Demotywatory.pl

Menu Szukaj
+
213 249
-

Zobacz także:


pokos
+5 / 7

@lucian . Zależy ile oleju uda się wchłonąć do panierki.

~he_he
+7 / 9

@pokos schabowe się smaży na smalcu ... a jak temp jest odpowiednio wysoka, to nie wchłoną tłuszczu.

lucian
+3 / 5

@vetulae Od nigdy.

E Elathir
+2 / 4

Nie mam nic przeciwko poczciwemu schabowemu, ale wiece, że w Polskiej kuchni znajdują się dziesiątki dużo smaczniejszych i pod wieloma względami lepszych dań? Nie sprowadzajmy naszej bogatej i pysznej rodzinnej kuchni to tego jednego prostego dania, jakby było nie wiadomo jak ekskluzywne. Tym bardziej, że kawałek panierowanego mięsa nie jest nasza specjalnością, którą eksportujemy za granicę, to po prostu wieczyste niedostatki wszystkiego za komuny sprawił, że wiele dań poszło w lekkie zapomnienie w miastach. Na szczęście przetrwały w rejonach wiejskich.

Odpowiedz
E Elathir
+2 / 2

@14c69 Uświadamiać, o pysznej tradycji naszych mięs duszonych, które są przepyszne i zdrowe (zrazy, karkówki duszone w ciemnym sosie, gulasze), ale nie zapominajmy o danach mącznych, nie be powodu zagranicą nasze pierogi są tak popularne. No i oczywiście specjały bardziej wykwintne naszej kuchni, uznane na świecie czyli dziczyzna, zwłaszcza pasztety oraz dania z gęsi. Polska przedwojenna kuchnia słynęła na całą Europę właśnie z gęsiny. No i takie smaczki jak wykorzystanie grzybów leśnych w kuchni, u nas szczególnie bogate. Naszymi sosami grzybowymi idzie się zachwycić.

A czemu uświadomienie jest takie ważne? Bo wiele zachodnich krajów już zatraciło własną tożsamość kulinarną. Nie podzielmy ich losu, zwłaszcza, że okres wymuszonego ograniczenia naszej kuchni z czasów komuny mamy już za sobą.

Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 20 August 2017 2017 15:01

M majtaron
-2 / 2

Tłusty schabowy? NA SMALCU LUB OLEJU? No nie sądzę, schabowy na maśle klarowanym lub przynajmniej zwykłym, prawdziwym maśle jest o wiele smaczniejszy i chrupiący, tłusty schabowy jest obrzydliwy.

Odpowiedz
D dncx
+1 / 3

Przypominam, że schabowy to nie jest polskie jedzenie, ale pochodzi z Austrii. Nie zgadzam się też, że schabowy jest tłusty. To mięso jest twarde i nie zawiera tyle tłuszczu jak np golonka. Smażone odpowiednio na dobrze nagrzanym smalcu jest po wyjęciu smaczna i aromatyczna. I na pewno zdrowsza niż kg cukierków, batonikow i wszelkiej masci napojów na bazie fruktozy.

Odpowiedz
Daniellah
0 / 0

Nie są to jakieś ambitne rymy, ale daje mocne za piękne zdjęcie . U mnie jutro też ten rarytas będzie na obiad .

Odpowiedz
~ertyghuj
0 / 0

@Daniellah To jeszcze rarytasów nie jadłeś. A poźniej całodziennie oglądanie tv i szok bo długa kolejka do lekarza którygo potrzebuje "prawdziwy" 30 letni Polak.

Daniellah
0 / 0

@ertyghuj nie zgadzam się z żadnym z tych założeń

Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 20 August 2017 2017 20:45