Demotywatory.pl

Menu Szukaj

Pyszne klopsiki

Klopsiki najlepiej upiec. Posiekaną cebulę podsmaż na patelni, a następnie zmiel razem z mięsem. W ten sposób poprawisz smak i unikniesz niedopieczonych kawałków cebuli.

Słodkie ciasta

Każdy wie, że ciasto posypuje się mąką, by się nie przyklejało. Jednak w przypadku słodkich wypieków możesz użyć kakao. Stworzy delikatny aromat, ale nie wpłynie na smak

Zbyt ostre papryczki chili?

Usuń nasiona i żyły, a następnie opłukaj papryczki w zimnej wodzie. Piekielna ostrość zniknie, ale smak pozostanie taki sam.

Krojenie cebuli

By otrzymać idealną kostkę, przekrój cebulę na pół, odetnij końcówki. Najpierw wykonuj poziome cięcia, a później podłużne. Na samym końcu pokrój cebulę na krzyż.

Niskokaloryczny krem

Przygotowując krem do deseru, możesz zamienić śmietankę na 3-4 ubite białka z jajek.

Chrupiące ziemniaki bez smażenia

Jeśli chcesz, by ziemniaki były chrupiące bez dodatku oleju, po prostu posyp je mąką i upiecz.

Sałatki

Dodawaj sos do sałatek dopiero po posoleniu. W innym wypadku olej nie pozwoli całkowicie rozpuścić się soli.

Idealne ciasto do wypieków

Sekret doskonałego ciasta to proporcje. Masą mąki powinna być równa masie cukru, a waga jajek masie masła.

Gotowanie warzyw

Jeśli nie wiesz, czy warzywa włożyć do zimnej lub gorącej wody, mała podpowiedź: rosnące pod ziemią potrzebują zimnej wody, pozostałe wrzącej.

Puree ziemniaczane

Dodaj odrobinę mleka i sody oczyszczonej, a następnie mieszaj, by uzyskać idealną konsystencję.

Posklejany makaron

Podczas gotowania makaronu dodaj więcej wody (1 litr na 100 gramów). Dzięki temu makaron się nie sklei podczas gotowania.

Więcej soku w cytrusach

By owoce były bardziej soczyste, umieść je w mikrofalówce na kilka sekund. Otrzymasz więcej soku.

Ubijanie białek

By sprawdzić, czy konsystencja jest odpowiednia, przechyl miskę do góry nogami. Jeśli piana się nie przesuwa, białka są gotowe.

Pieczone buraki

Buraki znacznie lepiej piec, niż gotować. Zachowują więcej witamin, smak i kolor.

Krojenie pomidorów

Jeśli nie chcesz, by z pomidora wyciekły wszystkie soki, krój go wzdłuż powierzchni. W ten sposób nie naruszysz żył oddzielających nasiona od ścianek.

+
86 108
-

Zobacz także:


~gozergozerianczyk
+18 / 20

@adamski234 Tak, Ku@%*, oczyszczoną z ości, wnętrzności i kopyt...resztę wrzucasz do pjuree :-P

Tusiaczektuch
+13 / 13

@adamski234 autorowi chyba chodziło o sodę. Nie polecam. Ohydne posmak. Trik restauracyjne żeby ziemniaki były dłużej świeże.

Tusiaczektuch
+5 / 5

Naprawdę trzeba iść na profesjonalny kurs? Większość z tych rzeczy nauczyła mnie babcia i mama. A tych co nie nauczyła jak osa (soda?) oczyszczona w ziemniaka to są fuj.

Odpowiedz
~Andrzej_62
+13 / 13

Krojenie pomidora wzdłuż powierzchni ? Przecież on jest mniej więcej kulisty.

Odpowiedz
maggdalena18
0 / 0

Ten mnie to zastanowiło. :P

ZONTAR
+1 / 1

Zapewne chodziło o cięcie wzdłuż "rdzenia", ale to i tak nie zadziała krojąc na plasterki. Można ciąć kolejni na ćwiartki, ósemki itd aby otrzymać prawie plasterek, ale to jest upierdliwe.

D Ddrek
+1 / 1

Kroić pomidora bardzo ostrym nożem.

sznib
+8 / 8

Przechylić miskę "do góry nogami"? Ja myślałem że miska ma dno i się przechyla do góry dnem, ale jak widać już robią takie z nogami.

Odpowiedz
~emmmka
+1 / 1

@sznib technologia poszła do przodu ;)

pawelkolodziej
+2 / 2

Te triki pokazała mi prababcia gdy jeszcze żyła. Wsadź se te profesjonalne kursy gdzieś ...

Odpowiedz
~hgbyu
+1 / 1

jaka soda do ziemniakow? chcecie kogos zatruc??? to tak jakby dodat do potraw i zjesc surowa make ziemniaczana..!!! nie jesc tego nigdy

Odpowiedz
~Asia1928
0 / 0

sodę dodaje się do wielu potraw. a nawet spożywa bezpośrednio w celu np łagozenia zgagi . i popija wodą. znam te sposoby od dziecka i działają.

N neltisen
+2 / 2

patrząc po komentarzach, do wszystkiego już się poprzyczepiali, prócz proporcji ciasta: serio ktoś daje cukier 1:1 z mąką? Lubię słodkości, ale nie aż tak słodkie. W tym czymś cukier zagłuszy cały inny smak. Zwykle daję ok 150~200g cukru na 500g mąki (większość przepisów poprawiam kilka razy zanim smak podpasuję pod siebie).

Odnośnie makaronu: 5l na 500g? Nie zdarzyło mi się jeszcze gotować 500g makaronu w 5l garnku. Wystarczy 2-3l żeby się nie posklejał

Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 6 January 2018 2018 23:25

Odpowiedz
~emmmka
+1 / 1

Widzę, że byłam na niejednych profesjonalnych warsztatach kulinarnych! Tak, nie byłam na żadnych....

Odpowiedz