heh. jadlem kilka zamiennikow miesa. W sumie chyba zalerzy co komu podejdzie, bo "mieso mielone" w ogule nie moglem zjesc i wywalilem. a "kielbaski" to jakbym sam nie kupil to bym nawet nie wiedzial, ze to bezmiesne. Wszystko zalerzy na co sie trafi i co komu podejdzie ;)
Zmodyfikowano
1 raz
Ostatnia modyfikacja: 27 January 2021 2021 20:30
@Ashera01 Chodzi o to, że wielu wegetarian odrzuciło mięso nie z powodu smaku, tylko względów etycznych lub środowiskowych. Nie od dziś wiadomo, jak duże zasoby naturalne są potrzebne do "produkcji" mięsa. Stąd też są ciągłe badania i próby wymyślenia zamiennika mięsa, by nie tylko zaspokajały potrzebę białka, ale również walory smakowo-konsystencyjne. Sukces w tym zakresie może przynieść niebagatelne skutki w ograniczeniu produkcji mięsa. Nie dość, że wielu wegetarian się z tego ucieszy, to również niejeden mięsożerca może się do tego przekonać i zmniejszyć ilość spożywanego mięsa.
@Nil97 wiem, ze sa badania I dowody na to, ze hodowla zwierzat ma bardzo negatywny wplyw na zasoby naturalne i klimat. Nie wiem jaki bylby wplyw zmniejszenia produkcji zwierzat na te wszystkie inne galezie technologi, ale w programach, ktore widzialem na ten temat, albo artykuly co czytalem z ciekawosci nie byly zrobione przez eko-swirow tylko ludzi co sie na tym znali. I w sumie nikt nie nawolywal do zaprzestania produkcji miesa, tylko do Jej zmniejszenia, bo marnuje sie naprawde he w naprawde ogromnych ilosciach. Program byl bazowany na danych z USA, a zapewne w Europe jest podobnie (napewno lepiej lub gorzej w zalerznosci od kraju).
@Nil97 To wszystko zgoda, tylko chodzi o nadprodukcję, zużywanie kolosalnych ilości zasobów przy hodowli zwierząt oraz wpływ na środowisko. Aktualnie są wyszukiwane alternatywy dla skóry i mamy już skórę z jabłek, z grzybów, ananasów. To oznacza, że alternatywy są. Nie wiem natomiast, czy przetwarzanie ich jest mniej szkodliwe dla środowiska niż pozyskiwanie skóry zwierzęcej. Natomiast dobrym rozwiązaniem jest to, że odpady roślin mogą być wykorzystane do wytworzenia zamiennika skóry.
Generalnie niech będzie, ale moje pewne obawy budzi to czy taka żywność jest bezpieczna. W końcu nie jest to zwykłe gotowanie, smażenie czy opiekanie mięsa, tylko jakiś bardziej skomplikowany proces.
Bo aby z rośliny stworzyć coś, co wygląda jak mięso i smakuje jak mięso, to nie może być prosta sprawa. A im bardziej żywność przetworzona, tym zwykle mniej zdrowa.
@Hesher Zakładasz fałszywie. Już sam cudzysłów w słowie mięso wszystko mówi. Mięso pochodzi od zwierząt. Ci co spróbowali, spróbowali nie "mięsa" a technicznego produktu mięsopodobnego. jak sie im podobało - ich sprawa.
Gwarantuje Wam, że przyjdą takie czasy - niewykluczone, młodsi ich doczekają - że świat zidiocieje na tyle, że spożywanie zwykłego mięsa będzie zakazane.
Wariacka koncepcja?
A spodziewalibyście się 30 lal temu, że choćby chłop przebrany za babę wygra Eurowizję?
@Ashardon Jeśli nadprodukcją mięsa nie zmaleje, to nie będzie skąd brać wody i miejsca na produkcję paszy dla zwierząt i nie doczekamy nawet tego zidiocenia.
jeśli to smakuje jak mięso, będzie mieć białko, itp co ma zwykłe mięso, to czemu nie.....Chińczycy tez kombinują w tym kierunku bo nie wyrabiają z produkcją mięsa na rynek wewnętrzny
heh. jadlem kilka zamiennikow miesa. W sumie chyba zalerzy co komu podejdzie, bo "mieso mielone" w ogule nie moglem zjesc i wywalilem. a "kielbaski" to jakbym sam nie kupil to bym nawet nie wiedzial, ze to bezmiesne. Wszystko zalerzy na co sie trafi i co komu podejdzie ;)
Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 27 January 2021 2021 20:30
Odpowiedz@polm84 w ogóle* -.- A co do treści to się zgadzam.
Zmodyfikowano 1 raz Ostatnia modyfikacja: 29 January 2021 2021 16:41
Rośliny nie dają mięsa. Mięso pochodzi ze zwierząt
Odpowiedz@Ashera01 Chodzi o to, że wielu wegetarian odrzuciło mięso nie z powodu smaku, tylko względów etycznych lub środowiskowych. Nie od dziś wiadomo, jak duże zasoby naturalne są potrzebne do "produkcji" mięsa. Stąd też są ciągłe badania i próby wymyślenia zamiennika mięsa, by nie tylko zaspokajały potrzebę białka, ale również walory smakowo-konsystencyjne. Sukces w tym zakresie może przynieść niebagatelne skutki w ograniczeniu produkcji mięsa. Nie dość, że wielu wegetarian się z tego ucieszy, to również niejeden mięsożerca może się do tego przekonać i zmniejszyć ilość spożywanego mięsa.
@Nil97 wiem, ze sa badania I dowody na to, ze hodowla zwierzat ma bardzo negatywny wplyw na zasoby naturalne i klimat. Nie wiem jaki bylby wplyw zmniejszenia produkcji zwierzat na te wszystkie inne galezie technologi, ale w programach, ktore widzialem na ten temat, albo artykuly co czytalem z ciekawosci nie byly zrobione przez eko-swirow tylko ludzi co sie na tym znali. I w sumie nikt nie nawolywal do zaprzestania produkcji miesa, tylko do Jej zmniejszenia, bo marnuje sie naprawde he w naprawde ogromnych ilosciach. Program byl bazowany na danych z USA, a zapewne w Europe jest podobnie (napewno lepiej lub gorzej w zalerznosci od kraju).
@Nil97 To wszystko zgoda, tylko chodzi o nadprodukcję, zużywanie kolosalnych ilości zasobów przy hodowli zwierząt oraz wpływ na środowisko. Aktualnie są wyszukiwane alternatywy dla skóry i mamy już skórę z jabłek, z grzybów, ananasów. To oznacza, że alternatywy są. Nie wiem natomiast, czy przetwarzanie ich jest mniej szkodliwe dla środowiska niż pozyskiwanie skóry zwierzęcej. Natomiast dobrym rozwiązaniem jest to, że odpady roślin mogą być wykorzystane do wytworzenia zamiennika skóry.
qrfa koszerne wydrukowane roślinne mięso... pora umierać :|
OdpowiedzGeneralnie niech będzie, ale moje pewne obawy budzi to czy taka żywność jest bezpieczna. W końcu nie jest to zwykłe gotowanie, smażenie czy opiekanie mięsa, tylko jakiś bardziej skomplikowany proces.
OdpowiedzBo aby z rośliny stworzyć coś, co wygląda jak mięso i smakuje jak mięso, to nie może być prosta sprawa. A im bardziej żywność przetworzona, tym zwykle mniej zdrowa.
@Hesher Zakładasz fałszywie. Już sam cudzysłów w słowie mięso wszystko mówi. Mięso pochodzi od zwierząt. Ci co spróbowali, spróbowali nie "mięsa" a technicznego produktu mięsopodobnego. jak sie im podobało - ich sprawa.
OdpowiedzPokażcie mi te białka i aminokwasy . Można nie jeść mięsa. A przecież można też nie jeść roślin. Uorawy roślin to też chemia i obciążenie
Odpowiedzto teraz w druga strone.. chetnie zjem marchewke z miesa.. albo brokuly wieprzowe ;D
Odpowiedz@pochichrana Dobre!...:)
Mięso to mięso i z gruntu nie może być wegańskie!
OdpowiedzW dupach się poprzewracało!!!
Skoro chcą czuć smak mięsa to dlaczego po prostu go nie zjedzą?
OdpowiedzGwarantuje Wam, że przyjdą takie czasy - niewykluczone, młodsi ich doczekają - że świat zidiocieje na tyle, że spożywanie zwykłego mięsa będzie zakazane.
OdpowiedzWariacka koncepcja?
A spodziewalibyście się 30 lal temu, że choćby chłop przebrany za babę wygra Eurowizję?
@Ashardon Już to było przerabiane w Demolce. Kwestia niedługiego czasu.
@Ashardon Jeśli nadprodukcją mięsa nie zmaleje, to nie będzie skąd brać wody i miejsca na produkcję paszy dla zwierząt i nie doczekamy nawet tego zidiocenia.
Pytanie, czy za 20 - 30 lat też nie będą czuć różnicy.
Odpowiedzjeśli to smakuje jak mięso, będzie mieć białko, itp co ma zwykłe mięso, to czemu nie.....Chińczycy tez kombinują w tym kierunku bo nie wyrabiają z produkcją mięsa na rynek wewnętrzny
Odpowiedz