Średni czas oczekiwania na zamówienie w restauracji McDonald’s szacuje się na około półtorej minuty.
Był taki moment, kiedy McDonald’s sprzedawano pizzę, jednak szybko zrezygnowano z tego pomysłu. Na pizzę trzeba było czekać około 11 minut, a to za dużo, gdyż polityka firmy stawia na szybkość obsługi.
McDonald’s odrzuca więcej aplikacji o przyjęcie niż elitarna szkoła Harvard. Restauracja przyjmuje około 6,2% kandydatów, podczas gdy Harvard 7%.
Mimo, że McDonald’s jest bardzo rozpowszechniony, to i tak w Ameryce jest o trzy razy więcej chińskich restauracji
NASA i McDonald’s wspólnie planowali misę kosmiczną, ale nie została ona zrealizowana.
W Kalifornii istnieje restauracja McDonald’s, która jest jedynie planem filmowym. Zebrane są tam meble, akcesoria i stroje ze wszystkich restauracji świata.
McDonald’s sprzedał ponad 100 miliardów hamburgerów.
Prawie 8 miliardów zysków McDonald’s pochodzi jedynie z jego sklepów franczyzowych.
Liczba pracowników McDonald’s na całym świecie jest większa niż obywateli Luksemburga.
Nowa restauracja sieci McDonald’s otwierana jest co 4 godziny.
Według statystyk firmy, jeden na ośmiu amerykańskich pracowników choć raz w ciągu swojego życia pracował w McDonald’s.
Podczas Igrzysk Olimpijskich we Francji w 1968 roku, McDonald’s samolotami dostarczał sportowcom hamburgery, aby przypominały im o domu.
Największa restauracja sieci znajduje się w Pekinie, jej powierzchnia wynosi 2600 metrów kwadratowych. Najmniejsza znajduje się w Tokio, a jej powierzchnia wynosi 46 metrów kwadratowych.
McDonald’s co roku kupuje około 1,3 mld kilogramów ziemniaków.
Z całego menu McDonald’s, jedynie w 7 potrawach nie ma cukru.
Najśmieszniejsze jest to, że McDonald's nie jest żadną "restauracją" tylko po prostu zwykłym barem. Ale, jak wiemy, największa bzdura powtarzana milion razy staje się prawdą.
Restauracja - "lokal gastronomiczny z obsługą kelnerską, w którym spożywa się posiłki przy stolikach " - słownik PWN. Której części tej definicji wg cienie nie spełnia Mac?
A według ciebie jak się nazywają ci grzeczni ludzie w czerwonych uniformach? Sorry za zniszczenie twoich złudzeń, ale to są kelnerzy.Nie bierzesz sobie bułki z półki, tylko ktoś ci ją musi podać. Co, runął światopogląd? A nawet jeśli chodzi ci o taką klasyczną obsługę, tj, przynoszenie do stolika (choć definicja nic o tym nie mówi), to zaskoczę cię - w wielu makach jest to już praktykowane, m.in. na Świętokrzyskeij do niedawna czy w CH Targówek. Jeszcze coś?
Dla tych, którzy są miłośnikami maka napiszę, że jedynym składnikiem który nie jest dotykany bezpośrednio wg. standardów ręką przez pracownika jest tylko wołowina i ryba. Bułki, mięso wołowe i drób jest rozmrażany przed przygotowaniem. Pracownicy na kuchni nie zawsze stosują się do standardu cogodzinnego mycia rąk a w dodatku się drapią, wycierają o fartuch i nie myją rąk po środkach dezynfekujących.
Widzę, że niektórych "francuskich piesków" boli jak miejsce, w którym wydaje się kilkanaście złotych na niezdrowe jedzenie i miejsce gdzie zostawia się dużo więcej i można kupić wino lecz też można niekoniecznie zdrowo zjeść nazywa się restauracją... Nazywanie tego miejsca restauracją jest tylko dobrym chwytem marketingowców .. Kto by chodził do miejsca, które kojarzy się z alkoholem, lecz wcale tam go nie ma?
A dlaczego ludzie uwielbiają "Maka"? Bo można za kilka złotych szybko zjeść, ciepło w dupę, darmowe wifi, dobre lody i kawy i dość dobrze wyglądająca restauracja... Happy meal? który fast food prócz maka zadowala dzieci dając dodatkowo do tego zabawkę i możliwość pobawienia się w sali zabaw? Kupony promocyjne? Do 15 marca w porannych godzinach zupełnie darmowa kawa?
Mak robi kasę i to dość dobrze i jest w tym dobry. Boleć tylko może, że tyle pieniędzy wypływa z naszego kraju....
A co do czyjegoś tak komentarza: obsługa kelnerska
Kelnera w maku nie ma bo nikt tam nie nazywa sie kelnerem... Pełni funkcję tej osoby ale wcale sie nim nie nazywa... hmmm to zupełnie jak z tym powtórzeniem 1000 razy kłamstwa robi z tego prawdę... tylko że w tym wypadku niepowtórzenie 1000 razy prawdy czyni to kłamstwem?
Bo kelner to taca, mucha pod szyją elegancki strój? Ech jak niektórzy mają ograniczone umysły...
A czepianie się do czyjegoś komentarza o składnie i szyk zdania to taki "trolowski" argument pokazujący tylko to, że wytykanie czyjegoś błędu językowego jest odpowiedzią nic nie argumentującą do osoby wyżej w komentarzu?
Myślisz, że kucharze w restauracjach używają rękawiczek? Widziałeś ty w ogóle jakiegoś pwoażnego kucharza w rękawiczkach? To właśnie w fast foodach panują surowe standardy czystości, wszystko ma być niemal sterylne. Myślisz, że Amara albo Scheller gotują w rękawiczkach? Twoja mam gotuje w rękawiczkach? Jprdl...
Poważny kucharz potrafi dotrzymać czystości ;) Jedzenie z mamy rąk jest znośne ;) Mnie osobiscie nie brzydzi takie coś ale uwierz, że znajdują sie ludzie, którzy mają pretensje o to, że nie pracujemy w rękawiczkach. Napisałem to właśnie z myślą o takich ludziach ;) Zdawałem sb sprawę, że ktoś będzie szukał dziury w całym ;) I nie spinaj się bo doskonale wiem jakie są te surowe standardy ;)
"Nowa restauracja sieci McDonald’s otwierana jest co 4 godziny." - ta budka znajduje się na dworcu kolejowym w Sofii i nikt do niej nie zagląda bo na przeciwko jest pełno bud z pysznym,świeżym bułgarskim żarciem za 2-3 zł. Informuję na wypadek gdyby ktoś się tam znalazł.
bar szybkiej obsługi a restauracja to dwie różne rzeczy :-/
OdpowiedzMcDonalds na zdjęciu #6 wcale nie jest w Kaliforni, Zdjęcie zrobione w Des Plaines przy Lee - pierwszy McDonalds na świecie a teraz to muzeum.
Odpowiedza zauważył ktoś muchę w burgerze na 7 zdj ?
OdpowiedzNajśmieszniejsze jest to, że McDonald's nie jest żadną "restauracją" tylko po prostu zwykłym barem. Ale, jak wiemy, największa bzdura powtarzana milion razy staje się prawdą.
OdpowiedzRestauracja - "lokal gastronomiczny z obsługą kelnerską, w którym spożywa się posiłki przy stolikach " - słownik PWN. Której części tej definicji wg cienie nie spełnia Mac?
Pokaż mi obsługę kelnerską w 'restauracji' McDonald's.
A według ciebie jak się nazywają ci grzeczni ludzie w czerwonych uniformach? Sorry za zniszczenie twoich złudzeń, ale to są kelnerzy.Nie bierzesz sobie bułki z półki, tylko ktoś ci ją musi podać. Co, runął światopogląd? A nawet jeśli chodzi ci o taką klasyczną obsługę, tj, przynoszenie do stolika (choć definicja nic o tym nie mówi), to zaskoczę cię - w wielu makach jest to już praktykowane, m.in. na Świętokrzyskeij do niedawna czy w CH Targówek. Jeszcze coś?
kotełeniek - koleś który podaje "towar" z półki na ladę i kasuje należność to sprzedawca zwykły.
McDonald's jest prawnie restauracją, nawet na paragonach czy na umowie o pracę masz napisane "restauracja McDonald's".
Obsceniczna reklamówka? Nie wiem czemu ten demot ma słuzyć. I od kiedy fastfud, paskudny samoobsługowy bar, nazywa się restauracją.
OdpowiedzSzkoda, ze w MC nie ma pizzy. ciekawe jaki by miała smak czy oryginalny jak każda firma pizzeri
OdpowiedzDla tych, którzy są miłośnikami maka napiszę, że jedynym składnikiem który nie jest dotykany bezpośrednio wg. standardów ręką przez pracownika jest tylko wołowina i ryba. Bułki, mięso wołowe i drób jest rozmrażany przed przygotowaniem. Pracownicy na kuchni nie zawsze stosują się do standardu cogodzinnego mycia rąk a w dodatku się drapią, wycierają o fartuch i nie myją rąk po środkach dezynfekujących.
OdpowiedzWidzę, że niektórych "francuskich piesków" boli jak miejsce, w którym wydaje się kilkanaście złotych na niezdrowe jedzenie i miejsce gdzie zostawia się dużo więcej i można kupić wino lecz też można niekoniecznie zdrowo zjeść nazywa się restauracją... Nazywanie tego miejsca restauracją jest tylko dobrym chwytem marketingowców .. Kto by chodził do miejsca, które kojarzy się z alkoholem, lecz wcale tam go nie ma?
A dlaczego ludzie uwielbiają "Maka"? Bo można za kilka złotych szybko zjeść, ciepło w dupę, darmowe wifi, dobre lody i kawy i dość dobrze wyglądająca restauracja... Happy meal? który fast food prócz maka zadowala dzieci dając dodatkowo do tego zabawkę i możliwość pobawienia się w sali zabaw? Kupony promocyjne? Do 15 marca w porannych godzinach zupełnie darmowa kawa?
Mak robi kasę i to dość dobrze i jest w tym dobry. Boleć tylko może, że tyle pieniędzy wypływa z naszego kraju....
A co do czyjegoś tak komentarza: obsługa kelnerska
Kelnera w maku nie ma bo nikt tam nie nazywa sie kelnerem... Pełni funkcję tej osoby ale wcale sie nim nie nazywa... hmmm to zupełnie jak z tym powtórzeniem 1000 razy kłamstwa robi z tego prawdę... tylko że w tym wypadku niepowtórzenie 1000 razy prawdy czyni to kłamstwem?
Bo kelner to taca, mucha pod szyją elegancki strój? Ech jak niektórzy mają ograniczone umysły...
A czepianie się do czyjegoś komentarza o składnie i szyk zdania to taki "trolowski" argument pokazujący tylko to, że wytykanie czyjegoś błędu językowego jest odpowiedzią nic nie argumentującą do osoby wyżej w komentarzu?
Myślisz, że kucharze w restauracjach używają rękawiczek? Widziałeś ty w ogóle jakiegoś pwoażnego kucharza w rękawiczkach? To właśnie w fast foodach panują surowe standardy czystości, wszystko ma być niemal sterylne. Myślisz, że Amara albo Scheller gotują w rękawiczkach? Twoja mam gotuje w rękawiczkach? Jprdl...
Poważny kucharz potrafi dotrzymać czystości ;) Jedzenie z mamy rąk jest znośne ;) Mnie osobiscie nie brzydzi takie coś ale uwierz, że znajdują sie ludzie, którzy mają pretensje o to, że nie pracujemy w rękawiczkach. Napisałem to właśnie z myślą o takich ludziach ;) Zdawałem sb sprawę, że ktoś będzie szukał dziury w całym ;) I nie spinaj się bo doskonale wiem jakie są te surowe standardy ;)
lol ja czekałem raz 1.5h na moją kolej a dla ni 11 min to za długo?
OdpowiedzKosmiczna misa, to dopiero było by coś
Odpowiedz4. ciekawostka do niczego. Jak autor liczy WSZYSTKIE chińskie restauracje, niech policzy wszystkie bary z hamburgerami, niezależne od nazwy.
Odpowiedz"Nowa restauracja sieci McDonald’s otwierana jest co 4 godziny." - ta budka znajduje się na dworcu kolejowym w Sofii i nikt do niej nie zagląda bo na przeciwko jest pełno bud z pysznym,świeżym bułgarskim żarciem za 2-3 zł. Informuję na wypadek gdyby ktoś się tam znalazł.
OdpowiedzW restauracji jest obsługa kelnerska, obrusy na stołach i zastawa stołowa. Jak tego nie ma to mamy do czynienia z barem a nie żadną tam restauracją.
Odpowiedz