych kobiet na stosach kościelnej inkwizycji.
nic
Kiełbaski z ogniska lub grilla.
Kielba z grilla
Sodziaki z pieca, nie z patelni
Lasagne
Ser na brzegu pizzy
spód pizzy
Kaszanka
Taka pokrojona w kosteczkę słonina, mocno zrumieniona i lekko przypalona, czyli skwarki. Komuś już cieknie ślinka ?
Kaszanka trochę przypalona też jest smaczniejsza, bardziej chrupiąca
Papieros
Bigos
Naleśniki.
Że nikt na to nie wpadł - CUKIER - robi się wtedy karmel.
karmel z tego co się orientuję i czasami robię to rozpuszczony cukier .. przypalony jest gorzki, może dlatego nikt na to nie wpadł
Frytki.
prażone
Chleb.
A tosty? Czemu nikt nie wspomniał o tostach :D
@Mirimar, kupując chleb zawsze wybieram ten najciemnjszy.
@adamis62 robię tak od zawsze :)
jeśli wierzyć Papuasom, to sąsiad z wsi obok
cebula w rosole :D
Placki ziemniaczane.
Religia.
Musiała smakować rewelacyjnie w średniowieczu gdy pikanterii smaku dodawał jej swąd palonych niewinnych kobiet na stosach kościelnej inkwizycji.
Bigos
Bimber
Dom somsiada.
Kotlety mielone
To proste! - misjonarz.
Wszystko :)
Jest to bowiem źródło tzw piątego smaku umami pod warunkiem, że nie przesadzimy z tym przypaleniem.
Trawka
Murzynek.
Domowe powidła śliwkowe.
Placki ziemniaczane, naleśniki, a poza tym chyba wszystko, co się smaży.
słone paluszki - te najczarniejsze w paczce ;)