marchewka z groszkiem
kiszona kapusta zasmażana
słodka kapusta zasmażana
fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą
kalafior z masłem i bułką tartą
brokuły z masłem i bułką tartą
bułka tarta z masłem po fasolce, brokułach i kalafiorze
szatkowana świeża kapusta z oliwą
marchewka z selerem
pikle
szparagi smażone
grzybki marynowane
smażone krążki cebuli
ćwikła z chrzanem
buraczki na gęsto
mizeria
@koszmarek66 Z tego co wymieniasz, to warzywa z bułką tartą i masłem są z pewnością znakomite i czysto polskie. Częste użycie grzybów, buraków i chrzanu, marynowanie i kiszenie jest dla nas bardzo typowe, ale już mniej swoiste. Użycie oliwy, nazwa "pikle", smażone krążki cebuli to import (w czym nie ma niczego złego, bo najciekawsze potrawy powstają albo z biedy albo z pomieszania kultur).
Abstrahując od tematu, to co w naszej kuchni mamy znakomitego to zupy: takiej rozmaitości nie ma chyba nigdzie, przynajmniej w Europie. Zupełnie jak włoskie makarony: możnaby całymi miesiącami codziennie jeść coś innego.
OdpowiedzKomentuj obrazkiem
Zmodyfikowano
3 razy.
Ostatnia modyfikacja:
11 maja 2024 o 9:44
Myślę, że optymalnie mizeria jest pycha ale tylko jako dodatek, sama z bagietką podejdzie średnio. Sałatkę grecką czy caprese można jeść samą z dodatkiem także automatycznie musi być wyżej w rankingu. Ale i tak super
ale zaraz, chwilunia, jaka mizeria? Wszak tylko ta na ostro jest pyszna, ta na słodko w zasadzie nie nadaje się do jedzenia.
Trochę żart, a trochę serio jestem ciekaw która wersja tak podpasowała
A ziemniaki z wody które miejsce?
A sałatka majonezowa nawet nie w top50? No i nie podoba mi sie
marchewka z groszkiem
kiszona kapusta zasmażana
słodka kapusta zasmażana
fasolka szparagowa z masłem i bułką tartą
kalafior z masłem i bułką tartą
brokuły z masłem i bułką tartą
bułka tarta z masłem po fasolce, brokułach i kalafiorze
szatkowana świeża kapusta z oliwą
marchewka z selerem
pikle
szparagi smażone
grzybki marynowane
smażone krążki cebuli
ćwikła z chrzanem
buraczki na gęsto
mizeria
@koszmarek66, pominąłeś najlepsze, jak dla mnie, pomidory że śmietaną i z cebulką
@adamis62 Mój błąd. :) Ale liczyłem po cichu, że smakosze dodadzą do tej listy i inne frykasy.
Później przypomniałem sobie jeszcze o patisonach nadziewanych serkiem.
@koszmarek66 Z tego co wymieniasz, to warzywa z bułką tartą i masłem są z pewnością znakomite i czysto polskie. Częste użycie grzybów, buraków i chrzanu, marynowanie i kiszenie jest dla nas bardzo typowe, ale już mniej swoiste. Użycie oliwy, nazwa "pikle", smażone krążki cebuli to import (w czym nie ma niczego złego, bo najciekawsze potrawy powstają albo z biedy albo z pomieszania kultur).
Abstrahując od tematu, to co w naszej kuchni mamy znakomitego to zupy: takiej rozmaitości nie ma chyba nigdzie, przynajmniej w Europie. Zupełnie jak włoskie makarony: możnaby całymi miesiącami codziennie jeść coś innego.
Zmodyfikowano 3 razy. Ostatnia modyfikacja: 11 maja 2024 o 9:44
@samodzielny68 Pełna zgoda.
Myślę, że optymalnie mizeria jest pycha ale tylko jako dodatek, sama z bagietką podejdzie średnio. Sałatkę grecką czy caprese można jeść samą z dodatkiem także automatycznie musi być wyżej w rankingu. Ale i tak super
ale zaraz, chwilunia, jaka mizeria? Wszak tylko ta na ostro jest pyszna, ta na słodko w zasadzie nie nadaje się do jedzenia.
Trochę żart, a trochę serio jestem ciekaw która wersja tak podpasowała
Mizeria mizerii nie równa.