@sand01man Tak, nie należy "żartować" z przekonań, wiary innych ludzi, to ich sprawy...
Chwila zadumy...
@koszmarek66 A w temacie majonezu tylko Kielecki, Pomorski i z Pegaza. 3:1
@riserubi Po pierwsze : więcej kultury słowa... Po drugie ; nie do Ciebie pisałem... Po trzecie: sałatki nie robię.... Po czwarte: majonez służy nie tylko do sałatki warzywnej... Po piąte : przeczytaj sobie skład surowcowy tzw. "masła" orzechowego... na zdrowie...
@koszmarek66
No nie wiem. Parę lat temu byłem na innym kontynencie i chciałem zrobić sałatkę, żeby pokazać znajomym stamtąd coś polskiego. Jako że polskich majonezów tam nie ma, to kupiłem Hellmann's. Znana marka. Kiedyś użyłem kilka razy i był calkiem dobry. Ale ten okazał się słony. Za słony. Także nie wiem, czy tam taki jest czy w Polsce też się zmienił.
jako dumny członek obozu Kieleckiego (obozu statystycznie liczniejszego w narodzie niż winiarski) zapoznałem się z głosem mniejszości niemieckiej ;)
no ale sorry @koszmarek66, potykać to się możesz o kamień na tej Twojej ubitej z 4,3% żółtek i barwionej karotenem ziemi, czy jak Ty to wolisz nazywać: "majonezie babuni"
a teraz, kiedy należycie zelżyłem Twojego wybrańca idę szukać tu jakiś winiarskich kochasiów:
-Taś taś! Czy jak w tam na swoje rzekome "kury" wołacie, psubraty
@koszmarek66 Coś co od zawsze było dobre nagle przestaje smakować, bo producenci co jakiś czas modyfikują skład swoich produktów. Ostatnio robią tak coraz częściej, i jeśli nie zmienią nazwy lub wyglądu dotychczasowego opakowania to ja uważam to za oszustwo. Może hellmans też tak zrobił ? Ostatnio nacięłam się na chałwę wedla, w której w składzie pojawił się syrop glukozowo-fruktozowy, czego dawniej nie było. Różnica w smaku okrutna
@AGATAXA Właśnie tak. Zwracamy uwagę na to co kupujemy i jemy. Jeszcze 2 lata temu Hellmann's Babuni był najczystszy jeśli chodzi o dodatki. Zgadzam się, że to forma oszustwa. Ale problemów jest więcej. Choćby miniaturowe opisy składu... często z czcionką niewyróżniającą się kolorystycznie od tła, albo wzorzyste tło, albo w 6 językach ciurkiem. Ale klienci też są winni bo nawet najczęściej nie próbują czytać. A do szału doprowadza mnie szukanie terminu przydatności... Jakby producent korzystał z usług dark pattern.
Zrobiony samemu lub Kielecki. Próbowałem chyba wszystkich na rynku. Dla mnie wygrany jest Kielecki. Ale niestety znakomita większość krzykaczy: tylko winiary! tylko helmans! Nie probowali nigdy innego majonezu... Zaindoktrynowali sobie w mózg winiary, helmans i tak to idzie. Do twgo prawie każdy "znafca" nie jest w stanie odróżnić winiary sałatkowy od dekoracyjnego :)
I ktoś oczywiście MUSIAŁ z uporem socjopaty nacisnąć ten duży, czerwony przycisk z napisem "Nie dotykać".
@sand01man Tak, nie należy "żartować" z przekonań, wiary innych ludzi, to ich sprawy...
Chwila zadumy...
@koszmarek66 A w temacie majonezu tylko Kielecki, Pomorski i z Pegaza. 3:1
@swosek Jeśli wolisz gówno od masła orzechowego, dodaj do sałatki majonezu kieleckiego.
@riserubi Po pierwsze : więcej kultury słowa... Po drugie ; nie do Ciebie pisałem... Po trzecie: sałatki nie robię.... Po czwarte: majonez służy nie tylko do sałatki warzywnej... Po piąte : przeczytaj sobie skład surowcowy tzw. "masła" orzechowego... na zdrowie...
@swosek https://ekogram.pl/products/pasta-orzechowa-bio przeczytałem, dobry skład.
@riserubi Ok. smacznego...
Hellmann's Babuni!
A jeśli ktoś zaprzeczy, tedy niech staje ze mną na ubitej ziemi. Dwa nagie miecze czekają.
@koszmarek66
No nie wiem. Parę lat temu byłem na innym kontynencie i chciałem zrobić sałatkę, żeby pokazać znajomym stamtąd coś polskiego. Jako że polskich majonezów tam nie ma, to kupiłem Hellmann's. Znana marka. Kiedyś użyłem kilka razy i był calkiem dobry. Ale ten okazał się słony. Za słony. Także nie wiem, czy tam taki jest czy w Polsce też się zmienił.
@koszmarek66
Podejmę wyzwanie. Patrz :
majonez kielecki : składniki: olej rzepakowy rafinowany, musztarda (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), woda, żółtka jaj kurzych (7,0%)
Winiary dekoracyjny : olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E 385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy)
Hellmanns babuni : Składniki
olej rzepakowy, woda, ocet, żółtko jaja kurzego (4,3%)*, cukier, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, przyprawy, aromaty), sól, skrobia modyfikowana, aromat, przeciwutleniacz (sól wapniowo-disodowa EDTA), barwnik (karoteny), *Jaja z chowu ściółkowego
majonez to nie pizza, im więcej składników tym gorzej
Broń się ;)
Zmodyfikowano 1 raz. Ostatnia modyfikacja: 18 marca 2024 o 12:34
@AGATAXA Kończ Waćpanna, wstydu oszczędź... ;) Uznaję Twe zwycięstwo. Bądź zdrowa i prosperuj.
Muszę żonie powiedzieć...
ha! zacny ten fragment o pizzy @AGATAXA
jako dumny członek obozu Kieleckiego (obozu statystycznie liczniejszego w narodzie niż winiarski) zapoznałem się z głosem mniejszości niemieckiej ;)
no ale sorry @koszmarek66, potykać to się możesz o kamień na tej Twojej ubitej z 4,3% żółtek i barwionej karotenem ziemi, czy jak Ty to wolisz nazywać: "majonezie babuni"
a teraz, kiedy należycie zelżyłem Twojego wybrańca idę szukać tu jakiś winiarskich kochasiów:
-Taś taś! Czy jak w tam na swoje rzekome "kury" wołacie, psubraty
@AGATAXA Powiedziałem małżonce. Od pół roku co najmniej już Babuni nie kupuje. Widać ruin bronić próbowałem :)
@koszmarek66 Coś co od zawsze było dobre nagle przestaje smakować, bo producenci co jakiś czas modyfikują skład swoich produktów. Ostatnio robią tak coraz częściej, i jeśli nie zmienią nazwy lub wyglądu dotychczasowego opakowania to ja uważam to za oszustwo. Może hellmans też tak zrobił ? Ostatnio nacięłam się na chałwę wedla, w której w składzie pojawił się syrop glukozowo-fruktozowy, czego dawniej nie było. Różnica w smaku okrutna
@AGATAXA Właśnie tak. Zwracamy uwagę na to co kupujemy i jemy. Jeszcze 2 lata temu Hellmann's Babuni był najczystszy jeśli chodzi o dodatki. Zgadzam się, że to forma oszustwa. Ale problemów jest więcej. Choćby miniaturowe opisy składu... często z czcionką niewyróżniającą się kolorystycznie od tła, albo wzorzyste tło, albo w 6 językach ciurkiem. Ale klienci też są winni bo nawet najczęściej nie próbują czytać. A do szału doprowadza mnie szukanie terminu przydatności... Jakby producent korzystał z usług dark pattern.
I umyjcie wszystkie okna!, bo jeśli ktoś ich nie umyje, zaprawdę powiadam Wam, po wsze czasy w piekle smażył się będzie
A w którym supermarkecie jest najlepsza sałatka jarzynowa ?
Ktoś coś ??
@Marecki384 najlepszą zrobisz sam. Żadna sklepowa nie jest dobra
@Marecki384 Szukaj tej firmy, mają stoiska np w sklepach mięsnych Szubryt
Zmodyfikowano 2 razy. Ostatnia modyfikacja: 25 marca 2024 o 14:40
majonez tylko POLSKI! No to przecie wszystko polski je...
PUDLISZKI!!! (najlepszy na świecie, niestety chyba przestali produkować). ew. WIELKOPOLSKI!!
Zrobiony samemu
@robertti
ej cwaniak! Ty mi tu uników nie czyń, bo to o święta wojna majonezowa, tj. bez pardonu, i jeńców nikt brać nie będzie!
a neutralni z każdej strony bęcki dostaną, więc się zastanów nad swoim losem, losem swoich bliskich a nawet losem zwierzątek domowych
Zrobiony samemu lub Kielecki. Próbowałem chyba wszystkich na rynku. Dla mnie wygrany jest Kielecki. Ale niestety znakomita większość krzykaczy: tylko winiary! tylko helmans! Nie probowali nigdy innego majonezu... Zaindoktrynowali sobie w mózg winiary, helmans i tak to idzie. Do twgo prawie każdy "znafca" nie jest w stanie odróżnić winiary sałatkowy od dekoracyjnego :)
@veraclixuk kielecki ma przede wszystkim dobry skład w przeciwieństwie do winiarego. a najtańszy jest majonez wegański